Jump to content

Prijevara pri prodaji na njuškalu


crnimario

Preporučene objave

Evo ovako. Prodavao sam mobilni uređaj na njuškalu i javio mi se gospodin pod imenom Davor Ferenca da bi kupio i poslao svom sinu u Ameriku. Nakon dužeg dopisivanja dajem mu svoje osobne podatke, ime i broj tekuceg racuna na koji treba poslati novac za mobitel i onaj za poštarinu. Nista mi nije bilo sumnjivo. Sutradan mi stize mail od doticnog i nakon par min od raiffeisen international bank (s njihovim logom i svim mogucim (naizgled pravim)) podacima i popunjenim nalogom na moje ime s iznosom od 1600 kn koji ce leci na moj racun cim toj banci posaljem potvrdu HP o poslanom paketi. Ja teska naivcina i dalje ne kuzim da je muljaza idem u postu saljem paket i saljem im fotkanu potvrdu o poslanoj posiljci s mojim imenom, adresom i potpisom!!! Nakon toga mi stuze mail od banke da ce novac biti prebacen za 2-3 dana. I naravno onaj dan kad je paket napustio hrvatsku i kad ga vise ne mogu povratiti mi stizu mailovi od doticnog i banke da kako bi transakcija bila dovrsena trebam uplatiti 800 kn tamo nekom u Nigeriji. Ferenca se javlja da je to njegova sestra u Nigeriji i da ja to uplatim kako bi dovrsili transakciju a on ce meni postenjak i dobricina, dusa od covjeka vratiti tih 800 kn kako ja jadan ne bi bio ostecen. Ja kljusina napokon shvatio da je rijec o prijevari trcim u postu da zaustavim paket, no to vise nije mogucee. Odletio u ameriku khkh. Eh sad platio sam cijenu svoje gluposti ode nov mob + 200 kn za postarinu, ali mene sad brine to sto ocito dobro organiziran lanac kriminalaca ima moje osobne podatke pa cak i onaj moj potpis? Je li moguce da to nekako zloupotrijebe? Zvao sam banku i rekli su mi da samo s imenom i brojem tek.racuna nitko ne moze podici novac s mog racuna ali o kakvim prevarantima je rijec i to mi je upitno. I da li imam ista od tog ako prijavim policiji s obzirom da kao dokaz imam samo te poruke s maila i tamo neke adrese u americi i nigeriji? Znam da sad slijedi salva smijeha na moj racun ali tako mi i treba

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom je iznos štete ispod 2.000,00 kuna, radilo bi se o tzv. privilegiranoj prijevari koja se progoni po privatnoj tužbi, što bi značilo da biste vi bili ovlašteni tužitelj, a ne DORH. Nešto se najavljuje, da bi se to moglo izmijeniti Izmjenama i dopunama KZ-a sad na jesen, ali o tom potom.

 

Glede mogućnosti zlouporabe osobnih podataka, čim ste ih dali, ta mogućnost postoji. Škola za ubuduće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

g-men ti je rekao dobro a cak i da je šteta veča teško bi se išta moglo buduči da je paket otišao u ameriku , ukoliko si mozda dao kakvu kopiju tvoje bankomat kartice hitno je odjaviti i napraviti novu.

 

nema smjeha zašto? zar čemo se smijati tuđoj nesreči.

ovo mi se cini neka od novijih prevara na njuškalu,za takvu još nisam čuo pa svakako obavijesti njuškalo i opiši svoj slučaj na nekim forumima kako ne bi drugi nasjeli na isto,jer ako tebi crkne krava ne treba susjedu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ekipa iz Nigerije radi preko Njuškala već duže vrijeme, bili su vrlo aktivni u rubrici kućni ljubimci (psi). Više puta sam kontaktirao Njuškalo i pitao ih koja je njihova poslovna filozofija ili što već da objavljuju (fake) oglase. Trenutno bi makli oglas ali već za par sat vrijedna ekipa bi objavila novi pod drugim imenom. Uglavnom kada vlasnik stranice tj. oglasnika nema zakonsku obvezu da kontrolira oglase i njihov sadržaj onda to moramo raditi sami i ne nasjedati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Princip svakog sličnog portala poput spomenutog, jeste - čim više, tim bolje. Da postoji barem neka, kako god mala odgovornost i sa njihove strane, vidjeli biste ažurno uklanjanje ovakvih oglasa. Do tog trenutka (iako sam skeptičan da ćemo ga doživjeti), ostaje na svakom od nas da ne nasjedamo na takve priče.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom slucaju se on javio na moj oglas. Znaci nije prodavao nista nego kupovao. Eh sad nakon gnjevnog maila koji sam mu napisao da je prijavljen slucaj policiji, posti tamo u americi i da ce osoba koja preuzme paket biti uhicena itd kreten meni odgovara s lolcinama ono loolllllllll crkaje od smijeha i veli dao je krivu adresu. Jel moguce da je stvarno dao krivu adresu i da im nije ni bitan taj mobitel nego su htjeli doci do novca?? Zar se ta osoba koja preuzme paket moze samo tako izvuci? Ne postoji nikakav nacin da im bar malo zagorcam zivot??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pacijent je pacijent, to je izvan vaše kontrole. Možete slučaj prijaviti policiji, ali realno teško će se išta poduzeti. Možete na forumima upozoriti ostale na ovog pacijenta. Prema banci bi bilo oportuno poduzeti određene korake da izmijenite podatke koje ste podijelili. A hoćete li ili ne u postupak prema ovom biseru - samo je vaša odluka. Ukoliko se odlučite da idete, svakako angažirajte odvjetnika kaznenjaka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Prijatelju bio sam toliko blizu da nasjednem na istu stvar kao i ti cak sam i na postu otisao da pošaljem jaknu armani i paf proradi mi kliker cek ako za njega garantira raiffaisen banka za mene garantiram ja i nisam htjeo nista slat desilo se danas sve 3 dana se dopisujem sa jacobom hoce kupit jaknu i da ja saljem u texsas njegovom braticu za božić kao poslat ce on meni i troskove i sve i nakon dogovora dolazi sve od banke nejgove toliko su dobro napravili logo tip i potpise i sve da sam povjerovao ali sumnja mi je bila ta sto mi je poruka osla u spam a ne u dolazne poruke i to je ugl razlog zasto sam ja sumljo da je to neka pravara i na kraj dana neposaljem nista dodem kuci i procitam ovo drago mi je sto si objavio ovo njima treba stati na kraj i treba na vise foruma ovo objavit jer dobro su organizirani ja sam zavo banku i sa iban adresom i imenom prezimenom ne mogu nista tako da tu sam se najvise uplašio da mi nebi skinili plaću al eto zamalo u pošti sam se predomislio

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija