Jump to content

Novčano kažnjavanje radnika? dozvoljeno ili ne


Jetti

Preporučene objave

U dilemi sam.

 

Načelno u zakonu nigdje ne piše da se radnik može novčano kazniti već samo da poslodavac ima pravo na naknadu štete od radnika.

 

Nadalje, ukoliko bi utvrđivanje štete iziskivalo prevelike troškova može se unaprijed predvidjeti iznos naknade štete za pojedine radnje.

 

Dakle, sukladno zakonu kod poslodavca bi morao biti pravilnik da npr. za 15 minuta kašnjenja na posao uvrđuje se iznos naknade štete od ... kuna, za pola sata ... kuna, za odlazak s posla pola sata ranije ... kuna, za portira ako pusti neovlaštenu osobu ... kuna....

 

Pitanje je i kako naplatiti štetu budući da se poslodavac ne može naplatiti preko plaće ili naknade plaće bez suglasnosti radnika.

 

Iz toga proizlazi da bi radnik morao navedeni iznos platiti poslodavcu - kako to knjižiti "kao naknada štete?", a ako ne želi dobrovoljno platiti onda se mora ići putem suda. Kome se isplati za npr. 500,00 kuna voditi parnica?

 

Jer ima tko kakvu presudu o ovom pitanju ili drugi način da se naplati kazna jer ja mislim da je ovo jedini (ispravni) način. Čini mi se da su ovim odredbama radnici jako zaštičeni...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema nikakvog ustezanja od plaće (osim na temelju pravomoćne presude - ovrhe) ili administrativne zabrane, radniku, osim ako je radnik dao pismenu suglasnost za ustezanje od plaće !!

 

No, poslodavci vrlo često ustegnu od plaće, pa idu logikom "ti mene sada tuži, pa bumo vidli kaj se bu desilo". To je moguće u privatnim firmama, u onim "starim socijalističkim" di je sindikat jak, sindikat digne tužbu i naplati ako opće dođe do skidanja sa plaće !!

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija