Jump to content

ugovor o doživotnom uzdržavanju


goga444

Preporučene objave

ako može mala pomoć.Radi se o tome da smo ja i otac sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju.Živimo u stanu,te je on svoj dio stana poklonio meni tako da ja sad imam 6/8 stana,a brat i sestra po 1/8 stana.Već neko vrijeme je otac nepokretan te razmišljam da ga stavim u dom,budući da zbog posla nisam u mogućnosti brinuti se o njemu i pružiti mu potrebnu skrb.Zanima me da li njegov odlazak u dom ima veze sa ugovorom,te da li nakon njegove smrti braća imaju pravo na nužni dio.Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno nasljedstvom od majke.

 

Ali Goga, morate biti precizniji u opisu vašeg slučaja. Je li na kraju to ugovor o darovanju ili ugovoro o DU?

 

Oprostite na kratkom opisu,ugovor o DU,tako je,smrću majke otac je naslijedio njenu polovicu stana a drugu polovicu dijeli sa nas troje.Meni je prepisao svoj dio stana tako da ja sad imam 6/8 stana.Ono što me zanima je da li brat i sestra imaju pravo tražiti svoj dio stana,te da li se može osporavati ugovor ako on ode u dom,hvala puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

,smrću majke otac je naslijedio njenu polovicu stana a drugu polovicu dijeli sa nas troje.

ako je otac nasljedio polovinu,zašto bi ona nasljeđivao zajedno sa vama i drugu polovinu………………mišljenja sam da griješite,otac je izdvojio svoj dio bračne stečevine,a zajedno sa djecom nasljeđivao polovinu imovine umrle supruge/vaše majke.

Meni je prepisao svoj dio stana tako da ja sad imam 6/8 stana.Ono što me zanima je da li brat i sestra imaju pravo tražiti svoj dio stana,te da li se može osporavati ugovor ako on ode u dom,hvala puno!

opet nejasnoća,

naime ako ste vi upisali pravo vlasništva na 6/8 ina,onda se neradi o doživotnom već dosmrtnom izdržavanju.

U oba slučaja se radi o teretnom ugovoru koji isključuje pravo na nasljeđivanje nekretnina obuhvaćenih ugovorom,no nasljednici imaju mogućnost nakon smrti oca pobijati ugovor,ako imaju osnova za tako nešto,najčešće je to dokazivanje da davatelj izdržavanja nije ispunjavao ugovorene obveze,ili pak isticanje obilježja ništavosti pravnog posla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija