Jump to content

Objašnjenje članka Ugovora o radu?


Grle2604

Preporučene objave

u članku 17.Ugovora o radu imam napisano:

 

Radnik je obavezan čuvati poslovnu tajnu za trajanja i nakon prestanka radnog odnosa sukladno uobičajenim zakonskim odredbama. U tom smislu radnik ne smije bez odobrenja poslodavca za svoj ili tuđi računsklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac. Ako radnik postupi protvno zabrani iz stavka 1.ovog članka, primjenjuju se odredbe ZOR-a i za takve slučajeve odredbe Zakona o obveznim odnosima.

 

ono što me muči je da bih iz trenutne firme htio otići u firmu koja se bavi istom djelatnošću (trgovina), ali ne znam da li s čime me ovaj članak obvezuje.

 

hvala puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Grle poz.

Tu s poslovnom tajnom stari stoje ovako:

S obzirom na to da obvezni sadržaj pisanog ugovora o radu mora sadržavati određene uglavke koji se mogu smatrati poslovnom tajnom ili biti istima propisani na temelju Pravilnika o radu, nije ih dopušteno dostavljati trećim osobama.

Osim ako nije vezano za ostvarivanje radnikovih prava iz radnog odnosa odnosno u vezi s radnim odnosom.

Isto tako, Zakon o obveznim odnosima u pravu osobnosti poslodavca ubraja i pravo na poslovnu tajnu, pa stoga određeni podaci iz ugovora o radu kao primjerice naziv i vrsta te opis poslova ili osnovna plaća mogu također predstavljati poslovnu tajnu kako s radnikova tako i s poslodavčeva stajališta. Zakon koji dijelom uređuje instituciju poslovne tajne jest Zakon o zaštiti tajnosti podataka.

Općim aktom pravne osobe pobliže se određuju način uporabe i čuvanja podataka koji se smatraju poslovnom tajnom te mjere, postupci i druge okolnosti od interesa za čuvanje poslovne tajne.

 

Dakle ključni pojm je-PRAVILNIK O RADU. Poslodavac je dužan dati ti na uvid isti, pa ćeš iz njega vidjeti kaj to poslodvac smatra onim kaj bi ti trebal čuvati i kad odeš o njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija