Jump to content

Prioritet načina diobe u vanparničnom postupku


zucker

Preporučene objave

Naslijedio sam nekretninu (kuću) sa još sva suvlasnika u jednakim omjerima, dakle, svako ima pravo na 1/3. Nekretnina nije etažirana i nalazi se u postupku legalizacije. Ostali suvlasnici su me pokušali isplatiti iznosom koji je manji za 2 do 4 puta od realnog. Nisam pristao, a nisu ni oni pristali da ja njih isplatim iznosom koji su oni meni ponudili. Zajedno su pokrenuli protiv mene vanparnični postupak u kojem zahtjevaju civilnu diobu. Sudac je tražio očitovanje sudskih vještaka (geodeta i arhitekta).

 

Ako sudski vještaci kažu da je moguća geometrijska, odnosno fizička dioba (što i je moj prijedlog), a protustranke se sa istim ne slože, koja dioba ima prednost?

 

Jedan odvjetnik i sudac su mi rekli ukoliko se svi suvlasnici ne slože sa geometrijskom (fizičkom) diobom, tada ide civilna dioba. Drugi odvjetnik mi je rekao da ako je po nalazu sudskog vještaka moguća geometrijska (fizička) dioba, da uvijek prednost ima geometrijska (fizička) dioba ukoliko to zahtjeva barem jedan suvlasnik.

 

Da li je kod geometrijske diobe nužno etažiranje?

 

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani, bez etažiranja, ne.

Razvrgnuće etažiranjem posebna je vrsta razvrgnuća suvlasništva. Zakon određuje ovu vrstu razvrgnuća samo za situaciju kada o njoj suglasno odluče suvlasnici.

 

Odredba o potrebnoj suglasnosti suvlasnika za razvrgnuće etažiranjem je uvedena u Zakon zato jer se kod etažiranja formalno ne radi o razvrgnuću suvlasništva, budući da suvlasnici i dalje ostaju vlasnici idealnih dijelova iste nekretnine tj. zemljišta i zgrade, samo što se ti idealni dijelovi povezuju s vlasništvom posebnih dijelova nekretnine.

 

Fizička dioba stambene građevine provodi se ukoliko je istu moguće etažirati odnosno podijeliti u više samostalnih uporabnih cjelina (npr. da svaka ima zasebni ulaz prema javnom putu, te zasebni sanitarni čvor i kuhinju).

 

Ako je upitno može li se u građevinskom i u pravnom smislu provesti dioba vaše nekretnine uspostavom etažnog prava vlasništva na način da svakom od suvlasnika pripadne etažni dio koji odgovara njegovom suvlasničkom dijelu i takvu diobu provesti u zemljišnoj knjizi (a to će utvrditi vještaci), postoji velika mogućnost da će u vašem predmetu doći do civilnog razvrgnuća. U pravilu se takvo razvrgnuće provodi sudskom dražbom iako Zakon omogućuje da se prodaja obavi i isplatom (tako da jednom pripadne stvar u cijelosti, a da on ostalim suvlasnicima isplati vrijednost njihovih dijelova).

 

Vjerojatno bi se na dražbi postigla niža cijena od one koja se može postići zajedničkom prodajom od strane složnih suvlasnika. Niža cijena može se donekle anulirati objavom zaključka o prodaji u sredstvima javnoga priopćavanja. No, niža cijena nekretnine može biti i pogodnost za nekog od suvlasnika koji želi na dražbi kupiti ostale suvlasničke dijelove nekretnine i tako postati samovlasnik cijele nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija