Jump to content

Prodaja zemljista sa kucom u izgradnji


Talia 24

Preporučene objave

Postovani!

Imam jedno pitanje ako mi mozete pomoci. Naime moj decko je u u zemljisnim knjigama imao 1/3zemljista sa kucom u izgradnji,otac mu je umro,provedena je ostavinska rasprava i uknjizen je na njegovoj trecini,majka mu je ugovorom o darovanju dala svoju trecinu. Znaci sada je vlasnik 3/4.a 1/4 je upisan jedan gospodin zato jer nemoze drukcije doci do svojeg zemljista pa je trazio pravo prolaza.moj decko zeli prodati to zemljiste. Kakav je postupak kad postoji pravo prolaska?inace zemljiste sa kucom iznosi 1009m2 i taj put jos 300m2.znaci on ukupno ima 1300kvadrata sveukupno. Zanima me sta sa tim putem ?Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

krivo sam napisala. U jednom zk ulosku je zemljiste i kuca. i tu je sve cisto. Ali u drugom zk ulosku gdje je put u vlastovnici moj decko ima 3/4a taj covjek 1/4.sta se moze s tim napravit? Covjek je trazio samo pravo puta do svog zemljista.a ispalo je da ima 1/4tog puta. Moj decko i njegovi ocito nisu bili dovoljno informirani. Sta on moze sad s tim kod prodaje?dali se sta moze?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su stvari doista ovakve kakvima ih opisujete i ako ovaj gospodin doista želi samo put (iako mi nije jasno zašto je onda upisan kao suvlasnik, ali dobro) - rješenje vidim u dogovornom razvrgnuću suvlasništva, temeljem kojeg bi se zemljište podijelilo na način da se izdvoji kao zasebna čestica put i knjiži kao vlasništvo 1/1 na gospodina, a ostatak zemljišta postaje drugom zasebnom česticom, koja se knjiži kao vlasništvo 1/1 na vašeg dečka. Tada je svatko vlasnikom svoje nekretnine i dalje može s njom raditi što ga je volja.

 

Da me krivo ne shvatite - može ostati i ovako, ali vrlo teško bi vaš dečko mogao prodati svoj udio od 3/4 nekome, jer ljudi nisu baš voljni kupovati suvlasničke udjele, oim ako vas (ne)prilike stisnu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U konkretnom slučaju se nemože raditi o pravu služnosti puta,budući da ovlaštenik prava vlasništva/suvlasništva na istoj nekretnini nemože imati i pravo služnosti,jer vršenje svih služnosti izvodi iz ovlaštenja koja mu daju vlasnička prava,glede čega je sigurno,sve i da se odlučite na sudsko razvrgnuće suvlasništva,dotični gospodin će dobiti dio nekretnine koji faktički koristi kao pristupni put do svog doma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali taj put ide uz zemljiste i kucu u izgradnji koju moj decko zeli prodat i nastavlja se prema zemljistu tog gospodina. S tim da moj decko ima 3/4vlasnistva a taj gospodin 1/4 vlasnistva dali se to moze napraviti tako kako ste rekli?

 

Dogovorom se može sve napraviti (osim naravno ilegalnih stvari, ali toga ovdje nema).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj decko bi dozvolio da taj gospodin moze doci do svog zemljista(jer drukcije nema kako). Jedino pitam za savjet sta da radimo u vezi prodaje dali se to kako moze prodati. Jer dio di je kuca mu iznosi 1009m2 a tu di je put jos 300m2. Samo neznamo sta napraviti tj. Kako to rjesiti? Sta bi vi savjetovali tocno napravit,javit se odvjetniku?jer svjesni smo da ako nije vlasnik 1/1 da mu niko nece kupit 3/4puta.(s tim da taj put je prilaz kuci u izgradnji koju on zeli prodat i dalje se nastavlja do zemljista tog gospodina)

 

Ažurirano

 

Nama je u redu da doticni gospodit dobije pravo pristupnog puta,jer drukcije nemoze doci do svog zemljista. Samo,kako to pravno rjesiti da moj decko to moze prodati ili se to nemoze? Dajte nam savjet sta napraviti i kome se obratiti(moj decko ima 3/4 a taj gospodin 1/4.u zk ulosku di je taj put.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Talia, u postu #4 sam vam dao već sugestiju. Glede razvrgnuća, naravno da se možete obratiti odvjetniku, po mogućnosti onom tko se više bavi stvarnim pravom.

 

Napominjem još jednom - dečko može pokušati prodati i suvlasnički udio, ali šanse da vam to netko kupi su minimalne (da ne kažem nepostojeće), budući se suvlasništvo odnosi na cijelu nekretninu, dakle i kući i zemljište i put. To što su vaš dečko i susjed faktički već podijelili nekretninu na taj put (susjedovo) i kuću sa pripadajućim zemljištem (dečkovo) - druga je stvar. Ali pravno gledano, susjed ima 1/4 dijela i u kući.

 

Zato je razvrgnuće sporazumnom diobom najbolja opcija. Susjed dobiva put u vlasništvo 1/1, a dečko kuću sa zemljištem 1/1. Svi sretni i zadovoljni, ujedno nema zapreka da se kuća proda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija