Jump to content

Nepravilnosti-zvati inspekciju?


Marcelinho

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

Zivim u stambenoj ulici u mirnom kvartu, u ulici su sve kuće. Moj susjed u sklopu svoje kuce u podrumu ima hladnjacu u kojoj ima preradu sirovog mesa (kamionom dodu polovice, izadu pljeskavice i cevapi :D). Na tu adresu je registrirana firma koju izmedu ostalog ima djelatnost prerade i pripreme mesa, medutim na toj adresi nema nikakve oznake firme, radnici (koji vjerojatno nisu ni prijavljeni) dolaze i odlaze po potrebi (nekad po noci, nekad rano ujutro, nema naznacenog radnog vremena kojeg bi se oni pridrzavali, naravno sva ta buka i nemir mi smetaju, kako je to regulirano zakonom s obzirom da to nije objekt u smislu prodavaonice nego cisto kao pogon? Kakve su moje opcije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da postoji neki realni problem sa susjedovom djelatnošću, tj. da se ne radi o tome da nekome neopravdano smeta npr. prolazak kamiona i sl. Ako se radi o ozbiljnim sumnjama na nepravilnosti u proizvodnji hrane odnosno u neplaćanju radnika i o drugim ozbiljnim nepravilnostima, mogu se podnijeti prijave nadležnim inspekcijama. Ako se radi o susjedskim odnosima, to se rješava dogovorom ili privatnim tužbama.

Sanitarna inspekcija za Središnju Hrvatsku:

http://www.mzss.hr/layout/set/print/ministarstvo/ustroj_ministarstva/uprava_za_sanitarnu_inspekciju/sluzba_zupanijske_sanitarne_inspekcije/odjel_za_sredisnju_hrvatsku - za sumnje na neodgovarajuće sanitarne uvjete

Veterinarska inspekcija:

http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=152 - za sumnje u svezi kvalitete/porijekla mesa od kojih proizvode hranu za ljude/životinje

 

Inspekcija rada:

https://gov.hr/moja-uprava/rad/radni-odnos/prijava-inspektoratu-rada/1594 - za rad na crno

 

Za sumnje da susjed plaća radnike na crno pa zbog toga i nema realna financijska izvješća - prijava Poreznoj upravi.

 

Za eventualne neodgovarajuće uvjete zbrinjavanja otpada od proizvodnje pa se onda šire neugodni mirisi, moguć je nastanak izvora zaraze i sl. - pitati i kod sanitarne, i kod lokalnog komunalnog; možda i Zavod za javno zdravstvo.

 

Za neisticanje tvrtke na poslovnim prostorijama, mislim da je to tržišna inspekcija - Ministarstvo gospodarstva.

 

Ako postoji sumnja da lokalne inspekcije ne obavljaju svoj posao (što navodno često zna biti slučaj!), uputno je uputiti argumentirani zahtjev njihovom šefu i njegovom šefu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imamo jako lose susjedske odnose da, ali nismo se shvatili bas dobro. Najvise me zanima, buduci da je na toj adresi sjediste firme i proizvodnja, ali nema poslovnice ili ispostave nekakve, kakvi zakoni vrijede? Mora li imati radno vrijeme koje se postiva? Mora li imati oznake na adresi? Mogu li zaposlenici dolaziti kad god zele? Moze li vlasnik raditi kad god zeli?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemojte brkati sjedište društva i poslovnicu, to su dva različita pojma. Radno vrijeme moraju imati istaknuti trgovine i kafići, prerada nije obvezna istaknuti radno vrijeme. Vaše pitanje " Mora li imati oznake na adresi? " nije baš jasno, molim vas objasnite, da bi mogli dobiti konkretan odgovor. Zaposlenici imaju ugovore o radu ili rade na crno, to vam je u nadležnosti inspekcije rada, tvrtka i isticanje tvrtke - gospodarska inspekcija i služba za nadzor carinske inspekcije, radno vrijeme vlasnika može biti neograničeno. Niste definirali da li se radi o društvu ili se radi o obrtu. Obzirom da je prerada kako navodite mesa i mesnih prerađevina, postoji veterinarska inspekcija, sanitarna inspekcija koje bi bile nadležne prvenstveno ukoliko se radi o legalnom obavljanju djelatnosti. Ako je nelegalno, napravite prijavu carinskoj inspekciji, službi za nadzor, ako sumnjate na rad na crno djelatnika onda je inspekcija rada. Svi primaju prijave anonimno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle firma je d.O.o., registrirana je na adresu kuca do mene. Na kuci i oko kuce nema nikakvih naznaka, obiljezja, tabli i slicno koje bi oznacavale ime tvrtke oib i slicno, mora li po zakonu to imati? Nadalje, zelite reci da u stambenoj ulici netko moze dobiti dozvolu za proizvodnju i preradu mesa, a ne mora imati odredeno radno vrijeme? Jer radnici nekada dolaze u 5 ujutro i lupaju kašetama, tovare kombi i slicno. Jedan detalj, kada je objekt graden, vlasnim je trazio susjede za potpis suglasnosti, ali je bilo navedeno skladiste, a ne prostor za preradu mesa i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

D.O.o potpada pod zakon o trgovačkim društvima, tvrtka bi trebala biti istaknuta na sjedištu društva, kao i na poslovnicama društva. Ako je vaš susjed uredno registriran, ako obavlja djelatnost prerade mesa i mesnih prerađevina, a vas zanima njegova dozvola morat ćete to provjeriti na drugi način, ovdje dajemo samo savjete, ne obavljamo nadzore. Znači po treći puta, prijavite pa ćete vidjeti. Usput pored svih inspekcija koje su nabrojane pod ovu temu, predlažem i prijavu zbog buke, te prijavu policiji. Netko će od inspekcija izaći i pokušati riješiti vaš problem. Napominjem da bi bilo jako dobro da sa što više navoda potkrijepite svoju prijavu ako možete i sa slikama, te što detaljnije obrazložite . Nekada je to jedini način da se kvalitetno odradi posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da sumiramo jos samo :D

Sanitarna- buka, glasni rashladni uredaj, neodgovarajuci sanitarni uvjeti, zbrinjavanje otpada (imaju jednu kantu za smece haha)

 

Trzisna insp: neisticanje tvrtke

 

Porezna: prijavljena su 4 radnika, a ja ih vidim barem 6

 

Kome da saljem provjeru o postojanju dozvole za preradu mesnih proizvoda, i kome od navedenih da spomenem da vozila u kojem se prevoze proizvodi nemaju rashladne uredaje?

 

Ako netko ima slicna iskustva nek se ne srami podijeliti ih

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja bi osobno poslala i veterinarskoj inspekciji, radi se o hrani i sirovom mesu, pretpostavljam da je problem i u tome

porezna nije naležna za radnike, za to ide prijava ministarstvu rada i socijalne skrbi, inspekciji za radne odnose

Tržišna inspekcija i služba za nadzor u carini za tvrtku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Bila je sanitarna inspekcija, naplaćena je kazna za neodgovarajucu odvodnju 1000kn, ako sljedeci put opet bude isti prekršaj kazna je 3000kn. Također je Tvrtka upućena da izmjeri buku u okolini i mojoj kući. Još se čeka veterinarska i porezna inspekcija koje nisu bile.

Moja pitanja u: u kojem vremenskom periodu on ima pravo napraviti odgovarajucu odvodnju? Od kada mu moze biti opet naplacena kazna za to? U kojem vremenskom periodu mora biti izmjerena buka? i od strane koga, tko mjeri?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija