Jump to content

ovrha na penziju


Upitnik2

Preporučene objave

Ovo će biti malo duže. Dakle priča ide da je čovjek imao brak. Razveo se. Inače ima gotovo 80 god. Sve je to dakle bilo jako davno. Oženio se drugi put. Tu počinju problemi. Odjednom se pojavljuje prva žena s nekakvim traženjima uzdržavanja jer ona nema sredstava za život i dobije uzdržavanje. Čovjeku cijelo vrijeme liježe administrativna zabrana na penziju. Ona dalje traži još, još više, i dobiva i još više. No došao je dan kad je umrla. Čovjek dobiva rješenje o prestanku obveze. Međutim, sada ga tuži kći iz prvog braka kao nasljednica svoje pok. majke i opet dobiva. I stiže ovrha čovjeku na penziju. A čovjek je moj očuh i ja s njime imam ugovor o doživotnom uzdržavanju. Nismo dobili nikakvo rješenje o ovrsi niti obavijest o novoj administrativnoj zabrani.

Da li tu ... lud zbunjenoga ili što??

Ili je možda sve povezano s time što je zet pokojne, a muž sadašnje tužiteljice onog čovjeka, sudac jednog općinskog suda?

Ja sam dijete rastavljenih roditelja, ali za mene je prestala obveza plaćanja neke siće od alimentacije davno i kad sam postala punoljetna moj otac više nije pitao za mene.

Ovdje se radi o ljudima koji imaju po 50 godina i mrcvare starce i moju čitavu obitelj tražeći nešto što im po ne znam kojoj logici pripada.

 

Zahvaljujem na svakom savjetu ili uputi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitajte ove članke iz Obiteljskog zakona koji govore da i bivši supružnici mogu ostvariti pravo na uzdržavanje i na koji vremenski rok.

Moram priznati da nisam čula, a ni u zakonu pročitala, za podatak da se uzdržavanje bivšeg bračnog druga može prenijeti na nasljednika?!?

 

II. UZDRŽAVANJE BRAČNOG DRUGA

 

Članak 217.

 

Bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od svoga bračnog druga.

 

Članak 218.

 

(1) Bračni drug ima pravo podnijeti zahtjev za uzdržavanje do zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništaj braka, na što ga je sud dužan upozoriti.

 

(2) Iznimno ako u parnici za razvod ili poništaj braka nije postavljen zahtjev za uzdržavanje, bivši bračni drug može tužbom tražiti uzdržavanje u roku od šest mjeseci od prestanka braka, ako su pretpostavke za uzdržavanje, predviđene u članku 217. ovoga Zakona, postojale u trenutku zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništaj braka i trajale bez prestanka do zaklju­čenja glavne rasprave u parnici za uzdržavanje.

 

Članak 219.

 

Sud može odbiti zahtjev za uzdržavanje bračnog druga, ako bi uzdržavanje predstavljalo očitu nepravdu za drugog bračnog druga.

 

Članak 220.

 

(1) Sud može odlučiti da obveza uzdržavanja bračnog druga traje do godine dana, osobito kad je brak trajao kratko ili kad je tužitelj u mogućnosti u dogledno vrijeme na drugi način osigurati sredstva za život.

 

(2) U opravdanim slučajevima sud može produljiti obvezu uzdržavanja.

 

(3) Tužba za produljenje uzdržavanja može se podnijeti samo do isteka vremena za koje je uzdržavanje određeno.

 

Članak 221.

 

(1) Pravo na uzdržavanje prestaje kad razvedeni bračni drug ili bračni drug iz poništenog braka koji to pravo koristi sklopi novi brak.

 

(2) Pravo na uzdržavanje prestaje sudskom odlukom ako sud utvrdi da razvedeni bračni drug ili bračni drug iz poništenog braka koji to pravo koristi živi u izvanbračnoj zajednici ili da je postao nedostojan tog prava ili ako više ne postoji koja od pretpostavki iz članka 217. ovoga Zakona.

 

(3) Sud će odrediti da pravni učinak odluke o prestanku uzdržavanja iz stavka 2. ovoga članka nastaje prije njene pravomoćnosti, od dana kad su nastupile pretpostavke za prestanak uzdržavanja.

 

III. UZDRŽAVANJE IZVANBRAČNOG DRUGA I MAJKE IZVANBRAČNOG DJETETA

 

Članak 222.

 

(1) Ako je prestala izvanbračna zajednica žene i muškarca koja je trajala dulje vrijeme, izvanbračni drug koji ispunjava pretpostavke iz članka 3. i 217. ovoga Zakona ima pravo na uzdržavanje od drugoga izvanbračnog druga.

 

(2) Tužba za uzdržavanje može se podnijeti u roku od šest mjeseci od prestanka izvanbračne zajednice.

 

Članak 223.

 

Sud može odbiti zahtjev za uzdržavanje izvanbračnog druga, ako bi uzdržavanje predstavljalo očitu nepravdu za drugoga izvanbračnog druga.

 

Članak 224.

 

(1) Sud može odlučiti da obveza uzdržavanja izvanbračnog druga traje do godine dana, osobito kad je tužitelj u mogućnosti u dogledno vrijeme osigurati na drugi način sredstva za život.

 

(2) U opravdanim slučajevima sud može produljiti obvezu uzdržavanja.

 

(3) Tužba za produljenje uzdržavanja može se podnijeti samo do isteka vremena za koje je uzdržavanje određeno.

 

Članak 225.

 

(1) Pravo na uzdržavanje prestaje ako izvanbračni drug sklopi brak.

 

(2) Pravo na uzdržavanje prestaje sudskom odlukom ako sud utvrdi da uzdržavani izvanbračni drug živi u novoj izvanbračnoj zajednici ili da je postao nedostojan tog prava ili ako više ne postoji koja od pretpostavki iz članka 217. ovoga Zakona.

 

(3) Sud će odrediti da pravni učinak odluke o prestanku uzdržavanja iz stavka 2. ovoga članka nastaje prije njene pravomoćnosti od dana kad su nastupile pretpostavke za prestanak uzdržavanja.

 

Članak 226.

 

Otac izvanbračnog djeteta dužan je uzdržavati djetetovu majku godinu dana od rođenja djeteta ako ona skrbi o djetetu, a nema dovoljno sredstava za život.

 

IV. ODREĐIVANJE UZDRŽAVANJA

 

Članak 227.

 

(1) Pravo na uzdržavanje od bračnog, odnosno izvanbračnog druga ostvaruje se prije uzdržavanja od srodnika.

 

(2) Ako maćeha ili očuh imaju djecu, dužnost uzdržavanja zajednička je djeci i pastorcima.

 

(3) Pravo na uzdržavanje od bake i djeda iz članka 216. ovoga Zakona ostvaruje se prije uzdržavanja od maćehe ili očuha.

 

Članak 228.

 

Ako više osoba po odredbama ovoga Zakona ima istovremenu obvezu uzdržavanja, ta se obveza dijeli prema njihovim mogućnostima.

 

Članak 229.

 

Ako osoba koja je po ovom Zakonu dužna prije ostalih uzdržavati nije u mogućnosti u potpunosti zadovoljiti potrebe za uzdržavanje, osoba koja traži uzdržavanje može razliku ostvariti od drugih obveznika uzdržavanja predviđenih ovim Zakonom

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radi se o strogo osobnom pravu, što znači da nije prenosivo, ni na koji način. trebate se dokopati rješenja o ovrsi i presude o razvodu i pročitat što tamo piše,možda se neke stvari razbistre.bitno je da saznate na temelju kojeg dokumenta je ta kći ishodila ovrhu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...takve gluposti pitate, dok vec sutra u ponedjeljak 11. 09. 2006. Neva Tolle, Gordana Flaunder - Buljan, Kristina Turčin...kao predstavnici :

-grlatih bolesnih feministkinja

-paraznanstvenika koji se kriju iza neistinitih "psiholoških saznanja"

.- opsesivnih lažljivih " sve za ženski spol " novinara

 

...UKIDAJU PRAVO, LOGIKU I RAZUM.......jer će dočekati da poremećeni ubojica, preljubnica i loša majka.......bude oslobođena zbog njihovog pritiska na pravosudne institucije Republike Hrvatske.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija