Jump to content

Oporuka i nužni dio


ksara

Preporučene objave

Kuća glasi na muža u cjelosti.Imamo dvoje djece.Jedan sin je oženjen i ima svoju obitelj, drugi sin je umro i iza njega je ostalo dvoje djece iz prvog braka , te dvoje djece iz drugog braka.Kako suprug i ja nismo u dobrim odnosima sa snahama odlučili smo se da napišemo oporuku.Suprug je u oporuci napisao da određena kvadratura kuće iza njegove smrti prelazi automatski u sinovo vlasništvo,a ostatak u moje. Pitanje je...da li žene ili djeca umrlog sina imaju pravo na nužni dio iz bilo kojeg razloga ako je sastavljena oporuka i točno se zna šta kome ide za sada.Da li ako suprug umre prije mene plačam porez s obzirom da mi to nije prva nekretnina.Oporuka je sastavljena kod javnog bilježnika i ovjerena na sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

djeca umrlog sina imaju pravo na nužni dio iz bilo kojeg razloga ako je sastavljena oporuka i točno se zna šta kome ide za sada

Imaju pravo na nužni dio po osnovu načela prezentacije.

ako suprug umre prije mene plačam porez

nema poreza,taman da imate 100 nekretnina,budući da se radi o nasljeđivanju bračnog druga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako i na koji naćin je moguće izbjeći nužni dio s obzirom da udovica sina nije zaslužila bilo šta jer sam im već darovnim ugovorom darovala manju kuću koju sada prodaje.Snaha nije nikada radila niti želi raditi .Čisto se želim osigurati od sviju jer mi ne treba pod stare dane da se vučem po sudovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, rješenje je u ugovoru o doživotnom uzdržavanju sa sinom.

 

Međutim, uzet ću si malo slobode i nemojte zamjeriti na tome - jedno su snajke, a drugo su unuci, pa razmislite dobro da ne bi požalili takvu odluku. Iako, vidim da ste i pokojnom sinu već darovali jednu nekretninu, pa su i unuci dobili nešto od vas, tako da se ne može reći da ćete ih ostaviti "kratkih rukava". A vezano uz to, obzirom su unuci, pretpostavljam maloljetni - takva nekretnina se ne može prodati bez odobrenja CSS-a, pa pripazite na taj dio, ako je već snajka isplanirala što će sa lovom od prodaje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija