Jump to content

Nasljedno pravo - Erste banka problem


MaytiOne

Preporučene objave

Poštovani, prošle godine iznenadno mi je preminio djed uslijed moždanog udara. Dva mjeseca prije toga podigao je kredit u Erste banci na nekih 23000 kn koji je trebao vracati u anuitetima od cca 700 kn, ugovor se NE sastoji od nikakvih jamaca suduznicka itd, dali su mu kredit kao umirovljeniku. Umro je nakon 2 tjedna duboke kome. Nije imao nikakve imovine osim grobnog mjesta koje je placao odrzavanje u kojemu je bila pokopana baka i sad i on. Na ostavniskoj raspravi ujak se odrekao svog dijela (tj nicega) dok se majka bojeci se da ce joj netko oca iskopati i prodati grobno mjesto gdje je i baka i djeda (tko zna tko joj je tako objasnio) prihvatila nasljedstva (koje je u biti nista osim kredita). Troskove pokopa u kesu je platila u iznosu od cca 10000 kn kao sto je i navedeno u ostavinskoj skupa sa brojevima racuna pogrebnog poduzeca. Majka je otisla do banke odnijela rijesenje da bi joj oni tamo rekli da sta glumi mora kredit platiti, onda sam joj ja ovdje negdje pronasao informaciju o clanku 139. st3. zakona o nasljednjivanju i rekao majci da ode natrag do banke i pozove se na to, na sta su oni rekli da ce proslijediti svojim nadleznim sluzbama, to je bilo cca 10 mjesec prosle godine, djed je preminuo sredinom 7 mjeseca prosle godine... da bi nakon nejavljanja iz banke jucer doslo nekakvo rjesenje u kojemu pise da majka mora platiti cijelokupan kredit a da je dug na danasnji dan bez kamate cca 5000 kn i da ima 8 dana da sve plati inace ce ju banka sudski goniti... pa me zanima sad, cemu sluzi clanak 139 st3, zasto se banka ne ocituje u roku od 8 dana nakon sto se od njih nesto zatrazi da se ocituju... Majka isto tako nema svoje imovine, radi za minimalac u kreditu je do grla i sad je dobila otkaz i radi na ugovor mjesec po mjesec... vracam se na cl 139... zar stvarno to ne vazi za banke

 

Rjesenje i Erste odgovor u privitku:

 

Document1.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odredba članka 139 st.3.ZN koju navodite,glasi;

""Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine, s time da na visinu vrijednosti naslijeđene imovine i vrijednost ostaviteljevih dugova koje je nasljednik već podmirio sud pazi samo na prigovor nasljednika.""

No,banka će na sve moguće naćine pokušati da vas privoli na plaćanje kredita,zbog čega vam se preporučuje da više nekontaktirate banku,a ako smatraju da treba tužiti,nek izvole.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koliki je nasljeđeni iznos HZMO, HPB ? dali je veči od troškova ukopa.

troškovi ukopa se računaju u dug ostavitelja koj je nasljednik vratio.

od noca na računu Erste banke se oprostite. kolika je svota? to će otići u otplatu duga.

 

ne razgovarajte sa bankom(niti im pišite) da nebi priznali dug. ako priznate dug dužni ste ga i vratiti.

ako dođe do sudskog postupka? priložite dokaze o visini nasljeđenoga, troškova sahrane i pozovite se na zakonsku odredbu po kojoj nasljedni vrača dug ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HZMO = 1900 kn (zadnja mirovina za taj mjesec)

HPB = bio nekakv dug od 900 kn ali to sam ja otisao u banku uplatio pa je majka zatvorila racun

ERSTE = taj sporni kredit (23 000), nema novaca

POKOP = 10 000 KN + (znate i sami kako to ide, bez casha nema pokopa)

 

Što ako banka pošalje orhu na majčin račun, pa sta ce ona kad i ovako van (neto) dobije 1000 kn

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izjavi prigovor u zakonskom roku (po uputi).

ako propusti izjaviti prigovor tada je u problemu.

rješenje oovrsi postaje pravomoćno i ima obvezu platiti potraživanje.

 

za prigovor i zastupanje pred sudom bilo bi poželjno angažirati odvjetnika. košta ali može je koštati puno više ako ne postupi kao treba.

traši povrat troškova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija