Jump to content

Dugovanje - odgovornost?


Maricazg01

Preporučene objave

Poštovanje.

 

Zamolila bih vas da mi odgovorite na sljedeću situaciju:

 

Živim sa suprugom u stanu koji stoji na moju majku. Ja nemam vlasništvo nad nikakvom nekretninom. Jedino što imam je auto koji glasi na mene. Suprug je, kako sam nedavno saznala, unazad nekoliko godina bez moga znanja dizao razno razne kredite. Što preko interneta, što u bankama. Naravno sada su mu sjeli na plaću pa mi je morao sve priznati. Mene zanima dali je moja plaća ugrožena pošto sam mu supruga, kao i stan gdje živimo?

Dali ja, kao njegova žena snosim odgovornost za dugove koje je moj muž napravio. Može li se raditi ovrha na stan koji nije u našem vlasništvu, i na auto koji je u mom vlasništvu, ali kupljen u braku dakle samim tim dio auta pripada i suprugu.

Molim pomoć i neki savjet kako se pravno mogu zaštiti od budućih dugova. Kad tad će majka prepisati stan na mene, pa bi bilo dobro znati kako i njega osigurati od takvih i sličnih situacija.

Hvala vam. Marica.

 

Samo da napomenem ja nisam znala za kredite,niti je taj novac korišten zajedno za obitelj

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, vašu plaću ne mogu ovršiti kao ni nekretninu u kojoj živite pošto glasi na vašu majku.

Automobil ne bi mogli u slučaju da imate dokaz da st ga vi kupili svojim novcem ili otplačujete (ili ste otplatili) kredit za isti.

 

Da bi zaštitili nekretninu od ovrhe, bilo bi najbolje da vam majka daruje stan. Tada ne ulazi u bračnu stečevinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na odgovoru.

Auto je kupila moja majka. Dala mi je novac na ruke i samim time ne mogu dokazati da je ona platila auto.

Što se tiće novaca, ne znam na što je utrošen. U banci je digao kredit od 50 tisuća kuna i sada s kamatama duguje 70 tisuća. Za mobitel je dužan oko desetak tisuća kuna. American oko deset tisuća. Dakle ukupno 90 tisuća. Naravno to je ono što on priča. Najvjerojatnije je dug i veći.

Naime pitala sam dali može sjesti ovrha na stan iz razloga što sam čula da su tele službe vršile ovrhu po stanovima i kućama samo na temelju njihove adrese. Dakle dođu ti u stan i vrše popis stvari u stanu što će ti oduzeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

draga Marice

ja sam nešto posve suprotno od pravnika, no čitanje po forumu potiče nas da i sami razmislimo..

gospodin se lijepo "udao", koristi stan i auto od svoje punice, radi vam iza leđa, a novac sigurno nije trošio na "kruh i mlijeko"

sada bi se punica koja se namučila, pretpostavljamo, da vam osigura ove dvije važne stvari u životu, mora zbog jednog neotesanca, bojati za svoju imovinu

neotesanac može biti spašen samo ako je novac utrošio na liječenje, lijekove ili neku humanu stvar?!

 

:majstor:

uređeno: od G-man
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle stan ne može ali stvari u stanu može!? Koje su zajedničke?

 

Osim ovih

 

Trgovački sud u Osijeku

Vodić kroz ovršni postupak

 

"Koje su pokretnine izuzete od ovrhe?

Ne mogu se plijeniti između ostaloga:

- odjeća, obuća, rublje i drugi predmeti osobne uporabe, posteljne stvari, posuđe, namještaj, štednjak, hladnjak, stroj za pranje rublja i druge stvari koje služe za zadovoljenje potreba domaćinstva ako su nužni ovršeniku i članovima njegova domaćinstva s obzirom na uobičajene uvjete života svoje društvene okoline,

- hrana i ogrjev za potrebe ovršenika i članova njegova domaćinstva za šest mjeseci,

- radna i rasplodna stoka, poljoprivredni strojevi i druga oruđa za rad koji su ovršeniku poljodjelcu nužni za održavanje poljoprivrednog gospodarstva u mjeri u kojoj je to nužno za njegovo uzdržavanje i za uzdržavanje članova njegova obiteljskoga domaćinstva, te sjeme za uporabu na tomu gospodarstvu i hrana za stoku za četiri mjeseca,

- alat, strojevi i drugi predmeti koji su ovršeniku obrtniku ili trgovcu pojedincu nužni za obavljanje njegove upisane djelatnosti, te sirovine i pogonsko gorivo za tri mjeseca rada,

- odličja, medalje, ratne spomenice i druga odličja i priznanja, vjenčani prsten, osobna pisma, rukopisi i drugi osobni spisi ovršenika, obiteljske fotografije, osobne i obiteljske isprave i obiteljski portreti..."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija