Jump to content

Pobijanje pravnih radnji/propuštanja dužnika na štetu vjerovnika


Poppyflower

Preporučene objave

Situacija je sljedeća:

 

pravomoćnom i ovršnom presudom zbog ogluhe utvrđeno je da je osoba A (tužitelj) vlasnica nekretnine te je temeljem te presude uknjiženo njeno pravo vlasništva na nekretnini koja je tada bila u vlasništvu osobe B (tuženika). Osoba A i osoba B su supružnici između kojih je u tijeku postupak za razvod braka.

 

Navedenim je umanjena imovina osobe B koja sada nema dovoljno sredstava za ispunjenje svoje dospjele obveze prema osobi C-vjerovniku.

 

Budući da je presuda zbog ogluhe donesena zbog propuštanja osobe B da podnese odgovor na tužbu, može li vjerovnik osobe B, u skladu sa čl.66. ZOO-a, pobijati pravne radnje dužnika na štetu vjerovnika u konkretnom slučaju te ako može, što se tužbom pobija, presuda zbog ogluhe koja je pravomoćna i ovršna, propuštanje osobe B da podnese odgovor na tužbu ili nešto treće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

ovo je i vise nego interesantan slucaj,no sto reci,

opcepoznato da se presuda nemoze napadati tuzbom,buduci da je za tako nesto ZPP predvidio redovni i izvanredni pravni lijek,cak sto vise konkretna presuda je pravomocna,glede cega je vise nedopusten povracaj u predjasnje stanje.

S druge strane,recimo da je vas duznik i odgovorio na tuzbu,a da je u redovnom postupku izgubio parnicu,sto bi u tom slucaju.

Misljenja sam da nemoze te napasti presudu odnosno propustenu radnju,institutom pobijanja duznikovih pravni radnji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija