Jump to content

Plaća vježbenika


sunčicaa23

Preporučene objave

Pozdrav,

imam nekoliko pitanja.

Završavam pravni fakultet i čeka me odrađivanje vježbeništva, a neke stvari su mi nepoznate i nejasne. Kolika je točno plaća sudačkih i odvjetničkih vježbenika? Sklapamo li mi ugovor o radu ili ne? Spadamo li mi pod onih 2400kn kao ostali koji stažiraju? Nigdje ne piše ništa konkretno za nas pravnike, a recimo u Zakonu o odvjetništvu piše da nam je plaća bez položenog pravosudnog ispita 5500kn, dok se za sudačke vježbenike gledamo kao državni službenici pa nam se plaća računa po osnovici i koeficijentu, ali također ne piše konkretno koliki je koeficijent za vježbenike.. Znači, dobivamo li mi plaću tako kako piše u zakonu, ili u ovoj krizi u Lijepoj našoj i za nas vrijedI onih 2400, bez obzira gdje odrađivali staž?mrljo%208.gif

Ako netko ima konkretne informacije, netko tko možda trenutno odrađuje staž ili zna nešto više o tome svemu, nek šibne koju korisnu informaciju :hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo par informacija -

 

Sudački i državno-odvjetnički vježbenici imaju plaću cca 3.750,00 kn neto (ovisi o prirezu), dok odvjetnički vježbenici (bez PI) 5.500,00 kn bruto, što je neto, primjerice u ZG-u cca 4.100,00 kn.

 

Sudački i državno-odvjetnički vježbenici se rješenjem raspoređuju na svoje radno mjesto, a temeljem javnog natječaja Ministarstva pravosuđa. Problem je u tome, što je zadnji natječaj bio raspisan krajem 2011., i od tada ništa, a razlog su naravno - novci odnosno nedostatak istih. Tako da trenutno u sudovima i DO-a nema vježbenika (službeno njihovih, jer ne računam tu ljude koji dođu zbog ispunjenja uvjeta radi polaganja PI), što je apsurd, a ne može se ni volontirati kao nekada. Zašto? Jer je trenutni sustav ulaska u pravosuđe strogo zatvoren, i za vježbenike i kasnije za pravosudne dužnosnike putem famozne Državne škole za pravosudne dužnosnike, sa kojom, barem iz neformalnih krugova DSV-a i DOV-a tako proizlazi, je rijetko tko zadovoljan. Da ne govorimo o starijim generacijama savjetnika od kojih neki već i preko 10 godina rade, a ne mogu postati suci odnosno DO, bez Škole. No, postoje govorkanja da će se to sve ukinuti. Živi bili, pa vidjeli.

 

Odvjetnički vježbenici primaju se ili putem natječaja ili po preporuci odnosno putem nekih internih pravila pojedinih OU. Naime, odvjetnici nisu dužni raspisivati natječaje. Ostvaruju doduše određene poticaje za zapošljavanje.

 

Ovo stručno osposobljavanje za rad koje spominjete nije moguće u pravosuđu, a koliko mi je poznato niti u odvjetništvu. Osim toga, ne računa se u "staž" za polaganje PI. Državnog stručnog, s druge strane - da. Zašto razlika? To niti u Ministarstvu ne znaju objasniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija