Jump to content

pitanje


ivanas91

Preporučene objave

Poštvani,

 

situacija je ovakva, postoji zemlja na koju je gruntovno upisano dosta osoba, između ostalog to je moja baka i njene tri sestre te njihov brat. Taj dio mi je lako riješit darovnim ugovorom jer su se svi oni izjasnili da niko ne želi ništa od toga, 30 godina nitko tamo nije ni bio. Postoji jedino problem brata koji je umro vrlo mlad, nije se ženio i nije imao djece, pretpostavljam da ga nasljeđuju njegove sestre, ali baka i nitko od njenih sestara nigdje nema ništa sa ostavinske nakon njegove smrti, što s tim napraviti? I ima još jedna stvar, jedna od sestara je dva puta upisana u gruntovnicu sa dvije različite adrese, s onom gdje je živjela prije i s ovom gdje je sada prijavljena, kako dokazati da je to ista osoba?

 

Nadalje, u gruntovnici su upisane još dvije osobe, prva je već godinama u Kanadi, a druga je umrla prije 4 godine i iza sebe nema djece ni bračnog partnera. Zanima me na temelju toga što mogu napraviti i kako tu situaciju riješiti?

Moram naglasiti još da je gospođa u Kanadi zajedno sa svojom pokojnom majkom prodala kuću, ali ne i zemljište oko kuće mojoj prabaki, što dokazuje kupoprodajni ugovor iz 1963. godine koje su one rukom pisale, potpisale, ali ne i ovjerile kod javnog bilježnika, taj ugovor su potpisala još dva svjedoka. Zanima me da li takva vrsta ugovora vrijedi? (gruntovno nisu naravno ništa promjenile)

Zapravo vjerujem da bi mi gospođa iz Kanade čak potpisala darovni ugovor, ali je problem što neznam kako doći do nje, kome se obratiti da bi se došlo do osobe u inozemstvu?

Druga stvar, kako riješiti suvlasništvo gospodina kojeg više nema, a neznam ko ga je nasljedio s obzirom da nema djece ni žene?

Možda sam malo zapetljala to sve i možda se našlo pokoje glupo pitanje, ali stvarno nemam iskustva s takvim stvarima i trebala bi jedan dobar savjet kako to riješiti i otkud uopće početi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak provjerite kakvo je stanje u katastru.

Stvar oko umrlog brata bi se riješilo provedenim ostavinskim postupkom.

Greška oko dvostrukog upisa u z.k. jedne te iste osobe bi se dalo riješiti određenim zemljišno knjižnim ispravkom.

Problem imate sa tim nedostupnim osobama,kao i sa kupoprodajnim ugovorom čija valjanost je upitna,no kao što je več rečeno,počnite od nečeg,pa tako provjerite katastarsko stanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

situacija je ovakva, postoji zemlja na koju je gruntovno upisano dosta osoba, između ostalog to je moja baka i njene tri sestre te njihov brat. Taj dio mi je lako riješit darovnim ugovorom jer su se svi oni izjasnili da niko ne želi ništa od toga, 30 godina nitko tamo nije ni bio. Postoji jedino problem brata koji je umro vrlo mlad, nije se ženio i nije imao djece, pretpostavljam da ga nasljeđuju njegove sestre, ali baka i nitko od njenih sestara nigdje nema ništa sa ostavinske nakon njegove smrti, što s tim napraviti?

Nadalje, u gruntovnici su upisane još dvije osobe, prva je već godinama u Kanadi, a druga je umrla prije 4 godine i iza sebe nema djece ni bračnog partnera. Zanima me na temelju toga što mogu napraviti i kako tu situaciju riješiti?

 

Prvo pokušajte iskalkulirati isplati li vam se ulaziti u tu proceduru rješavanja papirologije!

 

Gdje je ta zemlja i kuća? Koliko to sada realno vrijedi?

Danas možete za relativno mali novac kupiti kuću ili zemljište na solidnoj lokaciji.

Odabrati lokaciju koja vam je povoljnija, a ne vezati se uz tu 'djedovinu'.

Osim toga, stare kuće su bunar bez dna, vjerujte da se tako staru kuću apsolutno ne isplati adaptirati nego jedino srušiti do temelja. Pa će vam još familija zamjerati jer ste srušili 'djedovinu'.

 

Nemojte zanemariti ni nešto što se u ovakvim slučajevima često događa - da će vam familija vrlo vjerojatno u budućnosti stalno nabijati na nos kako su vam oni 'poklonili' kuću!

A ispadne da su vam poklonili brdo nevolja i da bi jeftinije prošli da ste kupili neko gradilište i sagradili si kućicu po svojim zamislima.

 

I ima još jedna stvar, jedna od sestara je dva puta upisana u gruntovnicu sa dvije različite adrese, s onom gdje je živjela prije i s ovom gdje je sada prijavljena, kako dokazati da je to ista osoba?

To je uobičajena stvar u gruntovnici. Vlasništvo djela se upisuje na način da se vlasnik upisuje kako je naveden u dokumentu temeljem kojeg je izvršen upis. Ja sam jednom u nekretnini koju sam kupovao imao tri 'suvlasnice' - gospođa je jednom upisana kao cura, drugi puta kao udana sa muževim prezimenom, treći puta kao udovica sa prezimenom drugog muža...

Treba izvaditi potvrdu sa policije o mjestima prebivališta i potvrda iz matičnog ureda da se radi o istoj osobi.

 

Moram naglasiti još da je gospođa u Kanadi zajedno sa svojom pokojnom majkom prodala kuću, ali ne i zemljište oko kuće mojoj prabaki, što dokazuje kupoprodajni ugovor iz 1963. godine koje su one rukom pisale, potpisale, ali ne i ovjerile kod javnog bilježnika, taj ugovor su potpisala još dva svjedoka. Zanima me da li takva vrsta ugovora vrijedi? (gruntovno nisu naravno ništa promjenileZapravo vjerujem da bi mi gospođa iz Kanade čak potpisala darovni ugovor, ali je problem što neznam kako doći do nje, kome se obratiti da bi se došlo do osobe u inozemstvu?

Kuća čini cjelinu sa zemljištem na kojem je sagrađena, osim u nekim posebnim slučajevima (pravo građenja) koji kod nas nisu uobičajeni.

 

Što se tiče rješavanja papirologije od nedostupnih osoba, možda bi bilo najjednostavnije krenuti tužbom za stjecanje dosjelošću.

 

Druga stvar, kako riješiti suvlasništvo gospodina kojeg više nema, a neznam ko ga je nasljedio s obzirom da nema djece ni žene?

 

Osobu bez supružnika i djece naslijeđuju roditelji, a posredno preko roditelja onda naslijeđuju braća i sestre i ostala familija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Katastarski je jedna parcela samo na mojoj prabaki, a ostale dvije na njoj i majci gospođe iz Kanade, njih dvije su bile šogorice. Zar nije bitnije da se gruntovno prije riješe papiri ili i katastarski to nešto vrijedi? U principu je moja prabaka s mojom bakom i ostalom djecom živjela na toj zemlji

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato se i raspitujem na sve strane da vidim dal mi se isplati ulaziti u to jer da budem iskrena neda mi se potezat po sudovima, gledam kako stvari riješit što jednostavnije, idem u nadi da je familija još donekle razumna jer ako nitko nije za to brinuo 30 godina i više nadam se da neće ni sad.

Lokacija je jako lijepa, spada pod park prirode Velebit, vrijednost nije velika, zapravo je skoro nikakva, ali za stavit lijepu montažnu kućicu tamo i za maknut se malo iz grada mislim da bi mi se isplatilo :D

Zaista zahvaljujem na odgovorima ;)

 

 

I zanima me još da li se u gruntovnici može napravit poseban zk uložak samo za te tri parcele na kojoj je moja prabaka živjela i koje mene sada zanimaju, jer je sad upisano abnormalno puno zemlje i kojekakvih parcelica koje nebi ni trebale pripadat mojima. Pitam iz razloga ukoliko bi se radio darovni ugovor da nemoram plačat porez na svu tu ''nepotrebnu'' zemlju?! Ili se može navesti u ugovoru da mi daruju samo svoje idealne dijelove te tri parcele? :/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija