Jump to content

Dugovi za režije nakon smrti vlasnika


hpasali

Preporučene objave

Poštovani,

nadam se da ćete mi pomoći s pravnom interpretacijom navedenih okolnosti čije rješenje mogu naslućivati, ali ne mogu potvrditi kao ispravne.

2005. godine kupio sam kreditom banke stan od bake. Specifično je da sam kupio stan u kojem sam i sam živio u zajedničkom kućanstvu s bakom i majkom. Kupovinu sam prijavio poreznoj upravi pri čemu sam bio oslobođen plaćanja poreza jer se radilo o prvoj nekretnini.

Motiv za takvu kupovinu ležao je u činjenici da je moja majka napravila znatne dugove prema raznim vjerovnicima pa smo sa bančinim novcima koji su u međuvremenu sjeli na bakin račun navedene dugove i poplaćali.

Ja sam se u međuvremenu oženio i sada živim u drugom stanu dok u predmetnom stanu i dalje žive moja baka i mama.

Iako posjedujem kupoprodajni ugovor i tabularnu izjavu nikad se nisam upisao kao vlasnik stana. Baka je i dalje u gruntovnici navedena kao vlasnik nekretnine 1/1.

Moja majka je već kroz nekoliko godina uspjela stvoriti nova dugovanja i na taj način vratila stvari na početak.

Razlog zašto nisam tražio upis vlasništva je taj što se bojim da bi vjerovnici (za režije) koji kontinuirano ovršuju bakin račun pokušali ovršiti moja primanja kada bi ja bio naveden kao vlasnik nekretnine.

Kako baka ima već 83 godine, razmišljam da upišem vlasništvo budući da bi na taj način po bakinoj smrti od njena vlasništva ostali samo dugovi. Ako bi se u tom slučaju njena kćer odrekla nasljedstva da li bi dugovi bi otpisani? Ili bi se vjerovnici ipak pokušali od mene naplatiti iako navedene troškove nisam prouzročio niti sklopio s njima ugovor o isporuci usluge?

Te što bi bilo dalje? Kako bi u tom stanu nastavila živjeti moja majka da li obavezu plaćanja režija mogu prebaciti na nju? Znam da se obaveza plaćanja režija može prebaciti na podstanara temeljem ugovora o najmu, no ja svojoj majci stan ne iznajmljujem.

Molim Vas ako možete pomoći kako bi znao kako postupiti.

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Mali ispravak - obzirom na srodstvo (baka-unuk), radi se o tzv. obiteljskoj paulijani, pa je rok 3 godine.

 

Pokretač teme navodi da je stan kupio kreditom banke, transfer novca je vidljiv, novcem su poplaćani bakini tadašnji dugovi.

 

Vjerovnici stoga ne bi nikako mogli dokazati da se radi o fiktivnom darovnom ugovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija