Jump to content

kartična prijevara, neautorizirani slipovi


brba

Preporučene objave

Molim nekog da mi odgovori. Hitno je!!! Naime, što me zanima...U vremenu između 09/2012.- 01/2013.god. izvršeno je terećenje moje American kartice od strane jedne osiguravajuće kuće (police auto osiguranja).Terećenje je izvršeno na sljedeći način: Osiguravajuća kuća je teretila moju American karticu (ukupno 13 slipova na iznos od 102.000,00 kn).Posjedujem kopije slipova. Napominjem da su na navedenim slipovima rukom upisivani brojevi sa moje kartice (u to vrijeme nije bilo fiskalne blagajne, nego samo uređaj za provlačenje slipa). Na takav slip je stavljen paraf (vidljivo je da potpis nije moj). American karticu nisam dao nikome i nisam svojim potpisom odobrio trošak.

Podigao sam nenamjenski kredit kako bi mogao platiti navedeni trošak (koji nisam odobrio), te kako mi ne bi došla ovrha na pokretnine i nekretnine. Osiguravajuća kuća je naplatila cjelokupan iznos i raspolagala tim sredstvima cijelo vrijeme, a ja još uvijek vraćam kredit sa visokim kamatama.

 

1. Da li mogu potraživati povrat navedenog iznosa od osiguravajuće kuće sa pripadajućim zakonskim zateznim kamatama od dana nastanka terećenja?(Kako su u osiguravajućoj kući mogli knjižiti i fakturirati navedene troškove na temelju nepravilnog - neautoriziranog slipa, što je odgovornost knjigovođe i likvidatora iste kuće, da li oni trebaju imati svog kontrolora koji bi to trebao primjetiti i upozoriti na nepravilnost, da li je to kršenje pravila kartičnog poslovanja?)

2. Da li mogu potraživati povrat navedenog iznosa od American expressa, jer su i oni trebali primjetiti da slip nije ispravan – neautoriziran (rukom su prepisani brojevi sa moje kartice, a kartica uopće nije bila provučena i slip nema otiska)

Na ovaj način svi su imali koristi (navedeni iznos im je ušao u bilansu poslovanja), vjerojatno su neki dobili i bonuse), a samo ja plačam – vraćam banci kredit sa visokim kamatama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ovdje vi kao fizička osoba trebate teretiti American express, jer ste vi bili vlasnik njihove kartice, a dalje American treba ići sa zahtjevom prema osiguravajućoj kući, jer je su oni isplatili sredstva osiguravajućoj kući isplatili sredstva sa Vašeg računa na temelju nevažećih slipova, a Vas teretili za isto. Kaznena prijava protiv American expressa. A dalje neka on rješava svoj dio.

Ali u svakom slučaju savjetujem vam da potražite pravnu pomoć odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na Vašem odgovoru i savjetu

Želio bi još samo pojasniti neke stvari u vezi ovog slučaja

Kada sam došao do spoznaje da postoji osim prijevare i krivotvoreni slipovi (to sam doznao tek u 10/2014.god.), zatražio sam i dobio 12 slipova (od kojih je jedan nepotpisan), a jedan nema niti banka, ali ima datum i iznos terećenja moje kartice (neznam da li je upće i potpisan) poslao sam osiguravajućem društvu „opomenu pred tužbu“, iznoseći svoje argumente i tražeći povrat novca sa zateznim kamatama (osiguravajuće društvo je dobilo i koristilo moj novac, a na temelju nevažećih slipova).

Dobio sam odgovor „nismo u mogućnosti udovoljiti Vašem zahtjevu iz Opomene“

Nakon toga sam ponovo poslao novi zahtjev. (preporučeno s povratnicom) sa obrazloženjem i opetovanim traženjem povrata novca do određenog datuma (odgovor očekujem idući tjedan – ako ga dobijem).Također sam napomenuo da ću pokrenuti tužbu ako se ne žele nagoditi, kao i da ću o ovom slučaju obavjestiti HANFU i javne medije.

Čitajući Vaš odgovor više nisam siguran da li da odustanem od tužbe protiv osiguravajućeg društva, a da pokrenem novu protiv American expressa.

Molim savjet

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zašto bi tužio osiguravajuće društvo ? samo češ sebi stvoriti veče troškove.

oni su tražili uplatu duga ti si dragovoljno izvršo plaćanje.

trebao si čekati ovrhu i osporavati dug.

po saznanju za dug koji nisi napravio trebao si nadležnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijav protiv nepoznatog počinitelja.

 

dug je napravio neko ali i ti možeš pokriti taj dug i od nekog tražit povrat sredstava ( ako se utvrdi taj neko) . dug je plaćen panema razloga za utvrđivanjem ko je dug napravio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po saznanju da je dug napravljen, prijavio sam policiji prijevaru i oni su pokrenuli istražni postupak. Bio sam i na grafološkom vještaćenju. Tek tijekom policijske istrage sam saznao da su slipovi krivotvoreni. Nakon završene istrage, policija je predala predmet nadležnom odvjetništvu, ali je to još u fazi ispitivanja osumnjičenika i ja još ne mogu imati uvid u predmet (utvrđeno je istragom da postoje dva osumnječanika – okrivljenika).

Da sam čekao ovrhu i tek tada osporavao dug, mogao sam ostati i bez stana (na ulici sa familijom i što bi time postigao?), poznavajući brzinu našeg pravnog sustava.

Ja sam pokrio dug i na sudu će se utvrditi tko ga je napravio (nadam se što prije), ali smatram da imam pravo tražiti povrat novaca (i prije) koje sam uplatio na temelju nevažećih slipova American expressa. Smatram da je nebitno tko je (osiguravajuće društvo ili American) neovlašteno naplatilo dug, (kršeći sva pravila kartičnog poslovanja) na način da je to napravio njihov djelatnik, vanjski suradnik ili potpuno nepoznata osoba. Oni su do mojih sredstava došli na prijevaru i krivotvorenjem (naplatom nevažećih slipova), kakve su to njihove interne kontrole(knjigovodstvo i računovodstvo), zar nisu mogli vidjeti da su slipovi nevažeći i o tome me obavjestiti prije same naplate – izdavanja računa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može li mi netko odgovoriti?

Da li se i na koji način (slip kroz koji nije provučena kartica - bez otiska kartice na slipu, na slipu rukom upisani podaci sa kartice, slip nije niti potpisan), smije i može takav slip unovčiti (teretiti) bez kazne za onog tko je takav slip izdao i naplatio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da sam čekao ovrhu i tek tada osporavao dug, mogao sam ostati i bez stana (na ulici sa familijom i što bi time postigao?), poznavajući brzinu našeg pravnog sustava.

dasi čekao rješenjeo za ovrhu od javnog bilježnika, uložio prigovor i osporavao dug u cijelosti zbog krivotvorenja potpisa i kaznenog djela bio bi upućen u sudski postupak .

uz izjavu policije o krivotvorenju popisa ovrha bi bila ukinuta.

ovako i ako se nađu počinitelji kaznenog djela kako ćeš se naplatiti ako nemaju imovine (a obično nemaju)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo želim zahvaliti svima koji mi žele i mogu pomoći

 

 

Temeljem moje prijave policiji za prijevaru, policija je u istražnom postupku otkrila i krivotvorenje, pa je sama proširila optužnicu, te je po službenoj dužnosti, slučaj prijavila DORH-u, koji je donio rješenje o pokretanju istrage (prema čl. 278, st.1 i čl. 236, st. 1 i 2 KZ-a)

 

 

Postoje 2 okrivljenika (jednog poznajem). Do zamjenika državnog tužiteljstva još nisam došao jer mi je rečeno da izjave prvo moraju dati okrivljenici.

Kako postoji širi kontekst u „Rješenju o pokretanju istrage“ od strane DORH-a (ne vraćanje dijela duga temeljem ugovora o posudbi određenog iznosa novaca ovjerenog kod javnog bilježnika, prijevara, krivotvorenje, materijalni i nematerijalni troškovi,...), želio sam odvojeno pokrenuti postupak o izvansudskoj nagodbi sa osiguravajućim društvom ili možda još bolje sa American expressom radi povrata novaca koji su mi naplatili, a na temelju nevažećih slipova (jer oni sigurno imaju novac), a kasnije neka oni traže povrat novaca od krivotvoritelja slipova (prema prijavi oni su poznati -okrivljeni).

 

 

Ako ću čekati početak i završetak suđenja i pravomoćnu sudsku odluku, još ću se naplačati mnogo rata kredita sa visokim kamatama (ovako sam mislio vratiti dio kredita). Vjerujem da će sud na temelju svih dokaza donjeti odluku u moju korist, ali to može trajati godinama (na kraju možda neću niti moći naplatiti svoja potraživanja od okrivljenika osim ovrhom ako u međuvremenu ne otuđe svoje pokretnine i nekretnine).

 

 

Da li je to realna opcija(da li je moguće), da izdvojim taj dio (izvansudska nagodba sa American expressom ili osiguravajućim društvom) iz pokrenutog sudskog postupka (ili nagodba ili nova tužba)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zavaljujem na odgovoru.

 

 

Zanima me samo da li da najprije uputim (preporučeno s povratnicom) pismeni prijedlog American expressu za izvansudsku nagodbu ili da prvo pokušam dogovoriti usmeni sastanak?

 

 

Da li je moguće izvansudsku nagodbu (ili eventualnu novu tužbu) odvojiti od pokrenutog postupka na DORH-u (tražim samo nagodbu za onaj dio troškova koji su mi zaračunati na temelju nevažećih slipova – smatram da su nevažeći slipovi oni kroz koje nije provučena kartica, rukom upisani podaci sa kartice i nepotpisani slipovi – sve je to naplaćeno s njihove strane i plaćeno s moje strane)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može li mi netko odgovoriti - opetovano pitanje?

 

Da li se i na koji način (slip kroz koji nije provučena kartica - bez otiska kartice na slipu, na slipu rukom upisani podaci sa kartice, slip nije niti potpisan), smije i može takav slip unovčiti (teretiti) bez kazne za onog tko je takav slip izdao i naplatio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija