Jump to content

Darovni ugovor


Tempe

Preporučene objave

U darovnom ugovoru se nakon darovanih katastarskih čestica navodi slijedeće: "Kao i ostalih nekretnina na području k.o. koje nisu navedene u Ugovoru a naknadno su pronađene ili Zakonom o nasljeđivanju su pripale ili će pripasti Darovatelju". Dali se mogu darovati buduće nekretnine tj. nekretnine koje nisu navedene u Ugovoru o darivanju? Također, dali ta naknadno pronađena k.č. pripada Daroprimatelju ili ide u ostavinsku masu budući da je Darovatelj umro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 480.ZOO

(1) Darovati se mogu sadašnje i buduće stvari, prenosiva imovinska prava te sadašnja i najviše polovina budućeimovine.

(2) U dvojbi objektom darovanja smatra se samo sadašnja imovina.

(3) Ako se želi darovati samo buduća imovina, potrebno je to izrijekom navesti u ugovoru.

(4) Ugovor o darovanju kojim se darovatelj obvezao na povremena davanja prestaje smrću darovatelja, ako izugovora ne proizlazi što drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja pok. majka svu svoju imovinu 1/6 dijela očevine darovala je unuku Ivanu sinu moje sestre. U Ugovoru o darovanju piše: " I nekretnine koje nisu navedene u Ugovoru a nakndano su pronađne ili Zakonom o naslijeđivanju su pripale ili će pripasti Darovateljici".

 

Nekretnine koje su uzele Jugoslavenske vlasti 50tih godina nisu navedene u Ugovoru o darivanju, za te nekretnine se vodi postupak na Upravnom sudu protiv RH-e. Moja pokojna majka nije podnijela Zahtjev za povrat tih nekretnina ali je podnio p. ujak njen brat, koji je također suvlasnik 1/6 dijela očevine.

 

Ako se dobije postupak pred Ustavnim sudom, dali su to buduće nekretnine, te dali bi se primjenio čl. 480. ZOO gdje bi sestrinu sinu Ivanu pripalo pola, a druga polovica sestri i meni, ili bi sestrinu sinu Ivanu sve pripalo u cijelosti?

Molim Vas da pojasnite što su to buduće nekretnine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija