Jump to content

obiteljsko nasljedno pravo


ljejla

Preporučene objave

poštovani molim vas zanima me dali se za nasljeđivanje obiteljske mirovine računa vrijeme provedeno samo u braku ili vambračno, ili ( bračno + vambračno)znam da je potrebno tri godine.brinem se jer sam domačica i nakon smrti partnera posve nezbrinuta, sad smo u vambračnoj vezi već godinu dana a on je dosta stariji pa se brinem šta ću posle jer me za neko zaposlenje nažalost pregazilo vrijeme. hvala na svakoj informaciji!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se udate, onda je i jedan dan dosta.

 

Ako govorimo o izvanbračnoj zajednici, čl. 22. st. 3. Zakona o mirovinskom osiguranju spominje 3 godine. Iako ne razumijem zašto ovaj zakon pravi razliku u odnosu na definiciju izvanbračne zajednice iz Obiteljskog zakona. No, kako kažete, rođenje djeteta teško da bi bila opcija, onda vas to ni ne treba zabrinjavati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru ali nisam sigurna da je jedan dan dovoljan. Ako sam udata,mislim da treba tri godine osim ako je rodeno djete u vezi za sta smo oboje prestari, o mojoj buducnosti razmisljam vise ja nego partner, cak mi se cini da on bas i nebi brak jer njegov sin iz prvog braka to ne odobrava tj on ni nezna da ja zivim s njegovim ocem vec godinu dana jer mu ovaj iz straha nije ni rekao a nisu u sjajnim odnosima pa si ne posjecuje oca i nema bojazni da ce me vidjet. Znam da to sve izgleda malo blesavo i da kad mi partner nedaj boze umre ja cu zavrsiti na cesti i bicu sretna ako uspijem pokupiti svoju garderobu jer ce sin promjenit bravu ali sta je tu je zasad mi je to jedina opcija da prezivim.nisam upoznata sa zakonima i zahvalna sam vam za svaku informaciju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što vam je Matrix napisao, miješate brak sa izvanbračnom zajednicom.

 

Citirani zakon ne spominje nigdje minimalno trajanje braka, kao uvjet za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu. Tako da sklopite brak i sigurna ste već od dana sklapanja braka. U protivnom vrijedi ovaj trogodišnji rok trajanja izvanbračne zajednice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija