Jump to content

Prodaja nekretnine dražbom pri civilnom razvrgnuću


anonimno

Preporučene objave

Zanima me kako se provodi postupak prodaje nekretnine dražbom po odluci suda u postupku za razvrgnuće suvlasničkih odnosa.

 

Pretpostavka: sud je donio rješenje po kojem kuća i zemljište idu na dražbu, jer je fizička dioba nemoguća. Nekretnina je procijenjena po sudskom vještaku.

 

Pitanja.

 

1. Kako se dražba provodi, da li je to npr. posebni ovršni postupak?

 

2. Kada se provodi dražba i tko o tome odlučuje (sud, stranke)?

 

3. Koja je minimalna cijena po kojoj se nekretnina može prodati?

 

4. Ako na dražbi sudjeluje suvlasnik, može li se njegov suvlasnički idealni dio računati kao polog (npr. odgovarajućom izjavom)?

 

5. Tehnika kupovine: ako suvlasnik kupi cijelu nekretninu na dražbi, da li plaća samo onaj dio kojemu nije bio vlasnik ili mora prvo platiti punu zaključenu cijenu, pa da onda dobije natrag taj isti iznos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što ako se suvlasnici ne mogu na miran način dogovoriti o razvrgnuću suvlasničke zajednice(jedan npr. ne želi prodati svoj dio a drugi želi i to stvar koja se ne može fizički razdijeliti)Zar bi jedan od njih trebao ispaštati zbog zajebavanja i zlobe drugog od njih?Zato i služi dražba da se na sudu bez pristanka protustranke stvar proda i zajednica razvrgne.Malo jasnije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odakle taj podatak o 2/3 cijene?

 

Što se tiče trajanja postupka, nisam pravnik, a kaoo stranka (osobno ili preko bliskih osoba) imao sam posla sa sudovima u različitim mjestima u zemlji.

 

Na osnovu svoga iskustva mogu reći jedino da to ovisi o sudu.

 

Postupak na koji se odnosi moje pitanje vodi se pred sudom u Osijeku 8 godina, a do dražbe još nije došlo nego se tek o tome treba odlučiti, pa zato skupljam informacije. Moram biti pošten pa reći da krivnja za to dugo vrijeme nije samo na sudu, nego su doprinijele i objektivne okolnosti, npr. trebalo je utvrditi nasljednike i provesti ostavinske postupke iz osoba u inozemstvu s kojima je bio prekinut kontakt itd., a niti mi nismo baš požurivali.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija