Jump to content

Prenošenje dužničke odgovornosti na drugu pravnu osobu.Dali je moguće?Molim savjet!!!


skorra

Preporučene objave

Pozdrav! Otvaram novu temu jer nisam stručna te ne znam pod koju bi temu postavila ovo pitanje.

Moj problem ide ovako.

Kako bi pomogla bivšem dečku, dignula sam nekoliko pretplata kod nekoliko teleoperatera. Djelovi su plaćeni no velika većina nije te sada meni na moje ime stižu opomene,prijetnje ovrhama i ostali procesi koji idu u skladi.

Moje pitanje je sljedeće. Postoji li mogućnost da se kod odvjetnika ili javnog bilježnika, ne znam gdje da se prvo obratim, napravi ugovor kojim ja prebacujem svoja dugovanja na dotičnog. On bi potpisao da prihvaća da se dugovanja prebace na njega.

Svjesna sam da ideja zvuči malo nadrealno ali nekako mi je u glavi da nebi trebalo biti problema ako osoba na koju prebacujem dugove pristaje na to.

Ako ova zamisao nije moguća, postoji li neko drugo rješenje? Bilo kakvo? Ili neka tužba? Bilo šta. Više ne znam kome bi se obratila i što da napravim.

Unaprijed se zahvaljujem na savjetima!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o preuzimanju duga je vrlo sličan ugovoru o cesiji, samo što se kod ugovora o preuzimanju duga mijenja dužnik, a kod ugovora o cesiji vjerovnik.

Kao i kod ugovora o cesiji, preuzimanjem duga obveza se ne mijenja, mijenja se samo dužnik koji duguje vjerovniku što i kako mu je dugovao prijašnji dužnik.

Ugovor o preuzimanju uređen je čl. 96. – 100. Zakona o obveznim odnosima.

Da bi ugovor o preuzimanju duga bio valjan, neophodan je i pristanak vjerovnika zbog mogućnosti njegovog dolaska u nepovoljniji položaj promjenom dužnika,no ako kojim slučajem vjerovnik ne pristane na promjenu dužnika, a prihvati ispunjenje obveze od strane preuzimatelja duga tada se smatra da je vjerovnik pristao na promjenu dužnika.Nastupom valjanosti ugovora o preuzimanju duga preuzimatelj duga stupa na mjesto prijašnjeg dužnika, a prijašnji dužnik se oslobađa obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

još su dva moguća načina: ugovor o pristupanju dugu, gdje novi dužnik (dečko) stupa uz starog dužnika (vas) u obvezu prema vjerovnicima, te ugovor o preuzimanju ispunjenja, gdje se dečko obvezuje vama da će ispuniti vašu obvezu prema vjerovnicima, te odgovara vama za štetu ako pravodobno ne ispuni tu obvezu (tada nije potreban pristanak vjerovnika).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve rečeno, no samo bih skrenuo pozornost da je jedina opcija u kojoj korisnica Skorra definitivno "ispada" iz dužničkog odnosa (a što je vjerujem i bit njena upita) - Matrixova solucija. No, tu je ključan pristanak teleoperatera, što će biti "čupavo", pogotovo kada shvate da ih ima više u igri.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija