Jump to content

aktivna legitimacija tužiteljice


vapartman

Preporučene objave

zanima me da li do zaključenja prethodnog postupka umjesto postojeće tužiteljice kojoj se osporava aktivna legitimacija, u parnicu može stupiti njen prednik kao novi tužitelj? Radi s o darovanju bez stvarnog ulaska u posjed. Međutim, prednik tužiteljice je nasljedila nekretninu od svoje pok. majke pa ima tzv. nasljednički posjed i samim tim i porebnu aktivnu legitimaciju. Da li je ovako nešto moguće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da je ova tema vezana za vašu prednu u podforumu Obveznog prava http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/79939-ugovor-o-darivanju-bez-stvarnog-ulaska-u-posjed?p=678929#post678929,mišljenja sam da u vezi vašeg upita tako nešto nije dopušteno.

Naime,ugovor o darovanju temeljem kojeg je kćerka upisana kao vlasnica je valjan sve dok se u postupajućoj parnici neutvrdi suprotno.

Što znaći,kćerka je podnijela reivindikacijsku tužbu,na što je aktivno legitimirana,budući da je upisana vlasnica,no tuženi je odgovorio protutužbenim zahtjevom na utvrđenje pravne nevaljalosti temelja njenog upisa prava vlasništva,na što ima pravo,iz razloga što obilježja ništavosti može isticati svaka stranka koja ima pravni interes.

Ukoliko se utvrdi pravna nevaljanost darovnog ugovora,otpada i provedeni upis u zemljišnim knjigama zasnovan na otpalom pravnom temelju,glede čega se uspostavlja zeljišno knjižno stanje kakvo je bilo provedenog upisa,a to znači da je darovateljica u tom trenutku nova/stara vlasnica,no tek tada ona dobija aktivnu legitimaciju za vođenje spora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija