Jump to content

Isplati li se tužiti osobu?


Josip Kudeljnjak

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Ovako imam jednu konkretnu situaciju na koju su mi neki ljudi postavili jednostavno pitanje: "pa zasto je ne tuzis"

Ovakva je situacija.

 

Bili smo oko 2,5- 3 gopdine zajedno. Od toga zivjeli zajedno cijelo to vrijeme, planirali se vjencati i sve. Svatovi su trebali biti u 8 mjesecu prosle godine ali zbog toga sto sam saznao da me vara se sve raspalo.

Prije toga sam digao nenamijenski kredit koji je pokrio sve troskove za svatove i kupnju automobila koji smo stavili na njeno ime jer je na prvom autu koji smo imali (koji je bio na moje ime) ona skrivila manju prometnu tako da je meni skocio bonus u malus. Ukratko na njeno ime smo ga stavili jer bi nam registracija bila povoljnija. Znaci od tog kredita sam ja poplacao sve kapare za svatove, auto, popravke koje je trebalo napraviti na njemu, vjencanicu njenu itd. Nakon sto se saznalo sve samo je pokupila stvari i otisla zajedno sa autom. Registracija automobila je jos uvijek na mojoj prebivalisnoj adresi jer je i njeno prebivaliste bilo na mojoj adresi. Meni je najveci problem sto ja zbog tog kredita sada nemam nikakvu kreditnu sposobnost da mogu razmisljati o nekom drugom autu koji mi je sada prijeko potreban za posao. Ovo je samo ugrubo sto se sve dogodilo i cijela situacija.

Zanima me sada tocno isplati li mi se pokretati tuzbu za ovo ili ne? Kolike su sanse da se ovako sto dobije ili sam osuđen ostalih 9 godina otplacivati kredit?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih baš rekao da nema temelja za tužbu.

Tužitelj može dokazati da je uzeo kredit da poplaća i svadbu i automobil.

Pitanje je samo na koji način tražiti vraćanje stvari.

Tražiti povrat dara temeljem čl. 494. ZOO je dvojbeno. Osobno mislim da bi se taj članak mogao tumačiti da vrijedi i u ovakvom slučaju, ali svjestan sam da bi se to danas drugačije tumačilo.

 

Ona nema dokaza da je auto dar. On je auto upisao na nju kao na svoju vanbračnu suprugu i buduću vjenčanu suprugu. Ako je automobil vanbračna stečevina, onda je to i kredit. Za troškove oko vjenčanja ne može ona snositi troškove, jer je on formalno raskinuo aranžmane oko vjenčanja. Ali za automobil...

 

Prvo što bi trebalo je da odvjetnik sastavi opomenu pred tužbu - da se automobil vrati, i da se podjele troškovi nastali zbog raskida vjenčanja.

Da se vidi kako će ona reagirati.

Vrlo vjerojatno se ona ponaša po onome - ako prođe, prođe. Suočena sa mogućom tužbom za koju će i njoj netko pravo upućen reći da postoji velika vjerojatnost da ju izgubi, mošda radije vrati auto u nekom dogovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija