Jump to content

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa


manca

Preporučene objave

Čl. 8. Zakona o poticanju zapošljavanja kaže da se na ugovor o stručnom osposobljavanju primjenjuju propisi koji uređuju zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, i opći propis koji uređuje radne odnose (po mom mišljenju, to je Zakon o radu), osim odredbi koje se tiču:

- sklapanja ugovora o radu;

- plaći i naknadi plaće;

- prestanku ugovora o radu.

 

Čl. 59. Zakona o radu ponavlja ustvari sve ovo što piše i u Zakonu o poticanju zapošljavanja.

 

Čl. 86. st. 4. Zakona o radu propisuje da radnik ima pravo na plaćeni dopust za vrijeme obrazovanja ili stručnog usavršavanja te obrazovanja za potrebe radničkog vijeća ili sindikalnog rada, pod uvjetima, u trajanju i uz naknadu određenu kolektivnim ugovorom, sporazumom između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu.

 

Dakle, moje je mišljenje sljedeće: bez obzira na to je li radnik ili osoba na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, radnik ima pravo na plaćeni dopust za vrijeme obrazovanja (jer smatram da polaganje državne mature to jest, ali to je samo moje mišljenje), ako je to predviđeno kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu poslodavca, ili sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca. Ako poslodavac nema pravilnik o radu ili kolektivni ugovor, ili to tim aktom nije predviđeno, onda radnik ili osoba na stručnom osposobljavanju nema to pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija