Jump to content

Držanje kućnih ljubimaca


azzie87

Preporučene objave

Živim u kući koja se sastoji od ukupno 4 zasebne stambene jedinice, odnosno postoje 3 suvlasnika. Predmetna kuća je etažirana te imamo potpisani međuvlasnički ugovor. U predmetnom ugovoru smo između ostalog i definirali podjelu okućnice, te smo definirali zajedničke dijelove iste. Jedan od vlasnika ima kućnog ljubimca - psa koji se kreće po "cijeloj" okućnici kuće. Iskreno nije mi problem što se pas kreće po cijeloj okućnici. Problem je u tome što pas obavlja nuždu i na dijelovima okućnice koja su međuvlasničkim ugovorom dodijeljena meni. Drugi problem je što predmetni vlasnik svoga psa u zajednički dio (okućnica) pušta već rano ujutro, tako da me lavež psa redovito budi vikendom. Pokušao sam razgovorom i kompromisnim rješenjima iznaći model kojim bi svi bili zadovoljni, ali nažalost druga strana je tvrdoglava i nepopustljiva.

Na stranicama grada Rijeke sam pronašao Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu kontrole njihova razmnožavanja, uvjetima i načinu držanja vezanih pasa te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama (Službene novine PGŽ 44/09 i 4/14).

Tamo stoji sljedeće:

Članak 7.

Držanje kućnih ljubimaca u stambenoj zgradi i okolišu zgrade, kretanje kućnih ljubimaca po zajedničkim dijelovima stambene zgrade i okolišu zgrade te obvezu čišćenja zajedničkih dijelova stambene zgrade i okoliša zgrade koje onečiste kućni ljubimci, sporazumno utvrđuju suvlasnici zgrade sukladno propisima o vlasništvu.

Članak 8.

Posjednik kućnog ljubimca dužan je osigurati držanje kućnog ljubimca u obiteljskoj kući i okućnici obiteljske kuće na način na koji se, sukladno propisima o vlasništvu, poštuju prava vlasnika susjednih nekretnina.

Članak 15.

U stambenoj zgradi nije dozvoljeno psa držati niti ostavljati na balkonu, terasi ili lođi, u zajedničkim dijelovima zgrade te u okolišu stambene zgrade.

Članak 16.

U okućnici obiteljske kuće, vrtu ili sličnom zemljištu psa je dozvoljeno držati slobodnog samo u ograđenom dvorištu ili drugom ograđenom prostoru, tako da ga pas ne može napustiti, uz uvjet da ograda visinom i čvrstoćom osigurava sigurnost prolaznika, a ukoliko je pas utvrđen kao opasan, ulazna vrata u prostor u kojem se nalazi takav pas moraju biti zaključana.

Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, komunalni redar rješenjem može narediti posjedniku psa da psa drži vezanoga ili u ograđenom prostoru za pse, ako slobodan pas u ograđenom dvorištu-okućnici koja graniči sa javnim putem, učestalo uznemirava ili ugrožava prolaznike.

Posjednik koji drži psa na neograđenoj okućnici ili neograđenom vrtu i sličnom zemljištu mora psa držati vezanog.

Posjednik ne smije vezati psa na lanac koji je kraći od tri metra ili od trostruke dužine psa, mjereno od vrška repa do vrha njuške, a pri određivanju dužine lanca koristi se dužina koja je povoljnija za životinju.

Posjednik koji drži psa, u smislu stavaka 1. i 3. ovoga članka, dužan je na vidljivom mjestu postaviti oznaku koja upozorava na psa te mora imati ispravno zvono na ulaznim dvorišnim ili vrtnim vratima, a vezanog psa i/ili prostor za njegovo držanje mora smjestiti tako da se niti na koji način ne ometa mir i sigurnost prolaznika i žitelja u neposrednom susjedstvu.

Ukoliko je pas utvrđen kao opasan, na ulazu u prostor ili objekt u kojem se nalazi mora biti vidljivo istaknuto upozorenje: “OPASAN PAS”.”

Članak 17.

Posjednik čiji pas učestalim i dugotrajnim lavežom ili zavijanjem remeti mir građana, dužan je odmah poduzeti odgovarajuće mjere kako bi spriječio daljnje uznemiravanje građana

U predmetnoj odluci također stoji da je nadležnost za provođenje ove Odluke na komunalnim redarima. Ono što mene zanima koje su moje mogućnosti, pravne naravno?

Da li se požaliti komunalnom redaru? Ukoliko me oni „odbace“, jer se vjerojatno neće htjeti „petljati“ u privatno vlasništvo, koje su mi druge opcije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 7 godina kasnije...

Nemojte se uopće truditi što se tiče riječkih komunalnih redara i veterinarske inspekcije. Imam gotovo isti problem sa susjedovim psom kao i vi i već godinu dana vodim bitke sa komunalnim redarom koji uopće ne želi niti imati posla sa time i sada neki dan me i veterinarska inspekcija otpilila nakon što su se udostojili izać na teren i provjerit situaciju punih GODINU DANA nakon što sam im prvi put prijavio. Komunalni redari i veterinarska inspekcija uopće ne poštuje nit ne postupa prema tim propisima Grada Rijeke o držanju kućnih ljubimaca. Moja preporuka je da se odmah ide u komunalno redarstvo (Dolac 8) i direktno uputi prijava i sve objasni osobno njihovim nadležnima jer ne samo iz osobnog iskustva već i iz iskustva drugih ljudi pa čak i na ovom forumu se može nać o tome jedino takav pristup može urodit plodom jer redare apsolutno nije briga za ništa osim za redovitu plaću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija