Jump to content

Nuzni dio


nelica5

Preporučene objave

Molim za informaciju; zbog nasilja u obitelji zavrsila sam u domu. Majka je preminula a otac je dosmrtnim ugovorom ostavio sve bratu. U meduvremenu je brat preminuo. Otac je sada ziv i opet vlasnik svega. Psihicki je invalid- PTSP. Svaki dan ga zovem ali ne zeli kontaktirati . Dali moze darovati ili ostaviti svo imanje nekom drugom te dali ja imam u tom slucaju pravo na ista kao jedini bliski krvni srodnik? Dali mogu osporiti taj cin poslije njegove smrti obrazlozenjem kako je bio bolestan ? Mislim da ce sve ostaviti Crkvi. Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dali je imovina stečena u braku ili je nasljedstvo oca?

ako je stečena u braku šta je sa ostavinskom iz majke ?

 

Ažurirano

 

. Dali moze darovati ili ostaviti svo imanje nekom drugom te dali ja imam u tom slucaju pravo na ista kao jedini bliski krvni srodnik? Dali mogu osporiti taj cin poslije njegove smrti obrazlozenjem kako je bio bolestan ? Mislim da ce sve ostaviti Crkvi. Hvala unaprijed

 

ako daruje imovinu možeš tražiti nužni dio.

ako zaključi ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju nemaš pravo na dio niti na nužni dio. isto vrijedi ako proda imovinu.

 

nije mi jasno da otac ne razgovara sa djetetom(jedinim ili smatra da nisi njegovo djete)i ne želi kontakt.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako daruje imovinu možeš tražiti nužni dio.

 

Obzirom na detalje slučaja, to će se moći zatražiti ukoliko bi od datuma darovanja do smrti prošlo maksimalno jedna godina. Naime, ispada da više nema drugih zakonskih nasljednika kojima bi se moglo darovati.

 

S oporukom je druga stvar, tu se uvijek može zatražiti nužni dio, a ostali ugovori (doživotno/dosmrtno uzdržavanje, kupoprodaja i sl.) isključuju pravo na nužni dio, osim ako se uspije ugovor utvrditi ništetnim ili pobiti.

 

No, dio s majkom je dobro zamijećen - zar majka nije imala nikakve imovine u trenutku smrti, čak ni po osnovi bračne stečevine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sva imovina koja je stecena u braku,poslije smrti majke pripala je ocu jer smo se pokojni brat i ja odrekli svog dijela u korist oca.

Ni meni nije jasno kako roditelj moze ostaviti dijete u domu za nezbrinutu djecu pa eto...isto su me ostavili iako su mi bioloski roditelji.

 

Nakon smrti brata, otac se povukao u sebe i ne zeli cuti ni za mene. Obzirom da je prvotni plan bio ugovoren dosmrtnim ugovorom s bratom( cija je smrt sve poremetila) otac je misljenja kako crkva zasluzuje sve. Ja nista.

 

Ažurirano

 

Obzirom da se radi o psihickom bolesniku koji ima podeblji karton, dali igra kakvu ulogu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija