g.vozač objavljeno: 12. travanj 2015. Dijeli objavljeno: 12. travanj 2015. Dobar dan, imam par pitanja za pravnike, ispričavam se ako je u krivom podforumu. Trgovina (odjevnih predmeta) navodi kako ima na akciji artikle iz nove i iz stare kolekcije. Zanima me da li u Hrvatskom zakonu o zaštiti potrošača ima stavka kojom se zabranjuje trgovcima da prodaju proizvod po promotivnim cijenama duži vremenski period nego što je proizvod bio prodavan po regularnoj cijeni? Također me zanima i postupak ako se sumnja da je roba na lažnom popustu, tj. ako se sumnja da je originalna cijena prije popusta prenapuhana, da li se to može ikako provjeriti tj. kome se obratiti? http://www.vijesti.me/svijet/velika-britanija-lazni-popust-kostao-trgovinski-lanac-300000-funti-145367 Kako to utvrđivanje sumnji u lažni popust funckionira u praksi i da li kupac ima pravo na naknadu štete ako se utvrdi takva prevara sa popustima? Hvala! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bobo3 odgovoreno: 12. travanj 2015. Dijeli odgovoreno: 12. travanj 2015. Ovaj dio članka na vijesti.me: Sud je ocijenio da je trgovinski lanac prekršio zakon o zaštiti potrošača, kojim se zabranjuje prodavcima da prodaju proizvod po promotivnim cijenama duži vremenski period nego što je proizvod bio prodavan po regularnoj cijeni. nije u zakonu o zaštiti potrošača, već u drugom dokumentu: "According to pricing guidance issued by the Department for Business, Innovation and Skills, the period during which a product is heavily discounted should not exceed the period during which it was sold at full price. An exception may be made in circumstances where a retailer finds itself with an excess of stock, but that was clearly not the case in this instance, ..." Ovaj dio: "naložio trgovinskom lancu da plati odštetu od 300.000 funti." - nije odšteta već kazna ("Tesco has been fined £300,000"), koja ide u proračun, a ne "mudroj penzionerki". Naš Zakon od čl. 18 propisuje rokove za trajanje akcija /popusta (ne spominje trajanje redovne cijene). Za uočene nepravilnosti se treba pismeno obratiti trgovcu ili prijaviti za inspekcijski nadzor. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
g.vozač odgovoreno: 14. travanj 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 14. travanj 2015. Hvala na pojašnjenju! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.