Jump to content

Samozapošljavanje na nepuno radno vrijeme


Shinzon

Preporučene objave

Pozdrav ljudi!

zanima me sljedeće. U postupku sam otvaranja trgovačkog društva (d.O.o.), mogu li zaposliti sam sebe na nepuno radno vrijeme? Postoje li kakva ograničenja u broju minimalnih radnih sati? Nigdje drugdje nisam u radnom odnosu.

Jasno mi je da postoje ograničenja po broju maksimalnih radnih sati. Također jasno mi je da kod nepunog radnog vremena i staž ne ide kao i kod punog radnog vremena.

Dakle mogu li ja sebe kao vlasnik zaposliti na dva ili četiri sata na dan, na četvrtinu ili polovicu minimalca i da sve bude po zakonu?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na žalost, u vašem slučaju, nemožete, bar za sada po ovim propisima !

 

Kao , prvo, otvarajuči trgovačko društvo, vi ulazite u sferu privatnika, i za pretpostaviti je dačete u tom vašem trg, društvu biti i odgovorna osoba. I, sad da se malo spustimo na laički razgovor, ispalo bi daste direktod,odgovorna osoba 2 sata dnevno, a ostalo vrijeme vaša firma ne radi ili vi ne radite ! Vi ste zaposleni kao odgovorna osoba, firma ima svoje radno vrijeme,8 sati, ali, vi ste po zakonu odgovorna osoba čak i kad spavate !

 

Ako bi sa svojom firmom i napravili ugovor o djelu,ili , koji zakon više ne priznaje, ali, recimo da postoji, vi bi morali imati određeno radno vrijeme, a onda se nameče pitanje, koje je to radno vrijemme,i tko je dgovorna osoba van tog vremena!

 

Ovo je specifična situacija, gdje ste vi odgovorni i prema državi, kao odgovorna osoba., a i prema firmi u kojoj ste zaposleni na mjestu odgovorne osobe ! Dok, recimo, vaš eventualni djelatnik ima odgovornost samo prema poslodavcu , to jest vama !

 

ovo sve osim prve rečenice je laički razgovor,m, a prva rečenica vam je , pravni odgovor ! poz !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kopiram s jedne stranice...

 

"Ukoliko sklopite radni odnos s vašim poduzećem, tada ste obvezni obračunavati minimalnu bruto I plaću za puno radno vrijeme od 8 sati dnevno u iznosu od 2.984,78 kn za koju doprinosi iznose 1.050,64 Kn. No, postoji mogućnost da se u mjesecima kada ne ostvarujete dovoljno prihoda prijavite na nepuno radno vrijeme (na primjer, 4 sata dnevno), te se u tom slučaju iznos doprinosa smanjuje na 525,32 kn mjesečno, ili pak na 2 sata dnevno pa je iznos doprinosa 262,66 kn mjesečno itd. Smanjivanje doprinosa na navedeni način nije moguć kod obrta."

 

Znači ovo nije istina ili...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija