Jump to content

Utvrđivanje očinstva


GingerGirl

Preporučene objave

Nova sam ovdje i imam pitalje, pa ako mi tko može pomoći. Ovako, za vrijeme braka je rođeno dijete kojemu muž nije otac, ali ga je priznao jer smo još uvijek bili u braku. Nakon toga smo se sporazumno razveli i na sudu nitko nije spomenio da nije njegovo dijete. Sada me zanima kako možemo "ispraviti to". Znam da možemo tužbom, tj. da on ospori očinsvo ili da biološki otac podigne tužbu za utvrđivanje, ali me zanima dali mi to možemo nekako bez tih tužbi,jer se svi slažemo oko svega. Dali možemo privatno napraviti dnk analizu (samo da imamo neki dokaz nije zbog sumnje), pa sa time da odemo svi troje u matični i upišemo dijete. Ugl ima li kakva druga opcija osim tužbi i povlačenja po sudovima? Hvala vam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, znam da je kontradiktorno, ali ne znam jednostavno šta da radim :( Znači bivši muž se vodi kao otac, a svi znaju da nije I ON NE ŽELI podići tužbu, jer mu se neda :vrti: I sada me je kontaktirao biološki otac (sjeti se djeteta svakih 3mj.) i izjavi da ga želi priznati, da šta ja čekam i neka ga tužim više da se to sredi. Ja sam rekla da ako ga želi priznati neka on pokrene sud, ja nemam ništa protiv. Na to je on rekao da će mi dati sve novce za sud šta će trebati, dogovoriti se ok alimentacije (koja i nije tako mala) i d pristaje na sve samo neka ja podignem tužbu za utvrđivanje očinstva i alimentaciju, ali s time da će on zahtjevati dnk analizu. Meni je sada tu sve mutno, ne znam čemu sve to. Htjela bi da ga prizna i da održimo komunikaciju i druženje zbog djeteta, ali bojim se da on nešto ne muti. P.S Počeo je na svemu tome inzistirati otkad se pomirio sa ženom, bili su pred razvodom i pomirili se i svjestan je da će biti ponovo problema ako ja išta poduzmem ili mu se obratim. Najbolje da se kanim svega toga ili? Nemojte me osuđivati, ali stvarno ne znam kome da se bratim i što da mislim :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne osuđujem apsolutno, pa tko sam ja da vam sudim - samo izražavam čuđenje obzirom na prvi upit, iz kojeg proizlazi da želite izbjeći tužakanje i sve riješiti dogovorno, a sada kada je tužakanje praktički jedina realna opcija, želite ga na neki način opstruirati. Malo nelogično, ali ste se pojasnila.

 

Koliko je dijete uopće staro?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm...

 

Vi više ne možete osporavati očinstvo djeteta rođenog u braku (odnosno 300 dana nakon prestanka braka), jer je protekao rok u kojem ste to mogla - 6 mjeseci od rođenja djeteta, kako je propisano čl. 81. st. 2. OZ-a.

 

Prema napisanome, upitno je može li to i vaš bivši suprug, obzirom da već duže vrijeme (barem tako proizlazi iz vaših postova) znade za mogućnost da nije otac, pa je opet upitan rok od 6 mjeseci od saznanja za činjenicu koja dovodi u sumnju istinitost upisanog očinstva, što propisuje čl. 79. st. 2. OZ-a.

 

Dijete, s druge strane tužbu radi osporavanja upisanog očinstva i utvrđivanja očinstva stvarnog oca može podnijeti do navršene 25-e godine svojeg života, tako da za njega još ima vremena.

 

A mogućnost osporavanja očinstva od strane stvarnog oca je upitna, obzirom da čl. 83. OZ-a takvu soluciju predviđa za slučaj osporavanja očinstva osobe koja je priznala dijete za svoje, dok u vašem slučaju vrijedi presumpcija bračnog očinstva. No, smatram da bi takva mogućnost morala postojati.

 

Dakle, vidite i sama kako je komplicirano sada to ići "raspetljavati" - vi sigurno, a vaš bivši suprug upitno, ne možete pokretati postupak osporavanja. Dijete može, a smatram da i stvarni otac. Znači, ili neka stvarni otac pokrene cijeli postupak ili jednostavno ostavite djetetu da samo odluči kada poraste, želi li ili ne ići u tu proceduru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija