Jump to content

Stigla ovrha, molim pomoć


marko3340

Preporučene objave

Otac je bio mjenični jamac uz još troje jamaca. Glavni dužnik nije plaćao dug te vjerovnik (PBZ) tuži jamce za otplatu duga. Parnica se vodi od '97.godine. U međuvremenu (2011.) je otac umro te se mene i moje dvije sestre (od kojih je jedna i danas maloljetna) uzima kao očeve nasljednike i mi nasljeđujemo očevo mjesto kao jamci. U trenutku očeve smrti sve tri smo bile maloljetne te je majka prihvatila nasljedstvo u naše ime. Nasljedstvo se sastoji od jedne njive i pola vinograda, svakoj je pripala trećina tog nasljedstva. Na parnicu se zbog neshvaćanja ozbiljnosti situacije nismo odazvale. U prvom mjesecu ove godine donešena je presuda na kojoj se nalaže jamcima, znači nama i ovoj drugoj trojici, da podmirimo dug koji danas iznosi cca 68 000 EURA plus sudske troškove od oko 23 000 kuna. Na tu presudu se žalimo i ističemo prigovore kako nismo znale za dug jer nije bio naveden u ostavini te kako se nas ne može teretiti za iznos koji premašuje vrijednost nasljeđene imovine. Žalba je odbačena uz obrazloženje da u žalbi nije dopušteno izlagati nove dokaze i činjenice te presuda postaje pravomoćna u petom mjesecu ove godine dok klauzulu ovršnosti dobiva u osmom mjesecu. U međuvremenu smo za ovaj predmet dobile besplatnu pravnu pomoć. Išla sam kod odvjetnika koji nam je dodijeljen te je rekao da se tu ništa više ne može učiniti dok ne dođe ovrha. 07.10. su meni i mojoj sestri blokirani svi računi i ovršen je novac koji je bio na računima. Banka nas šalje na Finu gdje otvaram zaštićeni račun na koji će mi uplaćivati dio obiteljske mirovine koji je izuzet iz ovrhe. Nadalje, na Fini tražim rješenje o ovrsi koje nam nikada nije dostavljeno na adresu i tamo tvrde da rješenja nema te su mi dali ispis iz Očevidnika koji se sastoji od Naloga za izravnu naplatu potraživanja, Podneska ovrhovoditelja i kopije presude koja je sad osnova za provođenje ovrhe odnosno ovršna isprava (žigovi pravomoćnosti i ovršnosti). Opet posjećujem dodijeljenog nam odvjetnika koji tvrdi da više nemam pravo na njegovu besplatnu pravnu pomoć jer je presuda pravomoćna

 

Pitanja:

Postoji li još koji pravni lijek za navedenu situaciju?

Gdje saznati da li postoji Rješenje o ovrsi? Može li se na to rješenje žaliti i istaknuti prigovore koje je bilo moguće istaknuti u parnici?

Je li moguće da Rješenje o ovrsi još nije donešeno?

Ima li smisla pisati Prijedlog za obustvu ovrhe?

Možemo li se, i na temelju čega ako da, žaliti Vrhovnom sudu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac je bio mjenični jamac uz još troje jamaca. Glavni dužnik nije plaćao dug te vjerovnik (PBZ) tuži jamce za otplatu duga. Parnica se vodi od '97.godine. U međuvremenu (2011.) je otac umro te se mene i moje dvije sestre (od kojih je jedna i danas maloljetna) uzima kao očeve nasljednike i mi nasljeđujemo očevo mjesto kao jamci.

dug po jamstvu je osoni dug. on se ne nasljeđuje (smrču jamca prekida se ugovor o jamstvu) osim ako je ovrhom određeno vračanje duga ili ako priznate dug.

 

kako vi možete biti jamci ? niste potpisali ugovor.

 

nasljednici vračaju dug ostavitelj do vrijednosti nasljeđene imovine. od sudskog vještaka tražite procijenu imovine (košta ali možda se isplati kad ste bile nemarne).

nađite ozbiljnog odvjetnika(košta ali možda se isplat)

malodobna sestra (ako je navršila 18 godina može tražiti ponavljanje postupka).

malodobnu sestru trebao je zastupati Centar za socijalnu skrb. dali je obavješten? tražite ponavljanje postupka zbog nestručnog zastupanja (postupka u kom ste određene za nasljednike jamca).

 

na sudu tražite(pismeno i na kopiju pismena da pečatom potvrde primitak) dostavu rješenja o ovrsi. kad vam ga dostave na rješenje se obvezno žaliti.

 

pogrešno ste se žalile . trebali ste osporavati nasljeđivanje duga po jamstvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa kolko čitam naslijeđuje se dug po jamstvu jer smo mi prihvatile nasljedstvo od oca( spomenute poljoprivredne površine). S prihvaćanjem nasljedstva, prihvatile smo i njegov dug. Nismo se odazvale ne ročište na kojem smo trebale izjasniti da da prihvaćamo dug u visni naslijeđene imovine.

 

Mislim da je malodobnu sestru zastupala majka.

 

Znači ovrha je već krenula, zamrznuti nam računi.

Prvi korak bi bio da na sudu tražim da mi dostave rješenje o ovrsi? I onda se žaliti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija