Jump to content

Postupak legalizacije nakon smrti vlasnika


stjepanz07

Preporučene objave

Pozdrav,posto je brat podnio zahtjev za legalizaciju u dogovoru sa roditeljima s kojima zivi(o) na istoj adresi,bez neke konsultacije samnom,a majka je umrla u meduvremenu,mogu li prekinut ili osporit na bklo koji nacin postupak ,posto sam sad nasljednik 1/3 prostora,a trenutno nisam u mogucnosti financirati tako nesto.

Moze li mi protumacit netko ovaj zakon koji sam nasao,

;Tako je odredbom članka 39. stavka 1. Zakona o općem upravnom postupku uređeno da se, ako u tijeku postupka stranka umre, postupak može obustaviti ili nastaviti, ovisno o naravi upravne stvari koja je predmet postupka.

 

Budući da se rješenjem o izvedenom stanju ne rješava pitanje vlasništva niti drugih stvarnih prava na zgradi i zemljištu na kojem je ta zgrada izgrađena, imajući u vidu citiranu odredbu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, smatramo da se u slučaju smrti podnositelja zahtjeva za legalizaciju ne radi o upravnoj stvari koja je po svojoj naravi vezana isključivo uz osobu stranke koja je umrla, već da nastavak postupka ovisi o nasljednicima (ili potencijalnim nasljednicima) umrle stranke, odnosno o njihovoj izjavi hoće li se postupak nastaviti ili obustaviti.

UNAPRIJED HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

u vašem slučaju je bitno i ovo "Nadležno Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja sljedećeg je stajališta: navedeni Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nikoga ne obavezuje na ozakonjenje. On daje mogućnost ozakonjenja onome tko je može i želi iskoristiti. Shodno tome, Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije propisano tko je dužan podnijeti zahtjev za legalizaciju. Taj zahtjev može podnijeti bilo tko. U pravilu ga podnosi onaj tko je zainteresiran da zgrada bude legalna. Dakle, nije nužno da pravo na podnošenje zahtjeva ima samo bespravni graditelj."

 

Stoga je odgovor sadržan u pitanju, je li podnositelj zahtjeva brat ili pok.majka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci bit cu prisiljn platit troskove,bez obzira dali sam to u mogucnosti

 

Ne. Kao što sam vam već rekao, "kazna" za zadržavanje bespravno sagrađenog objekta kao i vodni i komunalni doprinosi će stići na ime podnositelja. Kako će te vi to suvlasnički rješiti, e to već ostaje na vama. Nažalost, tvorci Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama nisu baš mislili na sve (mada bih imao i drugačiji komentar ali za sada ću se zaustaviti na tome).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija