Jump to content

Darovanje jedne etaže kuće


MoniHrv

Preporučene objave

Trebam savjet...majka mi želi darovati prizemlje kuce. Kuca nakon smrti oca ( ocuha)isla je na dva djela. Jedan ne dobio moj tada maloljetan polubrat a polovicu majka. Kako sam ja izvanbracno dijete i nemam imovine u svome vlasnistvu, te sam podstanar majka mi zeli darovati sad svoj dio kuce. Dio koji bi mi darovala je trenutno prijavljen kao poslovni prostor jer je donedavno u njemu bio ducan mjesovite robe. Prvo pitanje je kome bi se ja trebao obratiti za promjenu poslovnog prostora u stambeni, kolko bi me to kostalo novcano i koliko vremena i papirologije za to treba?

U tom prizemnom prostoru ja bi si napravio stan te taj dio ima posebne prikljucke za vodu i struju te pripadajuca mjerila potrosnje te me zanima na koji bi ja nacin mogao prijaviti to kao posebno/odvojeno kucanstvo..tako da npr.dobijem uz kucni broja npr.10 jos slovo npr.10A.. ?

Sljedece pitanje je kome se obracam da bi prenio dio kuce s majke na sebe, te da li placam porez na darovni ugovor ?

Zanje pitanje je postoji li mogucnost da mi itko pobije taj darovni ugovor ukoliko ikada dodje do neslaganja (naglasavam da majka nije dobre imovinske sitacije a ni zdrastvene, te ima kredit a trenutno je na bolovanju duzi period, te ima sina koji je nedavno postao punoljetan ali jos uvijek ne spreman za zaposljavanje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kome bi se ja trebao obratiti za promjenu poslovnog prostora u stambeni,
o sličnom se pisalo u temama http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/84205-Prenamjena-poslovnog-prostora-u-stambeni?highlight=prenamjena poslovnog prostora stambeni

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/35239-kako-poslovni-prostor-prenamjeniti-u-stambeni?highlight=prenamjena poslovnog prostora stambeni

kome se obracam da bi prenio dio kuce s majke na sebe
sa majkom sklapate ugovor o darovanju i isti uz prijedlog predajete nadležnom z.k.uredu na provedbu,odnosno upis prava vlasništva
da li placam porez na darovni ugovor ?
osnovom čl.15 Zakona o porezu na promet nekretnina,neplaćate,no svakako da u roku od 30 dana od sklapanja ugovora morate nadležnoj PU prijaviti poreznu obvezu.
postoji li mogucnost da mi itko pobije taj darovni ugovor ukoliko ikada dodje do neslaganja

uvijek postoji nekakva mogućnost pobijanja,(povreda prava na nužni dio,opoziv darovanja,ništavost pravnog posla,poništaj zbog obilježja pobojnosti/rušljivosti )
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija