Jump to content
Drol

[HZZ] član nadzornog odbora.

Preporučene objave

Osoba je od 2013 navedena kao član uprave u d.O.o. - trgovačkom društvu no istovremeno je zaposlenik drugog trgovačkog društva u kontinuitetu 12 mjeseci i nakon toga sljedećeg poslodavca d.O.o. točno 3 mjeseca. Ova zadnja tri mjeseca je ugovor na određeno koji po isteku poslodavac nije produžio (jer poslovanje nije zaživjelo u planiranom volumenu).

Nakon isteka ugovora na određeno osoba je još 7 dana bila vođena kao član uprave onog prvog trgovačkog društva iz 2013, premda u njemu nije radila niti od njega ostvarivala prihod (a suvlasnik je 20%).

Osoba se prijavljuje na HZZ i podnosi zahtjev za novčanu naknadu za nezaposlene.

Iz HZZa dolazi odgovor da se javi u mirovinsko radi reguliranja obaveza tih 7 dana kao člana uprave što je obaveza po sili zakona.

No osoba iz HZZa također kaže da se tih 7 dana prema njenom saznanju vodi kao zaposlenje i da će morati dati očitovanje zašto je nakon 7 dana osoba prestala biti član uprave - kao da se radi o radnom odnosu.

Ja mislim da ovo nije radni odnos kao što nije niti samostalna djelatnost i da tu nema prihoda već se samo radi o obavezi plaćanja davanja prema HZZO i HZMO po sili zakona.

HZZ djelatnik ovih 7 dana pokušava tretirati kao prekid radnog odnosa ne bi li se izbjeglo plaćanje naknade za nezaposlene.

 

Trebam mišljenje stručnjaka. Je li u pitanju tih 7 dana kao član uprave (samo na papiru) radni odnos i može li ovo utjecati na isplatu naknade?

 

Hvala.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

po mom mišljenju, radni odnos zasniva se ugovorom o radu, a za vođenje poslova društva zasniva se posebni ugovor o vođenju poslova društva, koji nije radni odnos, to je regulirano u čl. 4. Zakona o radu - da se na člana uprave ne odnose odredbe Zakona o radu o prestanku ugovora o radu, otkaznom roku i otpremnini (mada, to bi suprotno značilo da se na takvu osobu odnose odredbe o zasnivanju ugovora o radu)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio TamaraSol
   Poštovani,
   Prije svega lijepi pozdrav svima.
   Imam problem s ostvarivanjem prava na novčanu naknadu za nezaposlene. Napomenula bih da ovo nije prvi put da pokušavam ostvarit to pravo i za sada nikad nije bilo problema.

   Situacija je ovakva:
   Potpisujem ugovor sa Tvrtkom "A" na određeno na puno radno vrijeme, 1.6.2019. -  30.6.2019.
   S Tvrtkom "A" potpisujem aneks ugovora kojim utvrđujemo da od 21.6.2019. puno radno vrijeme mijenjamo u nepuno radno vrijeme (na 4 sata).
   S Tvrtkom "B" potpisujem ugovor na određeno, nepuno radno vrijeme (na 4 sata) 21.6.2019. - 30.6.2019.
   S tvrtko "A" i tvrtkom "B" potpisujem nove ugovore na određeno nepuno radno vrijeme  (svaki ugovor na 4 sata) 1.7.2019. - 31.8.2019.
   31.8.2018. Ugovori s tvrtkama "A" i "B" se ne produžuju i ja postajem nezaposlena osoba.
   U tom trenutku imam najmanje 9 mjeseci rada u zadnjih 24 mjeseci, imam zadnja 3 puna mjeseca rada, odnosno 3 zadnje pune plaće te prilažem zavodu po 3  platne liste tvrtke "A" i tvrtke "B" za 6. - 8. mj 2019. iz kojih je vidljiva bruto plaća.
   Prilažem ugovore tvrtke "A" i "B" te aneks ugovora tvrtke "A".
   Također prilažem odluke o otkazu tvrtke "A" i "B" iako iste nisu bile potrebne jer je iz ugovora vidljivo zbog čega je došlo do prekida.
   Nakon nekoliko dana stiže mi zaključak...potrebna je platna lista tvrtke "A" od 1.6.2019. - 20.6.2019. te platna lista 21.6.2019. - 30.6.2019. --->taj dio donekle mogu shvatit jer sam im predala platnu listu za 6. mj. tvrtke "A" na kojoj nije odvojeno puno i nepuno radno vrijeme, dakle knjigovodstvo ce napravit dvije platne liste za taj 6. mj. za tvrtku "A" i to je riješeno.
    
   Međutim drugi problem je kako kaže njihova pravnica da je iz izlista mog staža vidljivo da mi je radni odnos prestao 20.6.2019. u tvrtki "A" ,
   pa im treba dokaz o razlogu prestanka radnog odnosa 20.6.2019. kod poslodavca u tvrtki "A"---->istina je da se u izlistu staža vidi da je došlo do promjene jer to jedino tako mogu nazvati, a dokaz tome je priloženi aneks ugovora tvrtke "A", radni odnos nikad nije prekinut, samo su nastupile promjene koje se koliko je meni poznato a i knjigovodstvu ne mogu drugačije voditi u zapisu zavoda za mirovinsko, te sada u elektroničko zapisu (radna knjižica) stoji ovako:
   Tvrtka "A" 01.6.2019. - 20.6.2019. -->sati dnevno 8.0
   Tvrtka "A" 21.6.2019. - 31.8.2019. -->sati dnevno 4.0
   Tvrtka "B" 21.6.2019. - 31.8.2019. -->sati dnevno 4.0
   Također su mi iz knjigovodstva javili da je datum prijave na obje tiskanice odjave 21.6.2019. zato što se tu stavlja datum zadnje rađene promjene po osiguraniku, što je u ovom slučaju promjena na tvrtki "A" i prijava na tvrtki "B".
   Na prvu rekla bih da je pravnica zavoda neupucena jer mi ovo nema logike(a i u zaključku je napisala neke krive stvari, odnosno krive datume), ali mozda je i do knjigovodstva pa me zanimaju vaši komentari i što mislite da mogu učiniti po ovom pitanju, odnosno što trebam jer ne želim izgubiti pravo na naknadu!!?
   LP
    
  • objavio Blokirana
   Poštovani,
   Imam specifičnu situaciju. Bila sam suosnivač sa 12% udjela i direktor j.d.o.o. Prije mjesec dana izašla sam iz vlasničke strukture (prebacila sam udjele na suvlasnika) i maknula se s mjesta direktora. Imam li pravo nakon isteka ugovora o radu dobiti naknadu sa hzz?
   Zahvaljujem
  • objavio Monika1011
   Pozdrav!
   Nadam se da ce mi netko moci pomoci jer nigdje nisam nasla odg..
   Naime,prosli tjedan sam primila naknadu za nezaposlene na tekuci racun a racun je blokiran..fina mi nije dirala te novce..
   Zanima me slijedece;
   1.Dali postoji mogucnost da dodem do tih novaca s obzirom da ih oni ne smiju dirat?
   2.Na koji nacin mogu napraviti da oni uzmu te novce za zatvorit dio ovrhe ukoliko nikako nemogu doci do njih?
    
   Hvala unaprijed
  • objavio Mikada
   Poštovanje,   Obrt sam po prvi put otvorila 1.4.2017. uz odobrenje novčane potpore za samozapošljavanje, od strane Zavoda za zapošljavanje. Sredstva sam namjenski utrošila i Zavodu predala izviješće. Danas primila Obavijest o kršenju ugovornih obveza i poziv na povrat sredstava (30.200,00kn+zatezne kamate). Šok i nevjerica, s obzirom koliko sam vremena i truda uložila u čitav projekt.   Zavod za zapošljavanje poziva se na argument da sam prekršila Članak 5. Ugovora o dodjeli potpore: "Korisnica potpore se obvezuje u razdoblju od 1.4.2017. do 31.3.2018. ne raditi statusne promjene poslovnog subjekta za koji je dodijeljena potpora."   Nadalje: "Uvidom u elektronsku radnu knjižicu u HZMO-voj evidenciji utvrđeno je da za vrijeme trajanja Ugovora niste bili prijavljeni u kontinuitetu od 12 mjeseci u poslovnom subjektu za koji je dodijeljena potpora, odn. bili ste prijavljeni od 1.4.2017. do 19.2.2018., te ponovo od 24.2.2018."   Naime tih 5 dana (19.2.-24.2.2018.) sam radila kao profesorica u školi (zamjena, naravno), jer nisam taj čin vidjela/razumijevala kao "statusnu promjenu poslovnog subjekta". Obrt nije bio zatvoren, niti promijenjen u bilo kom smislu.  Zašto bih riskirala iznos od preko 30.000 kn za 5 radnih dana?!   Unaprijed hvala za savjet i pomoć...
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...