Jump to content

Komplikacije u trudnoći-naknada-HZZO se prijeti kontrolama i neisplatom naknade


bubicavk

Preporučene objave

Pozdrav svima,

nova sam na forumu i u potpunoj panici zbog bezobrazluka državnih institucija.Stoga molim nekoga tko poznaje ovu problematiku da mi pomogne konstruktivnim savjetom.

Naime,slučaj je ovakav:

  • zaposlena na neodređeno puno radno vrijeme
  • radni staž u 1-oj firmi 6 godina i 6 mjeseci u punom radnom vremenu na neodređeno
  • prelazak u drugu firmu bez prekida radnog staža,ugovor o radu na neodređeno,puno radno vrijeme.U drugoj firmi radim od 01.11.2012.

E sad počinje priča.Ostajem trudna.

  • trudnoća utvrđena kod privatnog ginekologa 29.12.2014. (praznici)
  • 05.01.2015. zbog krvarenja ostajem u bolnici 3 dana s dijagnozom prijetećeg pobačaja.Terapija: strogo mirovanje,hormoni.Ne otvaram komplikacije nego ću iskoristit godišnji
  • do kraja siječnja koristim godišnji odmor
  • 02.02.2015. mi se otvaraju komplikacije u trudnoći
  • 03.03.2015. predajem u HZZO sve papire koji mi trebaju dostavljam u HZZO (rok je do 05.-og u mjesecu za prethodni mjesec)
  • 06.03.2015. HZZO telefonom naziva poslodavca i prijeti se nekakvim kontrolama s izjavom da mi neće isplatiti naknadu za veljaču do završenja postupka.Mene nisu zvali iz HZZO-.a,već su me obavijestili iz firme
  • jutros,08.03.2015. nazivam HZZO i tražim objašnjenje
  • eto,njima je sumnjiva zadnja moja plaća navedena na R1 obrascu i oni moraju izvršiti kontrolu

Moja je plaća 5.200 kn netto,a kako radim u prodaji,na kraju godine evaluira se moj promet,naplata i rast,te se na kraju godine obračunava stimulacija koja mi je isplaćena kroz plaću i na koju su PLAĆENI svi doprinosi i porezi prema MIO,zdravstvu itd.

Moja pitanja:

1. smije li meni HZZO tako jednostavno reci da mi neće isplatit naknadu?I ne obavijestiti me o tome?

2.ako mi ne isplate,imam li pravo na zatezne kamate (jer živim jedan mjesec bez plaće ne svojom krivicom)

3. Ako je na sve plaće,uključujući taj 12-i mjesec gdje sam dobila skoro dva puta veću plaću,uredno državi plaćen porez i doprinosi na brutto plaću koja se sastoji od plaće i stimulacije - računa li mi se prosjek po ugovoru o radu ili prema ukupnoj isplaćenoj netto plaći,odnosno isplati (na koju su plaćena sva davanja državi)

 

Jasno mi je da neću dobiti punu plaću jer je ona veća od državnog maximuma od 4.257 kn,te da toliko primam do 45 dana prije termina,a poslije poroda do 6 mjeseci starosti djeteta prosjek zadnjih 6 isplaćenih plaća u mjesecu prije nastupa komplikacija,a poslije 2.660 kn do godinu dana starosti djeteta.

No,mogu li i imaju li pravo ne uzeti mi u prosjek plaću iz prosinca jer je u njoj sadržana i stimulacija za cijelu godinu (na koju je plaćen porez i plaćeni svi doprinosi) ?

 

Ako mi netko zna odgovoriti na moje nedoumice,bila bih mu vrlo zahvalna budući da su mi uzrokovali takav nepotreban stres da se još od jutros ne mogu smirit.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bubi...,

n stranici HZZO-a vezno za Vaš problem piše sljedeće:

Koji je prosječni iznos plaće mjerodavan

 

Prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu.

Što se u tom slučaju smatra plaćom

 

Redovna mjesečna plaća osiguranika, te naknada plaće isplaćena za vrijeme odsutnosti s rada (godišnji odmor, plaćeni dopust i privremena nesposobnost za rad) koja se isplaćuje na teret pravne ili fizičke osobe kod koje je osiguranik zaposlen.

U naknadu plaće ne uračunavaju se povremeni primitci kao što su regres, bonus, nagrade ili božićnice koji se isplaćuju primjerice jedanput ili više puta godišnje odnosno oni primitci koji se ne isplaćuju redovito svaki mjesec.

Osobama koje pružaju njegu i pomoć HRVI Domovinskog rata, umjesto plaće, u obzir se uzima novčana naknada koja im se isplaćuje.

I dalje: št se tiće mjesene snovice :Mjesečna osnovica osiguranja za obračun i uplatu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, umanjena za doprinos za mirovinsko osiguranje, porez i prirez.

S time da naknad plaće iznosi 100% osnovice

-za vrijeme privremene nesposobnosti za rad zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem,

-za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta i prava na rad s polovicom punog radnog vremena iz članka 15. stavka 2. i 3. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama,

najviši mjesečni iznos naknade plaće, za puno radno vrijeme, kada se ona isplaćuje na teret sredstava HZZO-a, s time da ne može biti veča od 4.257,28 kuna.

Dakle, po svemu sudeći HZZO je u pravu što se tiće toga da Vam prosjek "napuhan" za bonus, no ja ne vidim kako je to utjecalo na max. naknadu koja je manja od Vaše osnovne plaće (prosjeka)? Vi svakako morate otići u HZZO i to raščititi s njima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Hurus,

 

zahvaljujem Vam se na odgovoru.I sama sam pročitala dio oko bunusa,no mislila sam da se to odnosi na nagrade koje su neoporezive (božićnica,regres i slično),a ne na dodatak koji je ušao u brutto dohodak na koji je u cjelokupnom iznosu plaćen porez,prirez i svi doprinosi.To me bunilo.Uostalom,nije mi jasno niti kako oni mogu utvrditi (bez isplatne liste koju nisu tražili) od čega tj. kojih se sastavnica sastoji taj dohodak?U poreznoj mogu vidjet brutto iznos i obračun poreza i doprinosa ili nisam u pravu-ne znam.Bilo kako bilo,knjigovodstvo me je zeznulo u ovom slučaju - mogli su to i drugačije proknjižiti.Svjesna sam toga da imam pravo na 4.257,28 kn,ali mislim da prosjek igra onih 45 ili 28 dana prije termina sve do 6 mjeseci starosti djeteta i tu ću biti zakinuta za dosta para ako ne uzmu u obzir tu jednu veću plaću.Isto tako sam bijesna na sustav da ispada da onaj tko ima malu plaću (do 4.257,28 dobije punu plaću,a tko ima veću - tko te šljivi,evo ti koliko ti mi odredimo i tu gubiš (kako tko),ali neki i par tisuća kuna:i to samo zbog toga što moraš čuvat trudnoću.Ja i mnoge druge trudnice sigurno bi bile sretnije da su u stanju raditi do rodiljnog,a ne da sjede kući ležeći na kauču mjesecima.Baš su gadovi!Nepravda!Npr. socijalni slučaj,30-ih godina,4 djece,2 mobitela na pretplatu (svaki oko 3.000 kuna),dug na mobu (što je zabava i luksuz) 10.000-ak tisuća kuna.Država oprosti dugove,a oni već sljedeći tjedan odu uzeti nove pretplate i nove aparate.Ma fuj,ja imam mob od 800 kuna,putujem na posao 160 km svaki dan,izbivam iz kuće 11 sati dnevno i mene hebu i kradu,otimaju i zakidaju zbog komplikacija svaki mjesec oko 1000 kuna i onda još padaš i padaš kao i oni koji u državnu kasu nisu u životu uplatili kune-već samo sisaju i troše.Oprostite,ljuta sam jer je moj muž privatnik koji ne može naći NKV radnika za fizičke poslove jer nitko neće da radi (uključujući navedenu obitelj) teže poslove za minimalac.Još jednom,vrlo ste ljubazni i hvala vam na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bubi...,

pa HZZO lako utvdi Vaša primanja prko porezne uprve. koja ima sve Vaše podatke ..i "broj cipela". E sad kak ovi u HZZO-u o "tumaće"...nebi znal ali sigurno ne jednosavno da slučjno prosječna korisnica nebi došla u napast provjeriti i nedajbože izračunati naknadu. Sve se to radi na način "obračuna potrošnje el. energije ili plina". Samo ak imš PMF, možeš skužit njihove obračune.

A ovo drugo: da mnogi "žive od prava i naknada" je i toga ima. Znate "nas" bolje i je neradit za 3 soma kuna nego radit za 4. Prava to obožavamo ali radit i razmislit o tome od kud ostvarit silne naknade i prava,to je fuj... e to nek netko drugi misli. Svijest nas yebe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija