Jump to content

Zatajen zakonski nasljednik-molim pomoć kako dalje


calista0804

Preporučene objave

05.01.2015 saznajem slučajno da su moj biološki otac i njegova mama (moja biološka baka) preminuli.

 

Otac 2009, baka 2012 godine.

 

Iza oboje vođena je ostavina, a na obje ja nisam kao zakonita prva kći pozvana.

 

Nalazim odvjetnicu 15.02.2015.

 

Obitelj mog biološkog oca znala je za moje postojanje iako nisam sa biološkim ocem bila u kontaktu od svoje 4-te godine života, te su me namjerno zatajili.

 

Iza oca ostaje imovina, dio kuće i naknadno pronađena imovina (ja ju našla) koja nije zavedena u ostavinsku masu. Iza bake ne ostaje ništa jer darovnim ugovorom poklanja svoj dio mojoj polusestri.

 

Pronašla sam odvjetnicu koja trenutno radi Pro bono i sad mene zanima sljedeće, jer od nje ne mogu dobiti odgovor koji tražim:

 

- Iz nekretnine koju su u vlasništvu imali moj otac 1/8 i baka 3/8, 4/8 otkupio je polubrat podižući hipotekarni kredit na istu, a koju je u dijelu iza oca i bake nasljedila moja polusestra 1/3 iza oca i 3/8 darovnim ugovorom bake, žele me isplatiti, jer smo zaprijetili pobijanjem darovnog ugovora, te nisu pristali na moj iznos (koji je po meni realan), pa su agažirali procjenitelja nekretnine.

 

Da li ja uz zakonski dio (stalno mi spominju nužni dio, a znam da je manji, te mislim da imam pravo na zakonski dio ??!!) imam pravo na traženje zaostale dobiti od 2009 i 2012 godine, te da li je mjerodavna procjena procjenitelja vrijednost nekretnina na sadašnje stanje na tržištu ili vrijednost nekretnine u 2009 i 2012 godini?

 

- Imam li pravo na nužni ili zakonski dio? Po mojem izračunu radi se o 8,11% dijela nekretnine-neka me ispravi netko kompetentniji.

 

- Dio nekretnine su i davali u najam tijekom tih godina. Radi se o nekretnini na Šestinama.

 

Obzirom se radi i o nekim zemljištima u Kulmer gori i Gospiću kažu da mi daju pravo da se upišem kao nužni nasljednik, ne zakonski, te koje su radnje potrebne kako bi se upisala kao zakonski nasljednik na isto? Kako da se upišem u naknadno ponađenu imovinu?

 

- Očeva druga supruga u brak je unjela zemljište na kojem je tokom braka sagrađen kompleks apartmana, kako da tražim i zakonski dio u tome, obzirom mi ne žele dati nikakve dokumente o istome - u ZK knjigama zaveden je maslinjak, a na Geoportalu vidljiva je nekretnina na otoku Žirju?

 

Da, imam odvjetnicu, ali kako radi pro bono nije nešto agilna, a ja sam u situaciji da moram prihvatiti igru kakva je jer nemam mogućnosti platiti troškove koji bi nastali da angažiram nekog drugog odvjetnika, pa da vidim što i kako mogu poduzeti sama.

 

- Ako se upišem na ostala zemljišta imam li pravo tražiti razvrgnuće suvlasništva i isplatu svog dijela, te ako da, koji mi je postupak dalje?

 

- Također kako su znali za mene, a uredno me zatajili čak dva puta na ostavinama i jednom prilikom potpisivanja darovnog ugovora, da li postoji mogućnost podizanja sudske tužbe? I kolika je vjerojatnost da ću je i dobiti (poznavajući naše sudstvo mislim teško, ali zato sam tu da pitam profesionalce)?

 

Unaprijed hvala svima na pomoći i odgovorima, malo je komplicirana situacija pa se javljam ovdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasljednstvo se djeli na sve nasljednike u jednakim omjerima (ako nema oporuke).

ako postoji oporuka nasljednik koji je ostao bez nasljedstva ima pravo na nužni dio.

 

darovni ugovor možeš pobijati zbog povrede nužnog djela.

 

ako se na nekretnine upišeškao suvlasnik možeš tražiti razvrgnuće suvlasništva i dogovoriti se o podjeli nekretnina ili isplati.

kao suvlasnik koji ne koristi svoj dio možeš od suvlasnika koji koriste nekretninu tražiti najam.

 

--------------------------------------------

Očeva druga supruga u brak je unjela zemljište na kojem je tokom braka sagrađen kompleks apartmana, kako da tražim i zakonski dio u tome, obzirom mi ne žele dati nikakve dokumente o istome - u ZK knjigama zaveden je maslinjak, a na Geoportalu vidljiva je nekretnina na otoku Žirju?

 

šta ti imaš sa očevom drugom suprugom.

imovina koju je unijela u brak je njena osobna imovina a ako je umrla djele je njena djeca .

nisi nasljednik očeve druge supruge.

-----------------------------------------------------

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na informacijama. Pitala sam za apartmane jer su sagradjeni u braku pa sam mislila da su bracna stecevina, zemljiste je od oceve supruge al apartmane su gradili zajedno. Koji je moj postupak da pokrenem proces upisa u nasljedje odn. sa kojim papirima i kuda dalje? Pitala sam i na mogucnost naplate izgubljene dobiti pa eto zanima me imam li na to pravo? Obzirom da sam svoj dio dobila 2009 i 2012 mogla sam ga npr uloziti u nesto i ostvariti dobit. Makar to mi je sporedno vise je sad stvar inata i ogorcenosti. Hvala jos jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

šta ti imaš sa očevom drugom suprugom.

imovina koju je unijela u brak je njena osobna imovina a ako je umrla djele je njena djeca .

nisi nasljednik očeve druge supruge.

 

Ali u nekretninu koja je bila maslinjak uložena su sredstva koja su bračna stečevina i izgrađeni su apartmani. Time je vrijednost nekretnine povećana ulaganjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zatajivanje nasljednika je prilično česti "pojavni oblik" kod problematičnih ostavinskih postupaka. Na ove dvije teme imate o tome

 

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/25422-Rješenje-o-nasljeđivanju-pravovaljanost-i-odgovornost-suca

 

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/42236-biljeznikova-greska-moja-steta

 

a ima još takvih tema na Legalisu, pa potražite.

 

Što se tiče ostavine:

 

- kod ostavine koja je u trenutku smrti ostavitelja bila u njegovom vlasništvu (a nije postojala oporuka, a koliko razumijem nije) imate pravo na zakonski dio;

- da je postojala oporuka, imali biste pravo na nužni dio,

- darovano se uračunava pri određivanju nužnog dijela, postojala oporuka ili ne, ali oštećeni nasljednik to mora izrijekom zatražiti.

 

Dakle, iza oca imate pravo na zakonski dio.

 

Budući da je otac umro prije bake, vi ste također nasljednik iza bake temeljem načela predstavljanja kao potomak svoga oca, i kao takvi ste nužni nasljednik. Budući da je baka svoju imovinu darovala, imate pravo tražiti uračunavanje dara pri određivanju nužnog dijela, a to uključuje i povrat dara do visine nužnog dijela. Rok za zahtijevanje povrata dara radi povrede nužnog dijela je 3 godine od smrti ostavitelja.

 

Što se tiče apartmana, ta imovina se sastoji od dijela (po vrijednosti) koji pripada samo drugoj očevoj supruzi (zemljište), i bračne stečevine, dakle apartmana kao takvih. Na dio koji bi pripao ocu kao njegov dio bračne stečevine imate pravo nasljeđivanja zajedno s njegovom suprugom i ostalom djecom svoga oca (polusestrom, ako sam dobro shvatio).

 

Nasljeđivati se može i vanknjižna imovina, a njezino postojanje se može dokazati različitim dokumentima, a dovoljna je i suglasnost sunasljednika (ako je moguća) da ta imovina postoji. Ako apartmana nema u z.k. i katastru, trebalo bi pribaviti građevinsku dozvolu i zatražiti uvid na licu mjesta. Ako nema dozvole jer je bespravno građeno, vrlo vjerojatno je podnesen zahtjev za legalizaciju što se može provjeriti kod nadležnog ureda. Ako nema niti zahtjeva za legalizaciju, onda treba razumno porazgovarati s gospođom drugom suprugom i upozoriti ju na teškoće do kojih bi moglo doći ako podnesete prijavu građevinskoj inspekciji. (Naravno, ako vam ona prepusti vaš dio, i vi biste mogli imati posla s inspekcijom.)

 

Nasljeđivanjem vanknjižne imovine koje nema u z.k. zapravo ne nasljeđujete vlasništvo te imovine u punom smislu riječi, nego pravo da ishodite upis prava vlasništva na isti način na koji bi to mogao i ostavitelj, dakle samo dolazite u njegovu pravnu poziciju.

 

Na naknadu srazmjernog dijela prihoda od apartmana imate pravo, ali to podliježe zastari.

 

Da biste sva ova prava ostvarili sudskim putem, potrebno je podnijeti tužbe budući da su ostavinski postupci završili.

 

Tužbe radi ostvarenja nasljedih prava treba podnijeti u zakonskom roku koji se računa od dana saznanja da imate pravo na nasljedstvo a to je godinu dana. Budući da niste naveli da ste podnijeli tužbe, moguće je da ste u pregovorima izgubili vrijeme i propustili rok da išta dobijete.

 

Ako ipak niste propustili rokove za zahtijevati ostavinu, onda u pogledu izgubljene dobiti možete podnijeti tužbu da bi prestala teći zastara, a nakon toga zatražiti prekid postupka dok se ne odluči o prethodnom pitanju, a to je koliki je vaš udio u imovini koja donosi prihod.

 

Ako niste u mogućnosti plaćati odvjetnicu, možete s njom (ili drugim odvjetnikom) ugovoriti naplatu po uspjehu, pa platiti dijelom onoga što biste ostvarili u postupcima po okončanju postupaka. To obavezno treba ugovoriti pismenim ugovorom i pri tome biti jako oprezan (ipak imate posla s "fiškalom" :-), bilo je u novinama slučajeva da su odvjetnici po takvim ugovorima naplatili više nego što je bila vrijednost dobivene imovine. Ako ne uspijete doći do sporazuma (što bi svakako bilo najbolje čak i da pri tome malo popustite), postupci koji će uslijediti su složeni i vjerojatno će trajati godinama (posebno u slučaju apartmana) pa zahtijevaju puni angažman odvjetnika koji ipak prelazi mogućnosti pro bono zastupanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija