Jump to content

Zapetljana prica oko zemljista


zrki

Preporučene objave

Lijepi pozdrav,

 

gledavši da li je sve OK u e-izvadcima i sukladno katastru shvatio sam jednu cudnovatu situaciju. Naime, zemljiste oblika nepravilnog pravokutnika je podijeljeno na 4 manja pravokutnika, jedan do drugog kao slojevi. 3 pravokutnika su djedovo vlasnistvo (preminuo 1998.) ciji je sad vlasnik njegova kcer 1/1(jedna od dvije) a jedan unutarnji (potpuno omedjen sa ostala 3) je uknjizen kao vlasnistvo djedovog brata. On pak je preminuo nekoliko godina prije djeda (1995.g.) bez nasljednika. Oduvijek tu zemlju obitelj djeda i kceri obradjuje, placa sve rezije i sada je pitanje kakav je pravni status toga? ciji je taj unutarnji pravokutnik? treba li traziti eventualne nasljednike (i tko bi oni bili obzirom da djedov brat nije imao potomaka)? da li je moguca uknjizba na to zemljiste?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da slazem se, imao je imovinu. dakle taj stan u ZG kojeg je nekome prepisao ( ne znam točno kome, mislim da je nekome od necaka ga prepisao a taj je pak to prodao i mislim da zivi u inozemstvu, znaci nekom djetetu od svoje brace od kojih niti jedan nije ziv vise, zenu nije imao). ova zemlja je donekle "zaboravljena" sa tog pravnog aspekta jer kcer je dobila ostavinom od svog oca (djeda) to u "kompletu" pa u biti tek sad je shvaceno da to nije tako u cijelosti. ja kao unuk bih to htio riješiti ali nije mi jasno kako, tko su eventualni nasljednici tog djedovog brata?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja kao unuk bih to htio riješiti ali nije mi jasno kako, tko su eventualni nasljednici tog djedovog brata?

 

Imate dvije mogućnosti - a) provesti ostavinsku raspravu ili b) tužba za stjecanje dosjelošću

 

Obzirom da su nasljednici posvuda po svijetu, mislim da bi blo jednostavnije ići na dosjelost. Tim više što je slučaj tako jedinstven - zemljište je potpuno omeđeno parcelama u vlasništvu posjednika, i evidentno da nitko drugi i nije mogao imati pristup.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da su nasljednici posvuda po svijetu, mislim da bi blo jednostavnije ići na dosjelost.

samo nasljednici mogu biti tuženi,budući da umrla osoba nemože biti stranka u parničnom postupku(čl.77.ZPP),

ukoliko bi tužba bila uperena protiv umrle osobe,riječ o neotklonjivom procesnom nedostatku, pa je stoga sud pravilnom primjenom odredaba čl.82. i 83. stavka 5. ZPP-a dužan odbaciti tužbu,čime nečini povrijede postupka,budući da nema za obvezu pozvati tužitelja na ispravak odnosno dopunu tužbe jer bi takva obveza postojala samo u slučaju kada bi se radilo o nedostatku koji se može otkloniti, a o čemu u konkretnom slučaju nebi bilo riječ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Felixx vjerojatno misli na postupke u kojima se stjecalo vlasništvo dosjelošću putem postupaka u kojima su "nedostupnim tuženicima" (za koje se moglo prema vremenu upisa procijeniti da bi trebali biti stari 120-150 godina ili po adresi da su neposredni susjedi tužitelja) postavljani "privremeni zastupnici" koji bi tužbu priznali itd.

 

Takve su se "parnice" doista masovno vodile (i sam sam bio žrtva u jednoj takvoj kao "nedostupna osoba", a i neki suci su zbog toga završili u medijima i na sudu s druge strane stola od uobičajene, doduše s različitim ishodima), ali su bile nezakonite i onda i sada. U međuvremenu, koliko znam, sudovi, barem neki za koje imam neposredne informacije, su malo prikočili i prestali rastezati ZPP k'o klinac žvakaću, pa to više tako ipak ne ide. Drugim riječima, tako je kako Matrix kaže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija