Jump to content

Ugovor o djelu


sandravk

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

jedno duže vrijeme radim u jednoj državnoj firmi temeljem ugovora o djelu. Pravnik sam po struci, i u ugovoru mi stoji da obavljam određene pravne poslove, 7 h dnevno, za naknadu koja mi se plaća po satu. Međutim, stvarnost je potpuno drugačija. Uz poslove navedene u ugovoru radim stotine drugih poslova koje zahtjeva radno mjesto. Kao pravniku jasno mi je da ono što radim zapravo ima svojstvo ugovora o radu, a ne ugovora o djelu.

Zanima me ima li itko od forumaša da je pokrenuo tužbu protiv poslodavca za utvrđivanje statusa? I kako je isti proces prošao?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dok se ne javi netko sa osobnim iskustvom, mogu dodati da osnovu za pokretanje postupka imate u čl. 10. st. 2. Zakona o radu.

 

Naravno, postavlja se pitanje dokazivanja, tj. bi li tko od zaposlenih tamo iskazom potvrdio vaše navode, a osobito čudi spoznaja da se tako nešto prakticira u državnoj firmi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moralo bi se dokazati da je za taj posao što ga radi potreban ugovor o radu,a ne o djelu....prvo ,to je skoro nemoguče dokazati u našim birokratskim sistemima,a drugo i kad bi dokazao,tad više ne bi mogao raditi taj posao,več bi se po zakonu morao raspisati natječaj koji pretpostavljam kako bi završio po tu osobu......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako bi se uspjelo dokazati radni odnos, to bi bio plus za tu osobu, jer ako mu i "naštelaju" otkaz, ima određena prava, plus ovisno o razlozima ne može se tamo nitko zaposliti određeno vrijeme na to radno mjesto. Nije baš sve tako crno-bijelo, ali postoji problem dokazivanja. To svakako stoji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav svima!

Imam jedno pitanje vezano uz ugovor o djelu. I ja radim u državnoj firmi na takav ugovor pa me zanima, u slučaju da nađem drugi posao, kako ga mogu raskinuti? Nisam pravnik pa iskreno ne znam koja su moja prava u ovom slučaju. U ugovoru ne piše ništa na tu temu, samo opis poslova koje obavljam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija