Jump to content

neovlaštena proizvodnja i promet drogama iz čl.190. st 1. KZ


BlamBlam

Preporučene objave

znaci imala bila sam na prvom sudu gdje sam dala izjavu da sam ne namjerno posadoila 9 biljaka marihuane, u obiteljaskom vrtu. sada su mi dosli na kucnu adresu dva zuta papirica iz poste, nisam podigla pisma. jucer me je policija trazila takoder na toj adresi, no ja zivim u drugom gradu ne prijavljeno... nisam nikada kaznjavana, te se nisam bavila nikakvim kriminalnim radnjama... sto mogu sada ocekivati kada se javim policiji, i kakva bi kazna mogla biti.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazne za adresu su 500 kn, tako da se tu ne bi trebala toliko brinuti.

 

Drugi problem je ako je sud raspisao tjeralicu, pa bi te mogli privesti/zadržati, ali moguće je i da je samo zatražio od policije provjeru tvoje adrese.

 

Da bi bila sigurna, prvo nazoveš sud na kojem je taj predmet da vidiš trebaju li te oni što, a ako trebaju, prvo riješiš sve s njima. Tada se javiš u policiju da vidiš jesu li trebali još što.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok. hvala.

i jos nesto, ako znas kolike su kazne propisane za to. i dali bi mogla zavrsiti u zatvoru.?

znaci nisam nikada kaznjavana, nisu nasli nista osim tih biljaka, te sam se ja branila tako sto sam rekla da nisam sadila biljke sa namjerom proizvodnje droge, niti sam htjela ikoga ugrozoiti s time. imam 20god. i napravila sam ogromnu pogresku :S

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zavisi kako će DORH okvalificirati djelo, ako je u pitanju samo proizvodnja (čl. 190. st. 1. KZ-a), propisana kazna je od 6 mjeseci do 5 godina, ali ukoliko procijene da ste imala namjeru proizvesti radi "dilanja" (čl. 190. st. 2. KZ-a), onda je kazna u rasponu od 1 do 12 godina.

 

No, obzirom da je u pitanju prvo djelo, mlada životna dob, gotovo sigurno ćete proći sa uvjetnom, jer ovo realno i nije neka količina, pišem ovo ako bi išli i na stavak 2. čl. 190. KZ-a.

 

U svakom slučaju javite se sudu, jer inače ćete imati nepotrebnih neugodnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...naravno da nisam znala sto sadim, imala sam u tom trenutku veliki vrt, te sam sjeme od svakakvih ljudi nabavljala, tu je slucajno narasla ''trava''.

netko iskoristio priliku i ocinkao me...

 

Teoretski zvuči kao dobra obrana, pod uvjetom da su te stabljike iznikle među drugom vrstom povrća koje ste zasadili. Radilo bi se o stvarnoj zabludi o biću djela, koja bi u vašem slučaju isključila krivnju, samim time i kaznenu odgovornost.

 

No, ako su te stabjlike lijepo posađene u svojoj vlastitoj "gredici" ili na izdvojenom mjestu u vrtu, onda biste s takvom obranom samo digli živac i DO-u i sucu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...tako da je zabuna moguća jedino ako se "utopila" u masi drugih dok je još mala.

 

Na to sam i aludirao. Plus do koje visine su izrasle.

 

Sve u svemu, ovo je čisto teoretiziranje, ali moguće. Jasno da ukoliko su te sjemenke lijepo izdvojene iz mase i pozicionirane na odvojenom mjestu, te brižno "kultivirane" do visine gdje je svakome jasno da se ne može raditi o paradajzu ili paprici - takva obrana će biti odbijena bez previše obrazlaganja.

 

Sjećam se primjera, doduše radilo se o starijoj gospođi sa sela, koju je unuk "zamolio" da mu baka uzgoji tu "revolucionarnu" biljku, samo što je zasađeno bogami preko stotinu stabljika, jasno baka k'o baka, išla udovoljiti unuku, kad eto "krimovaca" kod bake s upitom : "Gospođo, što vi to uzgajate tu?". Znam da nije isti slučaj, ali gospođa je oslobođena upravo zbog činjenice da nije znala, a obzirom na dob nije ni mogla znati o čemu se radi (stvarna zabluda o biću djela), plus još unuk koji ju je doveo u zabludu. A unuk je dobio svoju porciju, jasno.

 

Tako je i naša korisnica "Blamblam" mogla "u rinfuzi" pokupiti i sjeme marice. Ali, tu se onda zbilja mora to i dokazati, a može li se, drugi je par cipela. Također, ako DORH ide na stavak 2., onda mora dokazati i namjeru stavljanja u promet, a to je, obzirom na količinu - upitno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, biljke su bile u posebnim posudama uz kupine, gdje su bile dosta ne primjetne. a narasle su izmedu 15-47 cm, tako su izmjerili kriminalni policajci...

 

takodjer se branim sama, nemam odvjetnika niti novaca za njega.

 

kako mi DORH moze dokazati namjeru stavljanja u promet.? nisam imala nista povezano sa time osim tih biljaka, koje se jos nisu ni razvile...

 

mozete li mi dati neki savjet za obranu.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, biljke su bile u posebnim posudama uz kupine, gdje su bile dosta ne primjetne. a narasle su izmedu 15-47 cm, tako su izmjerili kriminalni policajci...

 

E, to je problem. Kad su izdvojene, obrana vam lagano pada u vodu.

 

kako mi DORH moze dokazati namjeru stavljanja u promet.?

 

Nisam siguran da će ići tako daleko s optuženjem, zbog premale količine. Ali, to je samo moje mišljenje. Vidjet ćete kada dobite nešto "papirnato" od njih.

 

mozete li mi dati neki savjet za obranu.?

 

Realno, obzirom na detalje, priznanje se čini najboljim, osim u slučaju da vam stave na teret namjeru stavljanja u promet, tada priznajete proizvodnju, ali ne i namjeru "dilanja", već da se radilo o osobnim potrebama.

 

I mala napomena - ako vam stave na teret namjeru stavljanja u promet, radit će se o slučaju obvezne obrane, pa će vam biti dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija