Jump to content

Usmena oporuka


Raid

Preporučene objave

Pozdrav,

 

ukratko cu ispricat situaciju.. pa vas molim za savjete :)

 

Kuća u kojoj živim (katnica) glasi na mog djeda,, koji je umro prije 3 mj.. on je zivio u prizemlju, a na katu njegov sin (moj otac) s obitelji,,, gornji kad je otac sam sagradio opremio i sve to prije 20ak god,, medutim nikad nije prepisano na njega,,nego ostalo sve na djedu.

 

Drugi nasljednik je sestra od oca, koja je zivjela u Italiji. I kada je djed bio u bolnici ona se preselila u stan u prizemlju,, i ostala do danasnjeg dana.

 

Ugl. djed je kuću namjeravao prepisati meni (unuku) i sinu, kat sinu prizemlje meni, ugovor bio spreman sve dogovoreno, samo je trebalo otic kod biljeznika. Međutim nismo stigli na vrijeme.

 

Moj otac i majka brinuli su se za djeda zadnjih 10ak godina... hrana, racuni, grijanje, doktor i sl.

 

Zanima me koje su sanse na sudu da se uvazi zelja djeda, doživotno uzdrzavanje bez ugovora, sama cinjenica da kat zapravo pripada ocu,, pa da bi se eventualno prizemlje djelilo ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali bi otac eventualno imao pravo

usmjeriti zahtjev u smislu odredbi čl.75.Zakona o nasljeđivanju.

"" Neovisno o svome nasljednom pravu ostaviteljev potomak koji je s ostaviteljem živio u zajednici te je svojim radom ili davanjima pridonio da se njegova imovina poveća, časom njegove smrti stječe pravo na onoliki dio ostavine koji odgovara vrijednosti za koju se njegovim doprinosom imovina povećala dok su živjeli u zajednici.

Tako izdvojeni dio ne spada u ostavinu te se neuzima u račun pri izračunavanju nužnog dijela, niti se uračunava nasljedniku u njegov nasljedni dio.

Pravo iz stavka 1. ovoga članka ostvaruje se samo na zahtjev ovlaštenika. Pravo na podnošenje zahtjeva prestaje pet godina od dana otvaranja nasljedstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija