Jump to content

Sudski troskovi


Magla22

Preporučene objave

Poštovani,

Tužitelj podnosi odštetni zahtjev protiv dvoje tuzenih (suvlasnika u 1\2 dijela) i to u visini 100k nečega. Dio potraživanja je već u presudi suda drugog stupnja proglašeno neosnovano visokim.

Unatoc tome tuzitelj i dalje ostaje kod iste visine odstetnog zahtjeva. U slučaju da tužitelju bude dosuđeno manje od 50% traženog, tko će snositi troškove parničenja??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O troškovima će se odlučiti razmjerno uspjehu u sporu, a što će se riješiti "prebijanjem" dobivenih iznosa.

 

Pokušat ću preko primjera to objasniti - recimo da je tužitelj uspio sa 40% postavljenog zahtjeva, a njegovi ukupni troškovi iznose 10.000,00 kn, dakle njemu će se priznati na ime troškova 4.000,00 kn. Analogno tužiteljevu uspjehu, uspjeh tuženika iznosi 60%, a njegovi ukupni troškovi su recimo bili 9.000,00 kn, što znači da se njemu priznaje 5.400,00 kn.

 

"Prebijanjem" ta dva iznosa dolazimo do računice kako je tužitelj dužan naknaditi tuženiku troškove u visini od 1.400,00 kn. Nadam se da vam je sada jasnije.

 

P.S. Inače se u ovakvoj situaciji, kada je jasno da ne možete do postavljenog zahtjeva, isti modificira, pa u tom slučaju imamo tzv. računanje troškova po fazama, ali ovdje toga očito neće biti zbog, ili tvrdoglavosti tužitelja ili pohlepe njegova opunomoćenika (veći VPS, veća Tarifa, više novaca).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala za pojašnjenje.

Ovdje se očito radi o tvrdoglavosti tužitelja i pohlepi oponomucenika stoga se nadam da će snositi posljedice.

Tužiteljev zahtjev je išao na način:

1) podnesena tuzba prema 2 suvlasnika sa podraživanjem u visini 100K

2) povlačenje tužbe protiv jednog od suvlasnika, ali tužitelj ostaje pri istoj visini zahtjeva (100K)

3) podnošenje nove tužbe protiv novog suvlasnika u visini 100K (postoji pravomocna presuda o neosnovanosti iznosa od 100K).sada je situacija da tužitelj za istu stvar traži (100+100) 200k u dvije tužbe, koje će biti spojene u jedan spor.

Da li spajanjem u jedan spor, tužitelj mora umanjiti tuzbeni zahtjev i time trpiti financijski trošak (ipak je napuhao VPS i troškove)??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li spajanjem u jedan spor, tužitelj mora umanjiti tuzbeni zahtjev i time trpiti financijski trošak (ipak je napuhao VPS i troškove)??

 

Ne mora, jer on može tužbom doslovce potraživati milijarde, ali naravno da će sud odlučiti i ovisno o njegovoj odluci, a sukladno razmjeru uspjeha sa zahtjevom - odlučiti i o troškovima, na naprijed opisan način.

 

Bilo vam je (i dan danas ima) inače puno slučajeva, u kojima su stranke, zbog kao što sam ranije naveo - ili vlastite tvrdoglavosti/vruće glave ili pohlepe opunomoćenika, na kraju zapravo bili u minusu zbog odluke o troškovima, tj. troškovi su im "pojeli" cijeli uspjeh u sporu, i još su ostali dužni. Sve zbog toga jer se nije realno razmišljalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija