Jump to content

Ugovor na neodređeno vrijeme i njegov raskid


anonimno

Preporučene objave

U zadnjem clanku ugovora o radu (9 - ostala prava i obveze poslodavca), poslodavac je napisao da se radnik obvezuje ostati raditi jos jednu godinu nakon odradjenog obveznog staza u trajanju jedne godine. Ukoliko radnik, nezadovoljan poslom iz nekog razloga, dade otkaz, koje posljedice moze snositi s obzirom na taj "aneks" ugovora tj. ukoliko nije definirano sto "gubi" ako ne odradi tu dodatnu godinu moze li ga poslodavac tuziti? Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovakvi clanci Ugovora o radu u pravilu se mogu primjenjivati prema Zakonu o radu samo temeljem cinjenice da je poslodavac izvrsio ili odredjeno skolovanje (o cemu opet mora postojati Ugovor) djelatnika, ulagao u specijalizaciju (opet mora postojati Ugovor) ili nesto drugo.

 

Dakle, pitanje je : kakav je to odnos izmedju poslodavca i radnika koji nalaze radniku (djelatniku) da jos ostane raditi toliko i toliko vremena ... cime je taj djelatnik postao "ovisan" o odradjivanju jos jedne godine ?

 

Stipendijom ? Necim drugim ? Postoji nesto ?

 

Ako ne postoji, tada je takav Ugovor o radu nistavan, nistetan i suprotan odredbama Zakona o radu. U tom slucaju (posljednjem) nema ni posljedica za radnika u slucaju da on sam daje otkaz. U suprotnom ... da li ima neki razlog ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema nikakav razlog kojim je djelatnik "vezan" za poslodavca. Radi se samo o tome da on nakon isteka godine dana obveznog staza polaze drzavni ispit cime stjece neka prava (mogucnost samostalnog rada, veca placa...), a poslodavac se tim "dodatkom" na ugovor zelio osigurati da ce imati jos godinu dana takvog "full" osposobljenog radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Navedeni drzavni ispit nije prepreka, dapace :

 

Iz Zakona o radu :

 

 

Obveza obrazovanja i osposobljavanja za rad

Članak 24.

(1) Poslodavac je dužan omogućiti radniku, u skladu s mogućnostima i potrebama rada školovanje, obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje.

(2) Radnik je dužan, u skladu sa svojim sposobnostima i potrebama rada, školovati se, obrazovati, osposobljavati i usavršavati se za rad.

 

 

 

Sam otkaz od strane radnika znaci da radnik mora postivati rok predvidjen Zakonom o radu, a odredba Aneksa ugovora zakona o radu je nistavna (nije utemeljena zakonom) :

 

 

Članak 113.

...

(6) Ako radnik otkazuje ugovor o radu, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana, ako on za to ima osobito važan razlog.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija