Jump to content

Pitanje...


Igor0

Preporučene objave

Zanimam me kako je moguće da izjava koju sam dao na policiji i dorh-u koja bi trebala biti tajna, završi na portalima, internetu?

 

Znači netko je imao uvid u moju optužnicu, i na temelju te optužnice napisao članak.

Da li policija ili sudac smiju davati te podatke u javnost(novinarima)?

Ako netko ima neki savjet, nerazumijem se u to.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U cilju zaštite privatnosti, radi se anonimizacija (odnosi se na sudske odluke). Iz tog se može zakljućiti da ako se stave vaše inicijali i ako vas se ne može prepoznati iz drugih podataka, vaša privatnost nije narušena.

 

Nadzor nad zaštitom osobnih podataka u DORH-u provodi agencija EUROJUST, navodi se na stranicama azop.hr, a AZOP-u možete poslati upit ili zahtjev.

 

Stranica DORH o uvidu (ako nije utvrđena tajnost spisa):

Drugim osobama se spisi iz prethodnog stavka mogu dati na uvid uz obvezu čuvanja tajnosti osobnih podataka, samo ako im je potreban u radu u pojedinim državnim tijelima te znanstvenim i javnim radnicima i osobama od povjerenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što je Bobo spomenuo, anonimizacija postaje standard (koji je inače, po mom mišljenju, trebao postojati od samog početka, a zašto nije, to je tema za neka druga vremena i debate).

 

Praksa DORH-a jeste da u svojem izvještavanju javnosti, putem priopćenja, istu obavještava o svojim aktivnostima, među inim i podignutim optužnicama, međutim u njima NIKAD ne spominju osobne podatke, već isključivo inicijale. Ako netko to uspije povezati sa stvarnim osobama (primjerice stanoviti M.B. iz Zagreba), druga je stvar.

 

Postupanje tijekom izvida kaznenih djela jeste tajno (čl. 206f ZKP-a), a tijekom istraživanja odnosno istrage nejavno, ali se može iz zakonom određenih razloga odrediti tajnost i tijekom njih. Odavanje takvih podataka samo po sebi predstavlja kazneno djelo iz čl. 307. KZ-a - povredu tajnosti postupka.

 

Prema vašem opisu, ne može se zaključiti decidirano je li postojala tajnost, ako nije - problema nema, ako jeste - istaknuto kazneno djelo stoji.

 

I ne, niti policija niti DORH ne, odnosno barem ne bi smjeli, u javnost puštati ovakve informacije, iz čisto profesionalnih razloga. Da nažalost, curenja informacija ima - ima, a zašto, opet tema za druga vremena i rasprave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija