Jump to content

Bubnjar u zgradi - remecenje mira stanara


Mio Mao Mio

Preporučene objave

Ljubazno molim savjet!

 

U poslovni prostor u prizemlju zgrade doselio nam se ni manje ni vise nego bubnjar koji svaki dan ima probe po vise sati dnevno. odzvanja u cijeloj zgradi i izluduje nas. zvali smo vec vise puta policiju koja je cak i podnjela prekrsajnu prijavu ali se gospodin nije odselio. Predstavnik stanara je kao dogovorio da ne svira u vrijeme dnevnog odmora ali to nije zadovoljavajuce. Nemoram ni spominjat koliko konstantno svakodnevno bubnjanje unosi nemir i nervozu u zivote stanara.

 

Sto mozemo uciniti da ga se rijesimo i iselimo iz zgrade?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije toliko bitno na koji način on tu stanuje ili boravi. To što ste opisali može se podvest pod još aktualni čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnoga reda i mira. U situacijama kad u svojem stanu ne mozete od buke normalno zivjeti nazovite 192 (ne broj postaje nego ovaj broj), i javit ce vam se dispečer operativno komunikacijskog centra. Bilo bi dobro da prije take prijave razgovarate i sa susjednim stanarima, tako da ne budete sami u toj priči. Policajci bi na tu dojavu trebali doći i uzet izjave na Zapisnik od vas i od drugih stanara. Još bolje ako čuju to neposrednim opažanjem. Ako policajci reagiraju na način da se nista ne poduzme, onda sa predstavnikom stanara i par susjeda odite u policijsku postaju koja je nadležna i zatražite razgovor kod voditelja sektora na temu ovog problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Korisnik je postavio pitanje što se može učiniti da se bubnjara ostali stanari riješe i isele iz zgrade. U tom smislu je bilo postavljeno i moje pitanje je li isti ujedno i vlasnik prostora ili nije, a kako bih dao konkretan odgovor, budući da pozivanjem policije problem najvjerojatnije neće biti riješen.

 

Naime, čl. 98. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima je uređen institut isključenja suvlasnika na zahtjev većine. Iako mi se pregledom sudske prakse čini da najvjerojatnije sud ne bi smatrao da je konkretna situacija dovoljno opravdan razlog za donošenje odluke o isključenju iz suvlasničke zajednice, smatram da bi se prijetnjom pokretanjem takvog postupka mogao postići dobar učinak.

 

Dakle, ako je bubnjar ujedno i vlasnik poslovnog prostora, tada predlažem da mu se pošalje opomena u kojoj bi se navelo da neprekidno sviranje bubnjeva predstavlja ''bezobzirno, nepristojno i uopće nedolično ponašanje kojim čini tegobnim zajedničko stanovanje ostalim suvlasnicima'' (čl. 98. st. 3. ZV) te da mu se zaprijeti pokretanjem postupka isključenja na zahtjev većine.

 

Ako bubnjar nije ujedno i vlasnik poslovnog prostora, tada bi takvu opomenu trebalo poslati vlasniku, budući da se ''radnje i ponašanja osoba koje s pristankom suvlasnika rabe dijelove nekretnine, a koje je on propustio spriječiti koliko je bilo moguće, uzimaju za radnje toga suvlasnika'' (čl. 98. st. 4. ZV) i od vlasnika zatražiti da raskine ugovor o najmu/zakupu s bubnjarom, odnosno naloži mu da se iseli, također uz prijetnju pokretanja postupka isključenja na zahtjev većine protiv vlasnika ako to ne učini.

 

Opomene bi trebala potpisati većina suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... Policajci bi na tu dojavu trebali doći i uzet izjave na Zapisnik od vas i od drugih stanara. Još bolje ako čuju to neposrednim opažanjem. Ako policajci reagiraju na način da se nista ne poduzme, onda sa predstavnikom stanara i par susjeda odite u policijsku postaju koja je nadležna i zatražite razgovor kod voditelja sektora na temu ovog problema.

 

Samo da napomenem, zapisnici nisu nužni, nego je dovoljan i samo razgovor, a ako se buka ne čuje na javnu površinu (teško, ali ipak moguće), policajci neće podnositi prijavu i razgovor sa vođom sektora ne može pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovanje, uspio sam saznati da poslovni prostor nije njegov nego je od jednog stanara, koji je pak taj poslovni prostor iznajmio jednom obrtu....a valjda je taj vlasnik obrta otac od doticnog....sapunica uglavnom....problem je sto je u pitanju neboder sa 300 stanova pa realno buku čuju "samo" susjedi do tipa 4 kata koji se nalaze s te strane zgrade a to nije ni 5%. uglavnom čak je i danas bubnjao u 14:30 strasno nesto.

 

Policajci kad su bili su izmjerili buku i u okolini zgrade, jer frajer bubnja 20 cm iza staklenih vrata prostora.....bez pardona.....susjeda je dala svoje podatke kao svjedok...i par puta smo zvali, ali problem je sto on ne bubnja konstantno pa se moze dogoditi da policija dode a on taman prestane....to cak vise nije ni pitanje buke nego principa i zdravog razuma

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovanje, uspio sam saznati da poslovni prostor nije njegov nego je od jednog stanara,

 

Onda se obratite vlasniku u vezi članka 98. ZV kako je opisao LjuboZG.

 

 

 

koji je pak taj poslovni prostor iznajmio jednom obrtu....a valjda je taj vlasnik obrta otac od doticnog....sapunica uglavnom...

 

Odlično, onda prijavite raznim inspekcijama da dotični obrt radi izvan radnog vremena, daje osobama koje nisu djelatnici da koriste prostor obrta, itd.

I u prijavama navedite da ako dotični inspektori ne reagiraju u skladu sa zakonskim obavezama, ići će i prijave protiv njih i obraćanje medijima da inspekcije ne rade svoj posao, itd,itd.

To bi trebalo biti dovoljno da tatek izbaci sineka - neka mu iznajmi kakvu kućicu u vuko*ebini, pa neka se vukovi bune zbog njegovog lupetanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo dopuna mojeg ranijeg odgovora: Odredbom čl. 99. ZV-a je uređen i postupak isključenja na zahtjev manjine. Radi se o kompleksnijem postupku od isključenja na zahtjev većine, ali ukoliko ćete slati opomenu vlasniku prostora, pročitajte i taj članak zakona.

 

Ranije sam spomenuo samo čl. 98. jer sam pretpostavio da se radi o manjoj zgradi i da imate većinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisu nužni ako npr. živite u Makarskoj, gdje takvo što prolazi na sudu, dok u Metkoviću za istu stvar sud traži izjave. Pomoć policije (a tako i voditelja sektora) može biti o pomoći (i takva pomogne odmah), i ona ovisi o samim ljudima koji to rade. Negdje će takav razgovor pomoći, a negdje ne, slažem se, al nije loše ni to pokušati. U mom slučaju bio od pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Mali update.

 

Bubnjar je dobio par prijava za remecenje javnog reda i mira čl.13. i vec su odrzane koliko znam dvije glavne rasprave u dva postupka sa svjedocima.

 

on i dalje bubnja...što reći, bezobrazni umišljeni klinac.

 

sada ne preostaje drugo nego se pozabaviti vlasnikom prostora odnosno korisnikom prostora.

 

prijava na Sanitarnu inspekciju? Obrt nema vani istaklnute podatke pa kako bez tog prijaviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija