Jump to content

Ograničavanje tržišta rada


mandor

Preporučene objave

Pozdrav!

Moja firma radi velikim dijelom po modelu iznajmljivanja radnika drugim firmama. Sa svim tim drugim firmama u sklopu ugovora postoji članak o međusobnom nezapošljavanju radnika direktno ili indirektno na projektima vezanima uz te firme.

 

Mi te ugovore ne možemo vidjeti, oni su poslovna tajna, međutim naši nadređeni nam govore da prelazak kod partnera nije zabranjen ali se očekuje plaćanje predviđene odštete od te druge firme.

 

Mnogi ljudi mi kažu da je to nemoguće da bude legalno, da je to ograničavanje tržišta rada. Ja kopčam da taj ugovor nema direktno veze sa mnom, ali ipak mi ograničava mogućnosti zapošljavanja i to, naravno, u mojoj branši, budući da radimo s velikim brojem većih firmi koje bi mogle biti zainteresirane za moj profil. Naravno, kad te odbiju na razgovoru za posao, nitko ne kaže da je to zbog postojećeg ugovora.

 

Da li se može boriti protiv toga i je li tu sve čisto?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobno ne znam da li naš zakon ima neke izuzetke, ali u EU je to česta praksa u nekim industrijama, a posebno je česta praksa kod leasinga izmeđju dvije (ili više) kompanija.

 

Probajte googlat "non solicitation agreement between two companies europe" (ili "non poaching")- ima različitih primjera iz EU prakse, u nekim slučajevima su sudovi proglasili takve ugovore nevažećim http://www.proskauer.com/files/News/184497b6-8eec-4d53-85fa-42ef00c1fbd2/Presentation/NewsAttachment/0da3db9d-1714-40c8-867b-9b20abb84ca2/international-hr-news-april-2011.pdf, iako su u praksi dozvoljeni http://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=317e6f06-b478-48ee-b14f-511bb6237ed4.

 

Nije "fer", ali je u principu više etički nego zakonski problem.

 

Generalno; ako ste zaista atraktivni tom drugom poslodavcu, pretpostavlja se da će isti biti spreman platiti "odštetu" (nešto slično kao kad firma veže zaposlenika ugovorom na neki broj godina jer mu je platila neko školovanje - znam za primjere kad je drugi poslodavac platio "fee / odštetu" kako bi mogao preuzeti tog zaposlenika ranije).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija