Jump to content

Prijava prebivališta


narentina

Preporučene objave

Prelistala sam teme i nisam nasla slicnu mojem problemu, pa psotavljam novu.

Naime, osobna iskaznica mi je istekla, kao i utovnica i trenutno nemam vazeceg dokumenta.

Prebivaliste imam u mjestu gdje ne zivim. Tu gdje zivim sam podstanar i nema sanse da me gazdarica prijavi. Ne bih produzavala prebivaliste na staroj adresi, jer mi je daleko i za sve moram putovati 500 km.

Prijatelj je suglasan prijaviti me kod sebe u stan, kako bih mogla prijavitit tu adresu. Osoba koja radi u MUPU mi je preporucila potpisivanje ugovora o najmu bez naknade, no istrazujuci ranije teme, shvatila sam da je to upitno.

Ima li tko savjet sto da napravim za najbezbolnije osiguravanje prava na OI i adresu.

Hvala!!!:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo ode s tobom u MUP i kod prijave potvrdi (potpiše) da stanuješ kod njega u stanu, a nakon što te prijave, vadiš nove isprave na tu adresu. Ne treba ti nikakav ugovor, a imaš tu na linku detaljno objašnjeno.

 

 

P.S.: Svjesni ste da se to može napraviti, ali je protuzakonito i MUP može poslati policajce na terensku provjeru i možete dobiti kaznu do 1000 kuna?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A, znam, ali nemam previse izbora bas....ovako za svaku sitnicu obaviti moram putovati, pa tako se troskovi svakako penju...nije mi ugodno zivjeti u prekrsaju, ali dok se nesto ne promijeni, ovo je najjednostavnije. Ako ne provjeravaju puste naseljene iz BiH po Dalmaciji, koji tu samo dodju lijeciti se, studirati i glasati, nece valjda ni mene, koja sam iz HR, radim, placam porez i skromno zivim. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bitno da imaš u vidu.:-)

 

Odete zajedno na policiju i riješite to bez problema. On mora imati (ako već nije registriran kao vlasnik) neki dokaz o vlasništvu, npr. stari ZK izvadak ili nešto slično.

 

Puno hvala na brzom odgovoru!

Muka mi je vise od peripetija s adresom....osjecam se gradjaninom drugog reda.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozz imam pitanje vezano na temu prebivalista/boravista,relativno sam nova tu i nesnalazim se u otvaranjima novihtema pa sam upala u ovu s pitanjem.... no sad me zanima nesto sto mi nije jasno imam prebivaliste prijavljeno nesto manje od 5godina od tocnije 09.12.2011 . do danas,do navedenog dana 09.12.2011. sam bila prijavljena na majcinu adresu gdje sam i rodena no gubi mi se jedna godina prijave prebivalista/boravista koja je bila koju godinu prije stalnog prijavljivanja na prebivaliste, kako mogu do ispisa iste ili zasto se ona nigdje ne pojavljuje i nenavodi u potrazivanju uvjerenja na mupu ....Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo nerazumljivo ali neka.

Ako je prebivalište prije odjavljeno a nije automattski prijavljeno novo gubi se taj period i zato se dobije potvrda takva kakva se dobije.

 

Prebivalište A od.. do ..

prebivalište B od.. do ..

prebivalište C od.. do..

 

Radi se o tome da sam radi zaposlenja trebala adresu stanovanja jer nisam mogla dobit posao s prebivalistem u drugom gradu,te mi je mup izdao potvrdu o novom prebivalistu u zg na godinu dana te godine nigdje nema jer se nije znalo dali cu dobiti zaposlenje za stalno ili ne pa da nemjenjam xxxxputa dokumente napravljeno je tako ...no te godine koja meni sad fali za druge stvari koje rjesavam nigdje nema .....ono sto me zanima je kako mogu do iste potvrde/ispisa da ju mogu prilozit kao dokaz,te dali je moguce doci do nje...naime imam svu papirologiju koja potvrduje da sam bila tada u zg i zivjela,radila no neuvazava mi se i fali mi par mjeseci za ostvarivanje prava koje bez toga nemogu dobit ....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Molim Vas, imam jednu dilemu. Prijateljica je iz Metkovića, odjavljeno prebivalište prije nekoliko godina, bila je prijavljena kao podstanar - to je boravište, ako se ne varam, međutim istekao joj je najam i potražila je drugi stan, a novi stanodavac je ne želi prijaviti, a to je saznala nakon što su joj na granici uzeli osobnu iskaznicu i vratili je natrag u Dubrovnik - putuje često u Metković.

Ja sam kupila stan prije godinu dana, živim sa suprugom i djetetom. Pitanje glasi: Možemo li njoj i njenom sinu (4 god) prijaviti prebivalište na našoj adresi i ako možemo hoće li to utjecati na moje oslobođenje od plaćanja poreza na nekretninu? Radi se o cca 50 000 kn, tako da nam se nije igrati s tim.

 

Hvala svima koji razumiju što želim pitati :D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede poreza, mišljenja sam da je jedini mogući način (da se ne mora platiti porez) osnivanje prava osobne služnosti stanovanja u korist prijateljice i to do opoziva, jer ako vi njoj prijavite prebivalište, PU će to najvjerojatnije tretirati kao djelomičan najam nekretnine i eto vam problema u vidu čl. 11a st. 6. t. 1. Zakona o porezu na promet nekretnina.

 

Ovako, vi ste osnovali u njenu korist pravo služnosti (što nije zabranjeno), dakle ona ima pravni temelj za stanovanje (i posljedično prebivalište), a bez da se radi o najmu.

 

No, svakako ostaje ono o čemu piše poštovani Sivko, ukoliko bi to sve bilo fiktivno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija