Jump to content

Skrbništvo nad 100 % invalidom i nasljedstvo ?


LažnoOptužen

Preporučene objave

Pozdrav. Imam slijedeću situaciju, pa bih molio za savjete i mišljenja. Naime, Moji djed i baka kod kojih sam odrastao imaju sina, mog ujaka koji je 100 % tni invalid, koji je još kao beba obolio od cerebralne paralize i koji treba 24-satnu skrb. S obzirom da su baka i djed u poznim godinama i narusenog zdravlja i tesko se vise mogu brinuti za sina. Baka , odnosno ujakova majka je njegov skrbnik, ali s obzirom na prethodno navedeno i baka i djed izrazili su želju i odlučili da mene predlože Czsc, kao novog skrbnika, a nakon njihove i smrti mog ujaka kojemu bi bio skrbnik, da njihova nekretnina pripadne meni. Baka i djed osim mog ujaka imaju jos dvije kceri, moju majku i moju tetku, koje su se slozile sa prijedlogom da ja budem ujakov skrbnik i naposljetku nasljednik nekretnine bake i djeda odnosno roditelja moje majke ,tetke i ujaka kojemu bi bio skrbnik. Zanima me koje korake poduzeti da se sve ovo pravno provede i stavi na papir, jer jedno su dogovori, a drugo ono sto je napisano i ovjereno. Dakle ono sto me muci je to da se ne bi dogodilo da skrbim o ujaku do njegove smrti, živim s njim i svojom obitelji i ulazem u nekretninu i da se nakon njegove smrti i smrti bake i djeda nađem u situaciji na moram na ulicu, zbog tzv nužnog dijela nasljednika. Moram reci i to da je baka bila u centru i trazila informacije o tome, gdje joj je rečeno da mogu biti skrbnik, ali da bi se tada nekretnina morala prepisati na mog ujaka kojemu bi ja bio skrbnik, te da mora biti jos jedna osoba iz obitelji koja bi nadzirala mene kako i na koji nacin skrbim o ujaku, to mi nije potpuno jasno, da se nekretnina moze prepisati na osobu koja cijeli zivot ima skrbnika i nije sposobna ni o cemu odlucivati, zbog mentalne nesposobnosti. Unaprijed hvala na savjetima i mišljenjima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gdje joj je rečeno da mogu biti skrbnik, ali da bi se tada nekretnina morala prepisati na mog ujaka kojemu bi ja bio skrbnik,
a kako su obrazložili citirano mišljenje

da se nekretnina moze prepisati na osobu koja cijeli zivot ima skrbnika i nije sposobna ni o cemu odlucivati, zbog mentalne nesposobnosti.

prije svega treba razlikovati pravnu od poslovne sposobnosti,što će reći da činjenica poslovne nesposobnosti neznači da vaš ujak nemože biti nositeljem prava vlasništva,naprotiv,svaka fizička osoba može biti nositeljem prava vlasništva(vidi odredbe čl.1 Zakona o vlasništvu i dr.stvarnim pravima),obzirom da ima pravnu sposobnost koja se stječe rođenjem a gubi smrću.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija