Jump to content

Odustajanje od oporuke


Ivana999

Preporučene objave

Postovani,

Nakon bratove smrti pojavila se osoba s oporukom u kojem dohiva dio kuce. Mi oporuku nismo priznali, digli smo tuzbu i sada je to na sudu. Posto oporucni nasljednik ima poreznih dugovanja prema drzavi (cca 250 tis kn) on bi se htio nagoditi tj.odustao bi od oporuke a mi bi za to njega isplatili. Znam da s oporukom to ne ide tako,nemoze biti uvjetovana i sl ali to bi bila neka nagodba sa strane. Sada me zanima da li bi drzava mogla pokrenuti neko potrazivanje od mene tj. Napraviti neko pobijanje jer je oporucni nasljednik odustao od oporuke a duzan je drzavi? U tom slucaju bi meni uzeli i nekretninu i jos bi bio u gubitku jer sam nju isplatio. Koliko je to uopce vjerojatno jer oporucni nasljednik nebi ni stavio tu nekretninu na sebe, pa se i ne vidi da je on bio potencijalni vlasnik?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napraviti neko pobijanje jer je oporucni nasljednik odustao od oporuke a duzan je drzavi?

mogućnost postoji ako bi to bila njegova jedina imovina ili pak ako se iz njegove postojeće imovine nebi mogao namiriti dug, budući da bi takvo odricanje bilo učinjeno na štetu vjerovnika,o čemu govore odredbe članka 66. – 71. Zakona o obveznim odnosima,jer odričući se od nasljedstva, nasljednik je u biti učinio besplatno raspolaganje opisano člankom 67. stavak 4.Zakona o obveznim odnosima,te se takvom pravnom radnjom namjerno odrekao nasljedstva na štetu vjerovnika,glede čega vjerovnik može tužbo pobijati odricanja od nasljedstva u roku od tri godine, s tim da se rok računa od dana kad je poduzeta pravna radnja koja se pobija, odnosno od dana kad je trebalo poduzeti propuštenu radnju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci ja nikako nemogu doci do tog dijela nekretnine? A zasto nju ne terete a ne mene? Jel ona se svjesno odrice oporuke/ ili porodajr nekretninu a ima dug.

 

pobijanje oporuke je najbolja varijanta.

ako ne uspijete pobiti oporuku taj dio nekretnine možete povoljno kupiti na dražbi (uvjeren sam da niko neće biti zainteresiran)

ako platite i oporučenik odustane od oporuke (to ste trebali napraviti prije pokretanja sudskog postupka kad se nije znalo za oporuku) vjerovnik može pobijati dužnikovu radnju. postoji mogučnost da uzalud date novac.

ako oporučenik prhvati nasljedstvo i proda vam ga vjerovnik opet može pobijati dužnikovu radnju. ostajete bez djela imovne a možda i bez novca (gotovo sam siguran).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija