Jump to content

ostavinska razprava


anonimno

Preporučene objave

Moja mama ima problema sa bratom u postupcima ostavinskih razprava. 2004 godine, kad je umro deda, mamu je pripao nužni dio 1/3, baku 1/3 i ujaka 1/3. Mami je poslan poziv na ostavinu na krivu adresu, tako, da je nije primila, te je ostavina riješena brez njenog prisustva. Slučajno smo saznali, da je bila ostavinska razprava, te sam pokrenula potraživanje, zašto mama nije pozvana. Saznala sam za krivu adresu, te osporila riješenje. Tako je ponovo proveden postupak . Mama je tu dobila parcelu i staru kamenu kuču u cijelosti te 1/3 drugog zemljišta, na kojem je postao vlasnik ujak u 2/3, jer se baka odrekla unjegovo ime.Ujak je trebao mami izručiti ključeve objekta-kleti do 01.03.2006, to do danas nije napravijo. Problem nastaje jer je vlasnik u gruntovnici tog takozvanog maminog zemljišta djedov brat koji je živio u Kanadi, a djed je vlasnik u katastru. Ujak je vrlo pohlepna osoba jer je svu vredniju imovinu dobijo na račun ugovora o doživotnom uzdržavanju, za kojeg moja mama nije nikada znala. Nakon te razprave stupijo je u kontakt s rodbinom u Kanadi i onemogučijo prenos vlasništva na mamino ime. Ovu godinu u maju započeta je ostavinska razprava i za bakom.

Vlasnica je bila (u katastru) kompletnog seoskog imanja s kučom, 60.000 m2 zemlje i gospodarskim zgradama. Pošto na prvoj ostavinskoj razpravi nisu mogli razjasniti pravo vlasništvo na nekretninama, javni bilježnik preložijo je razpravu za tri tjedna. Na tu razpravu mama je zakasnila oko 5 minuta zbog poteškoča u prometu. Kad je stigla razprava je bila završena brez njenog prisustva. Bilježnik je razdijelijo imovinu na pola (po katastru). U gruntovnici je posve drugo stanje. Ima 6 vlasnika (baka, djed, prabaka, pradjed,moja mama kao malodobno djete,i pokojni ujak kao malodobno dijete), ovog ujaka nema nigdje.

Moja pitanja su:

Kako je moguče razpravu završiti samo po katastrskima podacima?

Kako je mogla završiti ostavina po djedi, ako je on još vlasnik 1/6 u gruntovnici?

Kako riješiti bankovne račune odnosno primanje mirovina, koje su bile visoke, a novca nema(živjeli su skromno)?

Šta je s pokretnom imovinom (poljoprivredni strojevi,.....)?

 

Molim vas za odgovore na moja pitanja.

 

Vesna

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija