Jump to content

Radnik često krši stanku za gablec - mogućnost kazne?


Bruno78

Preporučene objave

Poštovani,

 

u firmi od 18 ljudi imamo radnika koji često krši stanku za gablec (11x prošli mjesec) To je naljutilo direktora i sada tražimo način kako ga novčano kazniti a nemamo pravilnik o radu kojim bi to regulirali. Gledao sam ZOR i odredbe novog Pravilnika o radnom vremenu, ali ništa što bih vidio i iskoristio iz toga.

 

Moje pitanje glasi, kako kazniti radnika da to više ne radi? Ako nastavi to, može li ga se upozoriti na obveze iz radnog odnosa, recimo, upozorenje pred otkaz? Jedino što svi imamo u firmi su naši ugovori o radu.

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

S obzirom da sam radni vijek od 35 godina proveo kao rukovoditelj u proizvodnjama, ja bih preporučio da se kršenju vremena određenog za dnevni odmor pristupi oprezno,vezano za činjenicu da rukovoditelji svakodnevno zahtjevaju ostanak na radnom mjestu preko dogovorenih satnica,preko ugovorenog radnog vremana i td. Dakle,svakom slučaju trebalo bi pristupiti ponaosob. Eto,toliko iskustveno.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na savjetima. Sad sam pričao s direktorom - pitanje je, možemo li mu uskratiti plaću, koja sada ide za travanj, 15.o.m., a da ga već nismo upozorili? Da mu sutra damo upozorenje a onda uz plaću odmah i 10% manje plaće? Jer, izostao je 11x bez opravdanja a ljut je direktor jer ga u petak nije bilo kada ga se trebalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Temeljem odredaba čl 73. Zakona o radu („Narodne novine“ 93/14) direktor .....kao poslodavac, dana .... donosi sljedeće

 

UPOZORENJE NA OBVEZE IZ RADNOG ODNOSA

Radniku......

 

Uvidom u Knjigu izlazaka poslodavca u razdoblju od 01.04. do 30.04.2015.god. počinili ste povredu Vaših obveza iz radnog odnosa time što ste 11 puta izostali s radnog mjesta nakon završetka vremena za stanke. Sukladno Zakonu o radu i Ugovoru o radu, dozvoljena je dnevna stanka u trajanju od 30 minuta. Budući da ste u navedenom razdoblju izostali 11 puta dulje od zakonom dopuštenog vremena korištenja stanke i niste opravdali svoj izostanak, počinili ste povredu Vaših obveza iz radnog. Datumi kada ste izostali su sljedeći: 01., 08., 14., 17., 20., 21., 23., 24., 28., 29. i 30.04.

U slučaju nastavka kršenja obveza iz radnog odnosa upozoravam Vas na mogućnost uskrata plaće u iznosu od 10% brutto iznosa ukoliko se Vaše skrivljeno ponašanje ponovi.

U Zagrebu, dana...

 

Zahvaljujem svima na trudu. Ovo ćemo mu predati sutra na potpis i nećemo ništa poduzimati po ovoj plaći, tek ako se ponove takvi izlasci bez obrazloženja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve je to OK. Ali plaća koja je ugovorena ne možer se umanjivati bez preciznog Pravilnika o radu! Znači: negdje mora PISATI da kašnjenje na posao,kašnjenje sa dnevnog odmora prouzročuje učinke u umanjenju PLAĆE!

Prije će biti moguće da radnku nakon silni upozorenja) date Izvanredni otkaz ugovora radu ,radi skrivljenog ponašanja,nego da mu radi kašnja sa dnevnog odmora"skratite" plaću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija