Jump to content

molim za zuran savjet


austen

Preporučene objave

Poštovani-e,

 

molim Vas za smjernice i savjet glede dolje navedenoga!

 

1. Ugovorom definirano me poslodavac uputi na doškolovanje uz obvezu odrađivanja 2g po završetku diplomskog studija (VSS) ili vraćanja školarine...; opis radnog mjesta propisuje min. VŠS ili VSS. Studij se završi, ali mijenja se uprava i nakon mog saznanja da je u evidenciji HZMO godinama prijavljena min. potrebna SSS. Zamolim da mi se evidentira VSS, jer sam ju stekao upućen od strane poslodavca, i jer mi stoji u opisu radnog mjesta min VŠS ili VSS. ali novi direktor podivlja na taj zahtjev iako je plaća definirana u bruto iznosu nema nikakve veze sa stručnom spremom.

Dali obzirom na navedeno mogu i na koji način ostvariti upis ispravnih podataka u HZMO otkuda me inače upućuju na inspekciju.?

 

2. Od početka krize 2009.g prestaje se plaćanjem prekovremenog rada a sati se akumuliraju u digitalnoj evidenciji rada te se kontinuirano ovisno o mogućnostima koriste slobodni dani i ili sati sl iz tog "fonda sati" koji i dalje raste jer je priliv veći od mogućnosti za korištenje ali ne postoji pisana odluka o takvom načinu korištenja sati(nejednolik raspored).

Prije 2g i 10mj nova uprava izbriše poprilično glomazan fond prekovremenih sati.

 

Dali je sve to išlo u zastaru u slučaju potraživanja pravnim putem?

 

3. Uvodi se odluka da se svakodnevno šalje utrošeno radno vrijeme na nadređenog od prije godinu dana te je i na taj način opet razvidno generiranje radnih sati koji se vide u papirnatim evidencijskim listama (dolazak i odlazak s posla) dok u digitalnoj evidenciji se evidentira samo prisustvo od8h na poslu bez točnog vremena dolaska i odlaska.

 

Dali se isto može koristiti u eventualnom postupku potraživanja?

Dali isto može biti razlog za podnošenje izvanrednog otkaza ugovora o radu od strane radnika?

 

4. Dali nakon otkaza od strane radnika ili sporazumnog raskida dani odrađeni u otkaznom roku također se računaju se u raciprocni broj ostvarenih dana godisnjeg?

 

5.Dali podnijeti zahtjev za ostvarenje svojih prava prema poslodavcu prije otkaza ugovora ili se isto može podnijeti i za vrijeme otkaznog roka?

 

Hvala puno!

 

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Nisam siguran, pa vam ne bih htio dati pogrešan odgovor. Moj stav je da bi trebalo biti moguće evidentirati stručnu spremu u evidenciji zavoda bez ikakvog sudjelovanja poslodavca te da inspekcija rada u vezi evidentiranja stručne spreme nema nikakvog utjecaja. Ukoliko saznam odgovor, naknadno ću vam javiti.

 

2. Nije sve ušlo u zastaru. Raniji zakon je propisivao zastaru od 3 godine za potraživanja iz radnog odnosa dok novi propisuje zastaru od 5 godina, a koji zastarni rok se primjenjuje na sva potraživanja koja u trenutku stupanja na snagu tog zakona nisu već bila u zastari (novi ZOR stupio je na snagu 7.8.2014.) Sva potraživanja koja nisu u zastari možete ostvariti ako ih možete dokazati.

 

3. Ne znam na koji način ste slali podatke poslodavcu. Ako imate dokaz da je poslodavac to zaprimio (dakle, ako ste slali e-mailom ili je netko potpisao da je preuzeo vaš izvještaj o radnom vremenu) onda se to može suprotstaviti njegovoj evidenciji u postupku potraživanja iznosa razlike plaće za prekovremeni rad.

 

Upoznat sam sa situacijama da su radnici davali izvanredne otkaze zbog neisplate prekovremenog rada i da nisu imali nikakvih problema, ali smatram da biste se time mogli izložiti eventualnoj tužbi poslodavca.

 

4. Vama radni odnos prestaje tek s istekom otkaznog roka i za računanje trajanja godišnjeg odmora je relevantno svo vrijeme do kraja otkaznog roka. Dakle, i za vrijeme provedeno u otkaznom roku imate pravo na određeni dio godišnjeg odmora.

 

5. Za ostvarenje novčanih potraživanja prema poslodavcu niste uopće dužni podnositi zahtjev za zaštitu prava, pa odgovor na ovo pitanje ovisi o tome jeste li se definitivno odlučili dati otkaz ili samo želite ostvariti svoja prava.

 

U slučaju da želite otkazati ugovor o radu, možete istovremeno dati otkaz i zahtijevati isplatu svih neisplaćenih potraživanja, pa čak i napomenuti da ćete podnijeti tužbu ukoliko vam se ista ne isplate.

 

U slučaju da ne želite otkazati ugovor o radu, pošaljite samo zahtjev poslodavcu da vam isplati neplaćena potraživanja. Ako vam poslodavac nakon toga otkaže ugovor o radu moći ćete osporavati otkaz i tvrditi da vam je upravo zbog vašeg zahtjeva otkazao ugovor te da takav otkaz nije dopušten.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na savjetima. Sve "analize" mi govore da je vrijeme za promjenu pa cu tako i napraviti. Inače HZMO evidentira ostvarenu stručnu spremu i minimalnu za obavljanje ugovorenog posla. Ovaj drugi dio je isto bitan jer se u biti radi o "odgovarajucem radnom stažu u struci i spremi" a što je nezaobilazan uvjet u svim natjecajima za posao u npr. javnim službama i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija