Jump to content

Otkup obiteljske kuće, pravni savjeti i pomoć


model

Preporučene objave

Pozdrav,

radi se o očevoj rodbini i imovini te bih molio da me uputite malo u sve to što s ljudske strane što s pravne.

Situacija je takva da je očev djed imao 4 sina od kojih je 1 umro(očev otac, moj djed) te se imovina nikada nije uspjela razdijeliti jer je pradjed odlučio da se neće miješati u raspodjelu imovine nego će istu ostaviti sinovima na bratsku podjelu. Uglavnom radi se o obiteljskoj kući na selu i 2 kuće u gradu. U obiteljskoj kući na selu živi 1 stric s svojom familijom dok u druge dvije u gradu živi moja familija te familija 2. strica. 3. stric je dobio na poklon od braće plac na selu gdje je sagradio svoju kuću uz veliku pomoć braće... Sada taj isti stric želi da se njemu osigura 1/4 imovine od ove 3 obiteljske kuće ili da mu se isplati određena svota novca. 2 familije(moja i stričeva) koje prebivaju u gradu je su od 1970. godine od same kupovine/izgradnje kuća dok je se 2. stricu riješio problem stanovanja tako da mu se izgradila kuća na selu te se 3. stric također odlučio živjeti na selu. Sada kad sam ovako ukratko okvirno objasnio o čemu se radi molio bih da me savjetujete da li imamo ikakva prava s tim da smo živili i održavali ovaj dom 44 godine...

S druge strane postoji opcija da se plati sve ovom stricu što želi udio u imovini obiteljskih kuća te bih zajedno s ocem platio otkup "svoje" kuće. Moj otac ne želi kuću prepisati odmah na mene na što sam vrlo skeptičan o njegovoj namjeri. Živim s ocem i 2 sestre koje se i dalje školuju... Molio bih vas da mi ispričate svoja iskustva ako ih imate te pravne savjete ako ih poznate. Mnogo hvala!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pomiješali ste više stvari koje više-manje nemaju veze jedna s drugom, i zbog toga je to što ste napisali poprilično nejasno i teško za pratiti.

 

U trenutku smrti ostavitelja njegovi zakonski i/ili oporučni nasljednici nasljeđuju imovinu koja je bila u njegovom vlasništvu u trenutku njegove smrti.

 

To nema nikakve veze s tim što je od te imovine bilo u čijem posjedu u tom trenutku, a s ulaganjima nasljednika i trećih osoba može imati veze utoliko što to može utjecati na ocjenu što sve čini imovinu ostavitelja.

 

Pradjed nikako nije mogao ostaviti imovinu sinovima "na bratsku podjelu" (tj. mogao je ali iz takvog stava ne proizlaze nikakvi pravni učinci niti obaveze), jer se nasljeđuje po zakonu (budući da oporuke ovdje nije bilo). Podjela između nasljednika u smislu podjele fizičkih dijelova ili međusobnog ustupanja dijelova ostavine u samom ostavinskom postupku jest moguća, ali nije obavezna niti priječi donošenje rješenja o nasljeđivanju.

 

Imovinska situacija pojedinog nasljednika u trenutku smrti ostavitelja uopće ne utječe na pravo nasljeđivanja, a još manje promjene njegovog imovinskog stanja nakon toga. Isto tako međusobni poslovi nasljednika (međusobno darovanje) nemaju baš nikakve veze s nasljeđivanjem.

 

Nakon svega što ste napisali uopće nije jasno da li su provedeni ostavinski postupci iza pradjeda odnosno vašeg djeda, dakle niste napisali jedinu stvar koja je ovdje doista bitna.

 

Vaš opis više nalikuje na opis pravnih odnosa u nekadašnjoj zadruzi (obiteljskoj, ne socijalističkoj), ali zadruge ne postoje kao pravni subjekti već skoro jedno stoljeće, i pravna pravila koja su se primjenjivala na te odnose se već odavno ne primjenjuju nigdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj otac ne želi kuću prepisati odmah na mene na što sam vrlo skeptičan o njegovoj namjeri. Živim s ocem i 2 sestre koje se i dalje školuju... Molio bih vas da mi ispričate svoja iskustva ako ih imate te pravne savjete ako ih poznate. Mnogo hvala!!

ukoliko bi kuća bila otkupljena i glasila na očevo ime on je vlasnik (bez obzira ko je platio) i mogao bi kućom rasplolagati. sestre bi bile moguće sunasljednic.

ja nebi ulazio u takvu igru. prije bi sebi kupio nekretninu koja bi bila moje vlasništvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste razmisljali predloziti ocu da vam prepusti kucu uz zadrzavanje dozivotnog prava koristenja? on ima sigurnost da za svog zivota (i zivota vase majke) ih nitko ne moze izbaciti na ulicu, a vi ste sigurni da stjecete nekretninu poslje njihove smrti. Win win u slucaju da otac nema u planu da vi sufinancirate otkup a on nekretninu podjeli na 3 dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega puno hvala na svim odgovorima! KronicnaStranka poprilican sam laik po pitanju imovinsko pravnih odnosa pa vjerujem da nekom iskusnom se sve ovo čini kao "zbrda-zdola" te se ispricavam.

Uglavnom četiri sina su sunasljednici postali nakon pradjedove smrti te je nedugo za tim i moj otac postao jedan od sunasljednika poslje djedove smrti...

Žele se razdijeliti da finalno podjela bude na papiru jer se vuku repovi dogovaranja i podjeljivanja 50 godina i evo tek sad nekakav pomak. Tu i stupa problem jer smatram da je moj otac mekušac i gubitnik u ovoj situaciji te je pristao na vrlo lošu ponudu zbog okolnosti a to su da živimo u ovoj kući 50 godina i da smo ulagali u nju. Smatram da su to bitni čimbenici al opet velim nisam upućen, može bit da grdno griješim... Stariji su to ljudi te su djeca socijalizma, komunizma. Usudio bih se reći i primitivni, no kad je novac u pitanju svatko će gledati u svoju korist.

Ovo gore sam vam u grubo rekao o čemu se radi te mislim ako me Vi pitate pojedinosti vezane za ovo ću vam nastojat saznati i odgovoriti na sve jer mislim da bi tako lakše funkcionirali jer ne znam kakve točno informacije trebam iznijeti da bih vas stručno informira...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste razmisljali predloziti ocu da vam prepusti kucu uz zadrzavanje dozivotnog prava koristenja? on ima sigurnost da za svog zivota (i zivota vase majke) ih nitko ne moze izbaciti na ulicu, a vi ste sigurni da stjecete nekretninu poslje njihove smrti. Win win u slucaju da otac nema u planu da vi sufinancirate otkup a on nekretninu podjeli na 3 dijela.

Interesantno, nisam uopće imao pojma o toj opciji jer mi se ovo sve brzo desilo i još brže odvija da nemam vremena se uopće stručno i kvalitetno informirati... Hvala na informaciji :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija